Sanayici teröre inat ‘buradayız’ mesajı verdi

Terör, sanayicileri korkutmadı. Ayakkabıdan tekstile, mobilyadan gıdaya kadar bölgede yatırımları olan pek çok sektör temsilcisi, yatırımların durmayacağı konusunda hemfikir: “Eğer gidersek, terör o zaman amacına ulaşır.”

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI - MERVE YİĞİTCAN - İSTANBUL 

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 31 vatandaşın hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından gözler bölgedeki sanayi yatırımlarına çevrildi. Özellikle son teşvik paketinde Şanlıurfa’nın 6. Bölge kapsamında yer almasıyla pek çok sanayici şehre yatırım yaptı. Hatta yakın zamanda İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB), kentte hazırgiyim organize sanayi bölgesi (HOSAB) için temel atmıştı. Ayakkabı ihracatçıları da şehirde ‘ayakkabı ihtisas bölgesi’ kurulması için bir protokol imzalamıştı. Bunun yanında mobilyadan gıdaya, makinadan çimentoya kadar pek çok sanayicinin de kentte yatırımları bulunuyor. Terör saldırısının ardından akla gelen ilk sorulardan biri de bölgedeki yatırımların yaşananlardan nasıl etkileneceğiydi. DÜNYA Gazetesi’ne konuşan sanayiciler, bu soruya, hep bir ağızdan “Şehri ve bölgeyi terk etmeyeceğiz” yanıtını verdi. 

Üzerimize düşen görevi yapacağız’ 

Türkiye’nin önde gelen ayakkabı üreticilerinden Ziylan Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, kendilerinin de bölgede yatırımları olduğunu hatırlatarak, “Bu tarz olaylarla eğer yatırımlarımızı durdurursak, terör saldırıları o zaman amacına ulaşır” dedi. Tüm Türkiye olarak tek vücut olma çağrısı yapan Ziylan, şöyle devam etti: “Sanayici olarak aldığımız kararların arkasındayız, yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ülkemiz bunun altından kalkacaktır, desteğimiz tamdır. Bu gelişme çok sıcak. Yatırımlarını hemen çekecek olanların olacağını sanmıyorum, ama kafası karışanlar olacaktır. Ama bana göre sonunda aklıselim galip gelecektir. Dünya kadar acı yaşadık. Bunların hepsinden ders çıkarmamız lazım. Sanayicilerle bir araya geldiğimizde bunları anlatacağız. Bu tarz söylemlerle terörün amacına ulaşmasını engelleme misyonu edindik. Çünkü bu ülkeye iş gücü yaratmamız gerekiyor. Özellikle bu bölgeye. Orada terörün bitmesi, ekonomik gelişmeyle olacaktır. Bunda da üzerimize düşen görev neyse onu yapacağız.” 

‘Mevcut projeler etkilenmez’ 

Mayıs ayında HOSAB’ın temelini atan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de, bölgede yaşanabilecekleri anlattı. Tanrıverdi’ye göre, bu tarz terör olaylarına yatırımcılar hemen tepki göstermeyecekler. Buna rağmen saldırının yatırımcı üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını dile getiren Tanrıverdi, şu ifadeleri kullandı: “Yaşananların bizim bölgedeki projelerimizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Ancak orada bu saldırılar devam eder ve çatışma ortamı yaratılırsa o zaman büyük sıkıntı doğar. Ancak bu tür terör atakları bizi etkilemez. Buna karşın yeni yatırımcıları etkileme ihtimali var. Ancak zaten şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durum yatırım yapmaya müsait değil. Hükümet kurulacak mı, yoksa seçim mi olacak netleşmedi. Dolayısıyla önünü göremeyen yatırımcı şu an beklemede. Umarız ki siyaseten tablo netleşene kadar bölgedeki karışıklıklar da yatışır. Oradaki HOSAB yatırımımıza başladık. Erteleme değil ancak belki ufak bir gecikme olabilir.” Suruç’taki patlamada önemli sayıda vatandaşı kaybettiğimizi ifade eden TİM Sektörler Konseyi Çimento ve Toprak Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Özinönü, buna karşın bu olayın bölgedeki yatırımları etkilemeyeceğini aktardı. Yatırım yapacakları olaydan sonra endişelenebileceğini fakat yatırım yapmak isteyenlerin yine de bölgeye yatırım yapacağını anlatan Özinönü, “Bizim patlamanın olduğu yere yakın 2 fabrikamız var. Suriye’ye ihracata da devam ediyoruz. Bu olayın etkileri sadece kısa vadede sürer yatırımcılar için. Ticaret her zaman yolunu bulur. Türkiye büyük bir ülke” dedi. 

‘Destek paketi hazırlanmalı’ 

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise kaotik ortamın yatırımcıyı korkutacağını söyledi, “O bölgeye gitme niyetinde olan yatırımcıların görüşleri alınarak destek hazırlanmalı” diyerek de bir öneri sundu. Yaşanan olayın ticarete darbe vurabileceğini söyleyen Mete, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turist olarak bile o bölgeye gitmeyi istemeyiz. Oradaki lokal yatırımcılar bölgeden çıkmayı düşünmez ama daha sonradan oraya yatırım yapmış olanlarda bir tedirginlik olur. Siyasi konjonktür gereği terör unsurları yüz buluyorlar, ama devlet gerçek yüzünü bir gün gösterecektir.” 

‘6. Bölge’nin en güvenli ili Şanlıurfa’ 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Ürünleri Meclis Başkanı Davut Doğan da gelişmeleri değerlendiren isimlerden biri. 6. Bölge içinde yer alan şehirler arasında en güvenlisinin Şanlıurfa olduğuna dikkati çeken Doğan, “İç karışıklığın olduğu yerde yatırımcılar korkar, ama bugünden yarına oradan bir çıkış olmaz. Bu bir süreçtir. Güçlü bir hükümetin kurulmasıyla birlikte başta terör olmak üzere bir çok sorunun çözüleceğini düşünüyorum” diye konuştu. 

Şuruç'taki terör saldırısıyla ilgili konuşan AB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak da, “Bölgenin insanı olarak bu katliamı gerçekleştirenleri kınıyorum. Ülkemizdeki birlik ve berberlik duygusunu yok etmeye yönelik, Türkiye halklarının kardeşliğini bozmaya çalışan bu hainlerin emelleri hiçbir zaman gerçekleşemeyecektir” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir