Samsun'un 11 yüz akı
SAMSUN'DAN / Ragıp GÖKER
Samsun'un ilk bin sanayi kuruluşu arasına 11 işletmesini sokmuş olması büyük bir başarı, bunu böyle okumak gerekir. Bu büyük başarıyı taçlandıran en önemli özellik ise, Samsun'un çevresindeki bütün illerin şöyle veya böyle teşvik alıyor olmasına rağmen, kentimizin hiç teşvik görmeden bu sonuca ulaşması. Bu çok önemli bir sonuç. Başarıyı elde eden işadamlarımız bu sonuçla ne kadar övünseler az.
Bugün hâlâ Samsun'da teşvik tartışılıyor. Samsun'un teşvik dışı bırakılması çok önemli bir eksikliktir, hatta adil bir uygulama olmadığı açık bir gerçektir. Ancak teşvik bir başına kalkınmayı sağlayacak yegane unsur mudur? İşte bu tartışılır. Teşvik almadan da şirketlerimizi büyütebiliyoruz ama şehirde sanayinin tümden gelişmesini sağlamak bu mevcut yapıyla mümkün gibi görünmüyor.
Samsun'da yaygın sektörlerin başında döküm işleri geliyor. Samsunlu dökümcü Çorum ve Amasya'daki işletmelerin yaklaşık iki katı kadar elektrik faturası öderken rekabet şansı da ortadan kaldırılıyor. Bu haksız rekabet ortamına rağmen As Çelik'in hem rekabet edip hem de İkinci 500 arasına girmiş olması hiç de küçümsenecek bir başarı olsa gerek. Borsan da öyle. 20 dolayında enjeksiyonla kablo üretimi yapıyor. Onun da elektrik faturası teşvikli bir ildeki rakibinin 2 katını buluyor. Burada bir parantez açarak Adnan Ölmez'in kurup büyüttüğü Borsan'ın, kısa süredeki başarısının göz kamaştırdığını söylemek gerek.
Samsunumuzun 11 yüz akı, Yeşilyurt Demir Çelik, Samsun Makine Sanayii, Eriş Un ve Yem, Ulusoy Un, Borsan, Sürsan, As Çelik, Özyılmaz Fındık, Yemsel Tavukçuluk, Adeka İlaç Sanayi ve Unsan Un... Geçen yıla göre en büyük yükselişi sağlayanlar Yeşilyurt Demir Çelik ile Ulusoy Un Sanayi. Yeşilyurt sektörün devleri ile yarışıyor. İlk 500 sıralamasında 88'inci sıraya yükselerek, büyük sükse yapan Yeşilyurt'un önümüzdeki yıllarda ilk onu zorlamasını bekliyorum. Bu temennim beklentiden öte, böyle olacağına inanıyorum.
Bir başka çarpıcı gelişme gösteren Ulusoy Un Sanayi de İkinci 500'ün ilk sırasında yer alarak, Samsun iş dünyasına büyük bir kıvanç yaşattı. Fahrettin Ulusoy'un özveriyle kurup büyüttüğü firması, iyi eğitim görmüş oğlu Günhan'ın omuzlarında yükseliyor. Ulusoy Un'u İlk 500 sektörün öncüleri arasında göreceğiz önümüzdeki yıl. Günhan, bunun olacağını söylerken, laf olsun diye konuşmuyor. Bu beklentisinin arkasında planlı bir büyümenin ve satış stratejisinin yattığını o da biliyor.
Samsun'daki bu büyük başarının öyküsünden çıkan sonuç 'inançla desteklenen planlı büyüme mümkündür. Samsunlular teşvik gibi kamu desteklerinden faydalanabilselerdi, acaba ilk 1000 arasına daha çok firma katılabilir miydi, bunu bilemiyoruz... Bu tamamen Samsun 'a ait bir başarıdır onu bilirim. Samsun'un yüz akı 11 firma için sadece şunu söyleyebiliriz: Made in SAMSUN...