Sanayide sipariş ve cirolar arttı

Sanayide sipariş ve cirolar, temmuz ayında, geçen yıla göre artarken, bir önceki aya göre düşüş gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Sanayide sipariş ve cirolar, temmuz ayında, geçen yıla göre artış gösterirken, bir önceki aya göre düşüş yaşadılar. Sanayi Ciro Endeksi, 2010 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 1,9 azaldı. Sanayi Sipariş Endeksi ise 2010 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artış göstermesine karşın, bir önceki aya göre ise yüzde 4,5 geriledi.

TÜİK verilerine göre; Sanayi Üretim Anketi kapsamında yer alan İmalat Sanayi ile Madencilik ve Taşocakçılığı kısımlarında bulunan işyerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Ciro Endeksi, 2010 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarken,  bir önceki aya göre ise yüzde 1,9 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre; Madencilik ve Taşocakçılığı endeksi yüzde 49,9, İmalat Sanayi endeksi ise yüzde 15,7 artış gözlendi.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2010 yılı Temmuz ayında en yüksek artış Ara Malı İmalatında görüldü.

En fazla artış Ara Malı İmalatı'nda

Avrupa Birliği düzenlemelerine göre, İmalat Sanayi kısmında sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve Sanayi Üretim Anketi’nin kapsamına giren işyerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Sipariş Endeksi, 2010 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 4,5 azaldı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2010 yılı Temmuz ayında en yüksek artış Ara Malı İmalatı’nda görüldü.

İmalat sanayi alt gruplarında en yüksek artış Başka Yerde Sınıflandırılmamış Makine ve Ekipman İmalatında gerçekleşti.

Sipariş Endeksinin 2010 yılı Temmuz ayında 2009 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranının yüzde 43,0 ile Başka Yerde Sınıflandırılmamış Makine ve Ekipman İmalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 37,8 ile Bilgisayarların, Elektronik ve Optik Ürünlerin imalatı takip etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir