Santral çalışmaları ”sıhhatine dikkat ederek” devam ediyor
Bakan Yıldız, nükleer enerji santrallerinin Türkiye'ye kazandırılmasıyla alakalı kararlılığın devam ettiğini söyledi
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerji santrallerinin Türkiye'ye kazandırılmasıyla alakalı kararlılığın hiçbir şekilde eksilmeden, fakat "sıhhatine dikkat ederek" devam ettiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü lokalinde basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının özellikle ithalatın arttığı ve fiyatların yükseldiği bu dönemde Türkiye'de önemli enerji bloklarından birini oluşturduğunu ve bundan vazgeçilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
Rüzgar lisanslarıyla ilgili çalışmaların yıl sonuna kadar süreceğini, nehir tipi santral konusunda fiili durumun devam ettiğini belirten Yıldız, güneş enerjisiyle alakalı ise biraz daha temkinli ve ihtiyatlı davranmak gerektiğini kaydetti. Güneş enerjisi üretim plakalarının maliyetinin her geçen gün düştüğüne işaret eden Yıldız, "Yenilenebilir Enerji Kanunu ile birlikte yapacağımız 10 yıllık, hatta sektörüne göre 20 yıla çıkan alım garantilerinin mutlaka Türkiye'de abone fiyatlarına yansıyacak ve Hazineye yük olmayacak tarzda düzenlenmesi lazım. O yüzden yatırımcıyı mı, teknoloji sahibini mi, yoksa nihai tüketiciyi mi finanse ettiğimizi çok iyi bilmemiz lazım. Bunlarla alakalı görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.
İhale
Nükleer santral ihalesiyle ilgili sorular üzerine Bakan Yıldız, konuyla ilgili stratejik, hukuki ve teknik çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bizim nükleer enerji santrallerinin Türkiye'ye kazandırılmasıyla alakalı kararlılığımız hiçbir şekilde eksilmeden ama sıhhatine dikkat ederek devam ediyor" dedi.
Nükleer enerji santrali ihalesinde en iyi teklifi veren Rus şirket yetkilileriyle görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu bir yarışma süreci olduğu için Rusya Federasyonuna 'evet biz bu işi size verdik, size bunun yasal zeminini hazırlıyoruz' demiyoruz. Hiçbir zaman için böyle deme durumunda da değiliz. Yani bu işin sonunda her zaman açıkça söylüyorum evet veya hayır şu anda netletmiş değil. Fakat bunun hukuki sürecin devam etmesi, bahsettiğim süreçle iç içe olan birşey. Birini bırakıp birini tercih etmek anlamında değil."
Bakan Yıldız, Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik'ten oluşan konsorsiyum tek katılımcı olduğu nükleer santral ihalesinde verilen teklifin değerlendirme sürecinin 20-24 Kasım 2009 tarihlerinde dolacağını da sözlerine ekledi.
Türkiye-Rusya ilişkileri
Rusya ile Türkiye arasında imzalanan KEK protokolünde enerji alanında işbirliğini öngören anlaşmaların imzalandığının hatırlatılması üzerine Yıldız, söz konusu anlaşmalar sonucunda teknik detayların oluşması için karşılıklı olarak çalışma gruplarının oluştuğunu ve bu çalışma gruplarının da somut projeler üretme noktasına geldiğini söyledi. Yıldız, "Rusya Federasyonu ile yaptığımız anlaşmalar pratiğe dökülecek tarzda ilerliyor diyebilirim" diye konuştu.
Yıldız, Irak'ta ikinci faz ihalelerin Aralık ayı sonunda yapılacağını ve 10 noktada yapılacak ihalelerin 6 tanesine TPAO'nun tek başına, 4 başına ise konsorsiyum olarak gireceğini, konsorsiyum ortaklarından birinin de Gazprom olacağını kaydetti.
Elektrikte kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasıyla ilgili sorular üzerine Bakan Yıldız, 2002 yılında fiili olarak yüzde 30'lara kadar çıkan, resmi olarak da yüzde 24-25'ler civarında olan kayıp kaçak oranlarının şu anda yüzde 14'lere kadar düşürüldüğünü, hedefin yüzde 3-3,5 daha indirmek olduğunu bildirdi.
Elektrikte kayıp-kaçak oranlarının en yüksek olduğu bölgelerin Dicle ve Fırat havzası ile İstanbul'un bir kısmı olduğunu ifade eden Yıldız, kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesinde mutlaka mesafe kat edileceğini vurguladı.
