Sanayi üretimi yüzde 12 arttı

En yüksek artış imalat sanayiinde gözlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ait sanayi üretim endeksini açıkladı. Buna göre 2011 yılı Eylül ayında 2005=100 temel yıllı sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %12,0 artış gösterdi.

Açıklamaya göre sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2011 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %2,2, imalat sanayi sektörü endeksi %12,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de %9,9 arttı.

Sanayi üretimi verilerini kronolojik olarak görmek için tıklayın

Takvim etkisinden arındırılmış endeks ise 2011 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,0, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre %1,5 yükseldi.

Eylül 2011ArındırılmamışTakvim Etkisinden ArındırılmışMevsim ve Takvim Etkisinden Arındırılmış
(2005=100) 
SEKTÖREndeksDeğişim (Yıllık)Değişim (Aylık)EndeksDeğişim (Yıllık)EndeksDeğişim (Aylık)
Toplam Sanayi127,5126,9127,66125,11,5
Madencilik ve Taşocakçılığı139,62,2-3,8140,2-1,8126,3-0,8
İmalat Sanayi125,512,89,9125,66,2122,71,4
Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Ürt. ve Dağıtımı139,89,9-7,7139,89,9141,91,9

 

 

Büyüme ve üretim dinamiklerimizin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretim endeksinde kaydedilen artışın piyasa tahminlerinin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, hem değer olarak hem de yıllık artış oranı olarak "en yüksek Eylül ayı rakamları"na ulaşıldığını ifade etti.

Özellikle imalat sanayi endeksindeki güçlü büyümenin, dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlara rağmen, Türkiye'nin büyüme ve üretim dinamiklerinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini belirten Ergün, şunları kaydetti:

"Görüyoruz ki siyasi istikrarsızlık olan ülkelerde ekonomik krizlere karşı alınan tedbirler siyasi kriz engeline takılmaktadır. Ekonomide ve siyasette oluşan güven ve istikrar ortamı, sanayicilerimize de olumlu yansımaktadır. Sanayicilerimiz artık önünü görebilmekte, yatırımlarını, üretimlerini ve istihdamı artırabilmektedir. Özellikle Avrupalı yatırımcılar için Türkiye, her geçen gün daha cazip bir yatırım alanı haline gelmektedir."

"Artışta mevsimsel nedenlerin etkisi var"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretiminde Ağustos ayındaki nispi yavaşlamanın ardından Eylül'de yeniden yüksek bir artışla karşılaşıldığını belirtti.

Eylül ayındaki bu artışta mevsimsel nedenlerin etkisi bulunmasının mümkün olduğuna dikkati çeken Küçük, şöyle devam etti:

"Sonuçlara alt sektörler itibarıyla bakıldığında, en yüksek oranlı artışların daha çok iç pazara dönük sektörlerimizde görülmesi ise iç talepteki ivmenin halen güçlü seyrettiği ve üretimi desteklemeye devam ettiğini düşündürmektedir. Öte yandan Eylül ayındaki yüksek artış, 2011 sonu itibarıyla öngörülen yüzde 7,5'lik büyüme oranının yakalanma olasılığını da yükseltmiştir."

"Dünyadaki yavaşlama etkisini göstermeye başladı"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'de, yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretimindeki artışta imalat sanayinin büyük rol oynadığını belirterek, toplam sanayi üretimindeki bu büyümenin lokomotifinin imalat sanayi olduğunu ifade etti.

"Bu büyümeyi sağlayan alt sektörlere baktığımızda ihracatçı sektörlerdeki artışların nispeten düşük hatta negatif olduğunu görüyoruz. Bu durum, dünyadaki yavaşlamanın ihracatımızı etkilemeye başladığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulunan Özdebir, iç tüketime dönük sektörlerde ise büyük üretim artışlarının yaşandığını, bunun da iç talebe dayalı bir büyümenin göstergesi olduğunu kaydetti.

"Büyüme hedefine rahatlıkla ulaşılacak"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Sanayi Üretim Endeksi'nin Eylül ayında yeniden yükselişe geçmesinin, sanayinin temposunda yeniden bir kıpırdanma başladığına işaret ettiğini belirterek, Eylül ayı verileriyle birlikte, 3. çeyreğin Sanayi Üretim Endeksi ortalamasının 125 puan seviyesinde gerçekleştiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Vardan, "Bu da, sanayi sektöründe bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 civarında bir büyüme anlamına gelmektedir. 2. çeyrekte bu rakamın yüzde 8'ler civarında olduğu hatırlanacak olursa, 3. çeyrek GSYH büyüme oranının da yine kuvvetli olacağını öngörmekteyiz. Üretim performansının yılın son çeyreğinde de bu trendi sürdürmesi durumunda, yıl sonu büyüme hedeflerine rahatlıkla ulaşılacaktır" ifadesini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir