S&P'nin kararı ideolojik

Başbakan Erdoğan S&P'nin Türkiye kararını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, Standart&Poors'un Türkiye'nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesiyle ilgili olarak, "Bu tamamen ideolojik bir yaklaşım. Bunu kimse yutmaz. Bunu sen Tayyip Erdoğan'a yutturamazsın" dedi.
 
Erdoğan, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen "5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı"nda yaptığı konuşmasına, tekstil ve hazır giyim sanayinin hem patronları hem çalışanları huzurunda, önceki gün Türkiye'de ve dünyada kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü bir kez daha tebrik ederek başladı.
 
Başbakan Erdoğan, hazır giyim sektöründe, küresel rekabetin zorlaştığı bir süreçten geçildiğini belirterek, "Bunu kabul ediyorum, önümüzde engeller var ama bunlar aşılamaz engeller değil, bunları aşarız ve aşacağız" dedi.
 
Türkiye'nin yıllardır, tekstilde, hazır giyimde hem çok başarılı bir grafiği olduğunu hem de dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
 
"Ama sizler de takdir edersiniz ki, 10 yıl-20 yıl öncesinin vizyonuyla, o günün anlayışıyla, o günlerin bakış açısıyla, küresel rekabette lider konumumuzu muhafaza etmemiz mümkün değil. Olması gereken nedir? Sürekli bunu güncelleyeceğiz. Biz artık, sadece üreten ve pazarlayan ülke konumundan çıkıp, tasarlayan ülke konumuna da yükselmek zorundayız. Türkiye olarak, böyle bir potansiyele ziyadesiyle sahibiz. Çok şükür, bu sektörde iyi bir yetişmiş insan gücümüz var. Hem okullardan, meslek liselerimizden, yüksek okullarımızdan, fakültelerimizden gele, hem de tezgah başında yetişmiş ve yetişen elemanlarımız var. Bunun ötesinde, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye'nin her karışında, insanlık tarihiyle yaşıt bir kültür birikimi mevcut. Bizim, üretim ve pazarlama kadar, tasarımda ve marka oluşturmada, keşfedilmeyi, kullanılmayı bekleyen engin bir hazinemiz bulunuyor. Marka konusuna daha fazla eğilmek, daha fazla yoğunlaşmak durumundayız. Daha fazla markayla, özgün tasarımlarla, üretim kadar modayı da yönlendiren, modayı imal eden bir anlayışla hareket etme sürecindeyiz."
 
İlk 4 aylık ihracatın, önceki yılın ilk 4 ayına göre yüzde 5,9 artış kaydettiğini, son 12 aylık ihracatın da, 138 milyar doları aşarak, yine cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırdığını anlatan Erdoğan, "Bu yüksek oranların elde edilmesinde çok büyük katkısı olan tekstil ve hazır giyim sektörümüzün temsilcilerini bu vesileyle şahsım, ülkem ve milletim adına tebrik ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
 
Başbakan Erdoğan, 2011 yılında, Türkiye'nin hazır giyim ihracatının, 16 milyar dolara ulaştığını, tekstil ihracatının da yüzde 21'lik bir artışla 11,5 milyar dolara yükseldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
 
"Tekstil ve hazır giyim sektörü, 2011 yılında da en fazla ihracat yapan, dolayısıyla Türkiye'nin büyümesine en fazla katkıyı sağlayan sektörler arasında yer aldı. Tabii, genel olarak ihracatta, özel olarak da tekstil ve hazır giyim ihracatında, Avrupa'yı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin etkilerini daha sıcak şekilde yeni yeni hissetmeye başladık. En son, Nisan ayı rakamlarımızda, Avrupa Birliği üyesi ülkelere özellikle bizim onlara olan ihracatımızın, bu ülkelerde devam eden kriz nedeniyle yüzde 18 gerilediğini görüyoruz. Ancak, Avrupa'ya ihracatımız bir miktar gerilerken, Bağımsız Devletler Topluluğu'na ihracatımız yüzde 8, Ortadoğu bölgesine yüzde 17 ve Afrika'ya yüzde 43 artış kaydetti. Burada Latin Amerika'daki artışları söylemiyorum. Türk ihracatçısı oralara kadar uzanmış vaziyette ve oralarda da kendi sesini duyurmuş durumda. Öyle ki, Nisan'da ihracatımız, Katar'a yüzde 135, Ürdün'e yüzde 121 ve Nijerya'ya yüzde 76 arttı. Türkiye'de bugün, yatırımcı için, sanayici için, özellikle de ihracatçı için mesafe kavramı anlamını tamamen yitirdi, uzaklar yakına, küresel yerele dönüşmüş vaziyette. Hiç hız kesmeden, aşkımızı, sevdamızı, heyecanımızı yitirmeden, karşımıza çıkan sorunları da kararlılıkla, istişareyle, dayanışmayla çözerek yolumuza devam edeceğiz.
 
2023 yılında, 500 milyar dolarlık ihracat içinde, tekstil ihracatının 20 milyar dolara, hazır giyim ihracatının da 52 milyar dolara ulaşmasının sizler bana bir hedef olarak belirlediniz ve söylediniz, ben de bunu her yerde konuşuyorum. Birlikte, bu hedefi gerçeğe dönüştüreceğimize ben şahsen yürekten inanıyorum. İnandığım için de her gittiğim yerde konuşuyorum. Bizimle bu inancı paylaşan, bu hedef doğrultusunda ter döken, gayret sarf eden tüm arkadaşlarımı bu vesileyle kutluyor, başarılar diliyorum."
 
Böyle saçmalık olur mu?

 

Erdoğan, S&P'nin Türkiye'nin kredi notu görünümüyle ilgili kararını çok garipsediğini belirterek, "Neden derseniz, pozitifte olan Türkiye durağana indirildi. Neye göre sen bunu durağana indiriyorsun? Çünkü belli bir süre pozitifte kalan ülkeyi artırması gerekirken, bakıyor ki Türkiye'yi artırırsam ideolojik olarak bizim için sıkıntı doğurur, biz bunu durağanda tutalım ama öbür tarafta bakıyorsun iflas eden Yunanistan'ı yükseltiyor. Böyle saçmalık olur mu? Tamamen ideolojik bir yaklaşım" dedi.
 
Bunu sen Tayyip Erdoğan'a yutturamazsın
Başbakan Erdoğan, Standart&Poors'un Türkiye'nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesiyle ilgili olarak, "Bu tamamen ideolojik bir yaklaşım. Bunu kimse yutmaz. Bunu sen Tayyip Erdoğan'a yutturamazsın" dedi.