Yıldız gazetecilerin sorularını yanıtladı
Yıldız, Türkiye'de doğal gaz tüketim değerlerinin düşmesi ile beraber, Türkiye'nin gerek Rusya ile gerekse İran ile yaptığı anlaşmalar sonucunda, al ya da öde yükümlülüklerine, miktarı değişmek kaydıyla gireceğini belirterek, "Bu konuda hem Rusya Federasyonu'ndan hem de İran'dan bir elastikiyet bekliyoruz" dedi.
Bir gazetecinin, "Al ya da öde konusunda Rusya'dan kaynaklı ciddi bir sıkıntı oluştu. Son dönemde Rusya ile durum nedir? İran'a gidecek misiniz" şeklindeki soru üzerine, Türkiye'de doğal gazda tüketim değerlerinin düşmesi ile beraber Türkiye'nin gerek Rusya ile gerekse İran ile yaptığı net anlaşmalar sonucunda al ya da öde yükümlülüklerine, miktarı değişmek kaydıyla gireceğini bildirdi.
"Maliyeti nedir" şeklindeki soru üzerine de Bakan Yıldız, rakamın henüz netleşmediğini söyledi. Yıldız, Türkiye'de ithalat yapan blok tüketicilerle ilgili bir düzenleme yapıldığını ifade etti.
Yıldız, gübre sektöründe gazın kullanılabilmesinde ithalatın önünü kesecek bir düzenleme ile ilgili girişimlerin yapıldığını kaydederek, "Bu olursa, çıkan sonuç, yıl sonu rakamı farklı olacak. O nedenle şu anda net bir rakam vermiyim ama bu rakamın olabildiğince düşürülmesini istiyoruz" dedi.
"Al ya da öde yükümlülüklerine ilişkin mücbir sebep hakkını mı kullanacak, tahkim gibi bir sürece girebilir mi? Ülkelerin eğilimi ne? Anlaşmalar ne zaman bitecek" şeklindeki sorular üzerine de Yıldız, "2011'de bitiyor, yaklaşık 20 yıl kadar uzatılması söz konusu" şeklinde konuştu.
Tahkim ve son tercih
"İran ile tahkime gidilecek mi şeklindeki soru üzerine de Yıldız, özellikle komşu ülkelerle tahkim yolunun en son tercih edilen nokta olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
"İran ile hemen tahkimi tercih etmeyiz. Karşılıklı oturup anlaşma yoluna gitmek isteriz, çözemezsek ancak o yola gidebiliriz. Ama bu konuda bir anlayış beklediğimiz, postmajör bir hal olarak global krizin değerlendirilebileceği düşüncesindeyim. Bu, karşılıklı anlayış beklediğimiz bir konu. Bir ülkenin dışından kaynaklanan kriz, tüm dünyada bütün büyüme hedeflerini değiştirdi. Bunu gündeme getireceğiz."
Elektrik özelleştirmeleri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, elektrik özelleştirmelerine yönelik bir soru üzerine de, dağıtım şirketlerinin özelleşmesi ile ilgili strateji belgesinde sunulan programa özellikle itina göstermek istediklerini belirtti. Yıldız, "2010'un sonuna kadar hem üretim hem dağıtım şirketlerinin özelleşmesini tamamlamak istiyoruz" dedi.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile ilgili soru üzerine de Yıldız, Enerji Verimliliği Kanunu çıkarıldıktan sonra 3 yıllık bir geçiş süresi konulduğunu hatırlatarak, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini ve 2020 yılına kadar yüzde 20'lik bir enerji tasarrufu hedefi olduğunu söyledi.
Tasarruflu ampuller
Tasarruflu ampullerin kanserojen olduğu yönündeki sorulara ilişkin olarak da Bakan Yıldız, bu konuda ABD'deki bir üniversitenin iddiası olduğunu hatırlatarak, bu konunun farklı bir üniversite tarafından teyit edilmediğini söyledi. Yıldız, "Biz de bu konuda resmi bir görüş istedik, henüz bize gelen bilimsel bir sonuç yok. O yüzden kesin olarak bu kanserojen madde ihtiva ediyor diyemem. Bilimsel dayanak lazım. Konuyu Türk üniversitelerine sorduk. Türkiye'deki üniversitelerden cevap geldikten sonra bunu kamuoyu ile paylaşacağım" diye konuştu.