Sanat gezgini

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emel Yiğit

Fotoğraf: Coşkun Çeler

İki yakın arkadaş; Tülin Mumyakmaz ve Müge İlgen yakın ilgilerini işe dönüştürdü. Bankacı kökenli bu iki isim, Türkiye'nin en kapsamlı sanat portalını oluşturdu; sanatgezgini.com. Sadece sanat eseri satışı değil, sergilere de imza atıyorlar. Sitenin karma sergisi 30 Haziran'a kadar Kanyon'da sanatseverlerle buluşuyor.

Birkaç yıl önce emekli oldukları zaman ne yapmak istediklerini düşünmüş Tülin Mumyakmaz ve Müge İlgen. Uzun yıllar bankacılık sektöründe yöneticilik yapan iki yakın arkadaş, ilgi alanları olan sanat üzerine yoğunlaşmışlar. Sonuçta ortaya sanatgezgini.com çıkmış. Resim, heykel ve fotoğraf satışı yapılıyor burada. 90 civarında sanatçısı var ve bin kadar da eser sergileniyor. Devrim Erbil, Adil Salih, Ayfer Karamani, Adnan Çoker, İzzet Keribar bu sanatçılardan birkaçı.

Tülin Mumyakmaz ve Müge İlgen'le bir araya geliyor ve sitenin öyküsünü onlardan öğreniyoruz. İlk başlarda kendileri randevu alıp sanatçılara gitmişler ve projelerini anlatarak katılmak isteyip istemediklerini sormuşlar. "Şimdi ise sanatçılar arasında sanat gezgini marka oldu" diyor Tülin hanım ve devam ediyor: "Artık sanatçılar da kendiliğinden listeye girerek üye oluyorlar. Biz tam bir sene bu sitenin yazılımıyla uğraştık. Bu siteye özel bir yazılım yapıldı. Bu paket e-ticaret sitesi değil. Ben de Müge de bankacıyız. 20 yıl bankacılık yaptık. Dolayısıyla iş planları, akışları gibi konularda gayet tecrübeliyiz. Sanat piyasası Türkiye'de çok kuralları oturmamış, daha kişisel ilişkilerle yürüyen bir yapıya sahip. Biz bunu planlı programlı kuralları belli bir çerçeveye oturtmak istedik. Daha disiplinli bir yapısı olsun istedik. Siteyi de tamamen bu bakış açısıyla kurduk".

Aslında ilgisi ve maddi imkanları olup da çok fazla zaman ayıramayan kişiler için ideal bir site. Müzayedelerden alım yapan profesyonel koleksiyoncuların dahi zevk alabilecekleri bir site oluşturulmuş. En azından sanatçıların eserlerini, genç yeteneklerin çalışmaları ve fiyat aralıklarını takip etmek isteyenler için önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Peki temeller nasıl atılmış? Müge hanım yanıtlıyor bu sorumuzu da; ‘Bankacılık gibi zor meşakkatli, nispeten çok disiplinli bir iş yaptıktan sonra zaten biz çalışmamayı hiçbir zaman düşünmüyorduk. Bir şey yapalım ama ciddiyetle yapalım ve biraz da ilgi alanımız olan keyifli bir iş olsun dedik. İyi bir seçim oldu. Çünkü sanat insana keyif veren bir uğraş. Yıllar boyunca keyifle izleyebileceğiniz bir alan. Biz iyi birer takipçiydik. O takipler sırasında bir takım gözlemler oluşuyor zaman içerisinde. Hem sanatçılarla hem de sanatseverlerle. Gerçekten çok sanatçı var Türkiye'de ve iyi işler yapılıyor. Hepsi de kendini gösterecek çok iyi kanallar bulma imkanına sahip değil. Galerilerle çalışma güçlükleri olabiliyor. Veya bir galeriyle çalıştıkları zaman senede bir kere bir sergi açıp ondan sonra işleri atölyelerinde kalıyor. Bir serginin ulaşabileceği insan sayısı da belirli. İnternet öyle değil çok geniş kitlelere ulaşan bir kanal. Dolayısıyla hem sanat eserlerinin satışıyla ilgili bir iş yapalım dedik hem de bunu fiziki bir galeri açarak değil internet üzerinden yapalım dedik".

Sitede sanatçılarla direkt çalışılıyor. Sanatçı seçiminde ise kişinin sanat geçmişi, kariyeri olmasına dikkat ediliyor. Sanatçı kimliği olması mühim. Üretkenliğinin devamlı olmasına, sergi geçmişi gibi kriterlere de bakılıyor. Sitede en çok resim satılıyor. Seramik, fotoğraf sonra geliyor. İki arkadaş heykel sanatını çok sevdiklerini söylüyorlar ama bu alanda ürün satmak zor diyorlar. "Heykel Türk halkının çok aldığı bir ürün değil. Çok takip eden olsa bile o son satın alma kararını vermede biraz tedirgin bir duruş var" diyor Müge hanım.

Sitenin basit bir işleyişi var. Sadece alım yapmak için üyelik gerekiyor. Onun dışında herkes siteye girip eserlerini inceleyebiliyor. Eser teslimatını sanatçılar yapıyor. Çünkü eser onların atölyelerinden gidiyor. Bütün eserler sanatçısının imzaladığı bir sertifikayla teslim ediliyor. Tülin Mumyakmaz ve Müge İlgen danışmanlık hizmeti de veriyorlar. İnsanların tam olarak nasıl hareket etmeleri konusunda bir takım endişeleri olduğunu gözlemlemişler. Maddi imkanları, ilgileri var. Takip de ediyorlar. Ancak son adımı bir türlü atamıyorlar. Kişi eğer bu noktadaysa ‘eser almak istiyorum ama nereden başlayacağım hakkında bir fikrim yok daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorum' diyorsa ona farklı servisler sunabiliyorlar. Sanat eseri alımında birçok yöntem var. Kimi insan sadece esere bakıp bağ kurabiliyorsa almaya karar veriyor, kimi insan sanatçısıyla tanışmaktan hoşlanıyor. Bazısı bir süre eserle başbaşa kalmayı tercih ediyor. Kişinin tercihlerine göre bunları organize edebiliyorlar. Atölyelere götürüp sanatçılarla tanıştırıyorlar. Birlikte tema belirleyip bununla ilgili geri bildirimlerde bulunabiliyorlar. Sitede fiyat aralığı çok geniş. Herkes kendi kriterlerine göre arama yapabiliyor.

www.sanatgezgini.com'un karma sergisi 30 Haziran'a kadar Kanyon'da sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Resim, heykel, baskı, fotoğraf, seramik gibi pek çok kategoride orijinal eserlerin yanı sıra; her gün yanınızda taşıyabileceğiniz, aksesuar olarak kullanabileceğiniz, sevdiklerinize hediye edebileceğiniz ufak objelerin de yer aldığı sergide sanatçılarla tanışma imkanı da bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir