Samsun ve Mersin'den yağış uyarısı

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği su baskını, taşkın, heyelan, trafikte meydana gelebilecek aksaklıklar, çatı uçması ve ağaç devrilmesi gibi olumsuzlulara karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN /MERSİN- Samsun'da beklenen kuvvetli sağanak yağışlara karşı tedbirli olunması konusunda vatandaşlar ve ilgililer uyarıldı.

Samsun Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan meteorolojik uyarıda, yurdun Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği ve yağışların Karadeniz Bölgesi genelinde kuvvetli olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği su baskını, taşkın, heyelan, trafikte meydana gelebilecek aksaklıklar, çatı uçması ve ağaç devrilmesi gibi olumsuzlulara karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Özellikle dere kenarlarındaki yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın dere taşkınları konusunda uyarılmaları ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir" denildi.

Mersin'dce sel ve bakın uyarısı

Mersin Vali Yardımcısı ve İl Kriz Merkezi Başkanı Kaya Çıtak, "Doğu Akdeniz'de etkili olacağı" belirtilen yağış nedeniyle ilgili birimleri, muhtemel sel ve su baskınlarına karşı uyararak önlem almalarını istedi.

Çıtak, yaptığı yazılı açıklamada, Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün yarın ve pazar günü etkili yağış beklendiği şekildeki uyarısını hatırlatarak, olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda kaymakamlıklardan vatandaşları uyarmalarını isteyen Çıtak, dere yataklarında ikamet edenlerin, tehlike anında evlerinden tahliye edilecek şekilde hazır olunması gerektiğini ifade etti.

Jandarma ve Emniyet Müdürlüğünün il genelinde tedbirlerini artıracağını vurgulayan Çıtak, şunları kaydetti:

"İl Özel İdaresi, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ve DSİ 67. Şube Müdürlüğü aşırı yağış sonucu köprü ve menfezlerin tıkanması nedeniyle oluşabilecek taşkınlıkları önlemek amacıyla gerekli tedbirleri alacak. Köy ve il yollarında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gerekli önlemler alınacak. Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Servis ekipleri ve hastanelerde gerekli tedbir alınmasını sağlayacak."

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Ömer Gülay da yazılı açıklamasında, sağanak dolayısıyla ve muhtemel afete karşı Büyükşehir Belediyesi ile koordineli hareket edeceklerini belirtti.

Su baskını ihtimali bulunan yerlerde ekiplerin görevlendirildiğini ve motopomplar konulduğunu ifade eden Gülay, 6 kanal açma ve 5 temizleme aracı, 7 vidanjör, derelere yapılacak müdahaleler için 11 iş makinesi, 6 motopomp, 2 dalgıç, 16 pikap, 9 arıza müdahale ekibi ve 200 personelle hazır olduklarını kaydetti.

Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de beklenen etkili yağış için kriz masası oluşturduklarını bildirdi.

Geçmiş yıllarda ciddi bir sorun yaşamadıklarını vurgulayan Genç, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Meteoroloji Müdürlüğü'nün uyarıları doğrultusunda çalışmalarımızı hızlandırdık. Temizlik ve Fen İşleri müdürlüklerine bağlı ekipler, olası sel felaketinde vatandaşlara anında yardımcı olmak amacıyla hazır bekliyorlar."