Sanayi politikası kurla çözülmez

Karamercan, TL'nin değeri bugün düşer, yarın yükselir. Bununla politika olmaz. Politika, katma değerin yükseltilmesiyle olur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARS/İSTANBUL - Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan, sanayi politikasının kurla çözülemeyeceğini belirterek, "TL'nin değeri bugün düşer, yarın yükselir. Bununla politika olmaz. Politika, katma değerin yükseltilmesiyle olur" dedi.

Karamercan, yatılı ilköğretim bölge okullarının (YİBO) fiziki şartlarını iyileştirmek amacıyla Kars ilindeki Arpaçay'da Eczacıbaşı hijyen projesine ilişkin gerçekleştirilen tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yatırım bankacılığına ilişkin başvurularına dair sorular üzerine Karamercan, bankacılıkla ilgili BDDK'dan henüz hiçbir kurum veya kuruluşa lisans verilmediğini, bu konuyla ilgili sürecin önümüzdeki dönemlerde farklı bir boyuta getirileceği ve ona göre lisansların verilebileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Kendilerinin de şu anda söz konusu süreci beklediklerinin altını çizen Karamercan, varsayımlarına göre istenen sermaye limitlerinin değişebileceğini ve ortaklık yapıları konusunda çok daha titiz davranılabileceğini belirtti.

Katma değer odaklı sanayi politikası

Türkiye sanayi politikasında katma değerin önemine dikkati çeken Karamercan, şöyle devam etti:

"Ekonomi performansına baktığımızda Türkiye bugün bir yıldız olarak parlıyor. Gittikçe gücünü artırıyor. BRIC ülkeleri arasında Brezilya ve Rusya'nın önünde, Hindistan ve Çin'in arkasında büyüme hızı... Ben yıllardır BRIC değil BRICT olması gerektiğini iddia ediyorum. Türkiye, artık bu performansı gösteriyor. Ekonomik olarak bu kadar başarılı, mali bütçe disiplini olarak son derece başarılı yönetilen bir ekonominin bundan sonra sanayi politikasına çok daha ağırlık verip, katma değer odaklı bir sanayi politikası içine hızla girmesi lazım. Bu markaları geliştirmesi, inovasyona, Ar-Ge'ye ağırlık vermesi lazım. Türkiye'nin katma değer yaratmaya çok daha hızla önem vermesi ve buraya doğru kaynak aktarması gerekiyor."

Türkiye'ye "Avrupa'nın Çin'i" dendiğine işaret eden Karamercan, "Türkiye, artık Türkiye'nin Avrupa'nın bir üretim merkezi haline geldi. Hızla geliyor. Ancak şimdi katma değer yaratmamız lazım. Sadece başkalarının markasını üreten değil, kendi markalarını yaratan ve bunun getirdiği katma değerden yararlanan ülke haline gelmemiz lazım. Biz grup olarak bu stratejinin içindeyiz" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir