Sanayi kenti Konya otoyolların da kavşağı olmak istiyor
Aslan KORKMAZ / MÜSİAD Konya Şube Başkanı
İSO ilk bindeki firma sayımızın 23'e yükselmesi bizi memnun ediyor olsa da, Konya gibi köklü bir sanayi kültürüne sahip, sektörel çeşitliliği ile ön plana çıkmış, coğrafi olarak çeşitli avantajlara sahip bir kent için bunu yeterli görmüyoruz. Uluslararası araştırmalara göre geleceği parlak şehirler arasında gösterilen Konya için gerekirse bütün ezberlerimizi bozarak bu sayıyı 40-50'li, rakamlara ulaştırmak gerekiyor. Bu konuda bir sivil toplum örgütü olarak sanayiciler, yerel yöneticiler, siyasiler ve odalarımızla ortak çalışmalar yapmaya hazırız. Zira ekonomik ve sanayi potansiyeli olarak eşdeğer gördüğümüz Gaziantep, Denizli, Kayseri gibi Anadolu şehirleri ile kıyasladığımızda Konya'nın hem ihracatının, hem de üretimden yapılan satış miktarlarının daha düşük olduğunu görüyoruz.
Bütün bunlara rağmen TÜİK verilerine göre Konya'nın ilk 7 aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla toplamda yüzde 38,5 civarındaki arttı. Bu rakamda komşu ülkelerin payının artması bizleri heyecanlandırıyor. Konya'nın en çok ihracat yaptığı ülke Irak. Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke ise Almanya. Konya daha çok komşu ülkelerine ihracat yaparken, Türkiye Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı tercih etmiştir. Konya'nın en fazla ihracatının Irak olmasının en önemli sebebi coğrafi olarak yakın olmasıdır.
Türkiye genelinde, döviz kurlarının düşüşü ihracatçımızı ciddi anlamda tedirgin ediyor. Cari açıktaki artış ise büyümenin de beraberinde getirdiği bir sorun olmakla beraber, özellikle imalat sanayinin ithalata bağımlılığından ileri geliyor. Lojistik burada önem taşıyor. Bu öneme binaen Konya'nın Mersin Limanı'na daha hızlı ve aktarmasız bir şekilde konteyner taşımacılığı ile direk bağlanması ve Ankara Konya hızlı treninin, Konya-Antalya ve Konya-Kapadokya bağlantısının sağlanması gerekiyor.
Bu sayede Antalya Kapadokya turizm hattı Konya üzerinden işleyebilir. İzmir'den başlayan Doğu - Batı otoyolları ile Kuzey-Güney hattında Karadeniz-Akdeniz otoyollarının Konya üzerinden geçmesi de 2023 vizyonunda en önemli beklentilerimizdendir. Bu sayede coğrafi olarak yatay ve dikey de Türkiye'nin ortasında olan Konya otoyolların da kavşağı olacak.
Konya'nın şu an kullanımda olan askeri havaalanı Konya'ya yetersiz geliyor. Mevcut havaalanının çevresindeki illere merkez oluşturulabilecek sivil bir hava limanına dönüştürülmesi ve ilave yapılanmalarla kapasitesinin arttırılması elzemdir. Konya'nın bunları hak ettiğine inanıyoruz.
TİM'in son ihracat verilerine göre; Konya ihracatta iller arasında 15.sırada yer alıyor. 4 il karşılaştırması yapacak olursak; Gaziantep 6.sırada, Denizli 8.sırada, Kayseri ise 14.sırada. Bütün bu Konya verilerine baktığımız zaman Türkiye geneli verilerle örtüştüğünü görüyoruz.
Öte yandan 2010 yılı ilk 2 çeyreğinde yüzde 11.7 ve 10.3'lük büyüme oranları yüzde 15'lere kadar yükselen işsizlik oranlarının yüzde 10,5'lere kadar düşmesi, çek ve senetlerdeki protesto sayılarının önemli ölçüde azalmış olması, piyasada istikrara ve ekonomiye olan güvenin artıyor olması da Konyalı sanayici ve işadamlarını daha iyimser bir noktaya getirdi. Bundan sonra yapılacak sivil bir anayasanın tüm kesimlerin ortak mutabakatıyla yapılmasını istiyoruz. Kılık-kıyafet, inanç, eğitim özgürlüğünün anayasal teminat altına alınması, siyasi partiler ve seçim kanunun değiştirilmesi, parti içi demokrasinin sağlanmasının yanında, hukuk reformu, kamu reformu ile eğitim reformunun yapılmasının önünü açması gerekiyor. Türkiye'yi önümüzdeki yüzyıllara taşıyacak bir sivil anayasa hazırlanmasını temenni ediyoruz.