Sarısülük davasında yeni karar

Mahkeme, sanık polis memuru Şahbaz'ın duruşmada hazır olması için hakkında ihtaratlı çağrı kağıdı çıkarılmasına karar verdi. Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün polis kurşunuyla ölümüne ilişkin davada, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'ın duruşmada hazır olması için hakkında ihtaratlı çağrı kağıdı çıkarılmasına karar verdi. 

Davanın 2 Aralık 2013'teki celsesinde mahkeme heyetinin aldığı "yargılamadan çekinme" kararının uygun bulunmamasının ardından, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin dava görüldü. 

Duruşmaya Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri ve ailenin çok sayıda avukatı ile sanık Şahbaz'ın avukatları katıldı. Duruşmayı CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Aylin Nazlıaka, Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, sanatçı Pınar Aydınlar ve Gezi Parkı sürecinde başından gaz fişeği kapsülüyle vurulduktan sonra ölen Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan'ın da arasında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. 

Şahin'in yerine Savcı Bozlak görev yaptı

Davanın önceki celsesinde "uyuduğu" eleştirilerine uğrayan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin'in yerine Savcı Ayhan Bozlak görev yaptı. 

Duruşmada hazır bulunanların tutanağa geçirilmesinin ardından müdahil avukatlarından Murat Yılmaz söz alarak, mahkemenin "çekinme kararı" verdiği 2 Aralık 2013'teki celsenin tamamlanmadığını, sanığın sorgu ve savunmasının bitmediğini ifade etti. Bütün itirazlara rağmen, sanığın Şanlıurfa'dan sesli ve görüntülü olarak ifadesinin alındığını hatırlatan Yılmaz, Şahbaz'a soru soramadıklarını, altında imzasının bulunduğu tutanağı gösteremediklerini anlattı. 

Yılmaz, mahkemenin çekinme kararı ve sonrasındaki süreci özetledikten sonra, şunları söyledi: 

"Dosyayı oyaladınız, bizim oyaladığımızı söylediniz. Duruşma bu şekilde devam edemez. Sanığın sorgusu bitmedi, ortada kestiniz. Duruşma tarihi verirken Ahmet Şahbaz'a ihzar bile çıkarılmadı, sadece davetiye gönderildi. Sanık vareste mi tutuldu? Oysa duruşmaya gelmemesi halinde yakalama kararı verileceği var. Ahmet Şahbaz'ın burada mutlaka hazır edilmesi gerekirdi. Neden getirtilmediğine ilişkin ara karar verilsin" diye konuştu. 

Müdahil avukatlarından Ömer Kavili de mahkemenin bu duruşmayı yapma yetkisi olmadığını savunarak, sanığın duruşmaya getirtilmesini istedi. 

İhtaratlı çağrı kağıdı çıkarıldı 

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Bozlak, müdahil vekillerinin değindiği olay tutanağının altındaki imzanın sanığa ait olup olmadığının araştırılmasını istedi. Bu araştırmadan ve sanığın savunması alındıktan sonra imza tetkikinin yapılmasını isteyen Bozlak, sanığın savunmasının sesli ve görüntülü sistemle veya sanık celb edilerek dinlenmesi konusunda takdirin mahkemeye ait olduğunu ifade etti. 

Bozlak, mahkemenin tensip yapmadığı, tensibi tebliğ etmediği hususlarının ise ancak temyizle ileri sürülebileceğini kaydederek, bu durumda duruşmaya devam edilebileceği kanaatini bildirdi. 

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, müdahil vekillerinin talepleri ve dosyadaki delillerin değerlendirilmesi sonucunda, doğrudan soru yöneltilmesi ve tutanağa ilişkin hususların tutanak gösterilerek sorulması için Şahbaz'ın duruşmada hazır olmasına yönelik ihtaratlı çağrı kağıdı çıkarılmasını kararlaştırdıklarını açıkladı. 

"Şahbaz terör örgütlerinin hedefinde"

Sanık avukatı Uğur Ceyhan, müvekkilinin gelecek celse duruşmada hazır edilmesini sağlayacaklarını belirterek, Şahbaz'ın terör örgütlerinin hedefinde olduğunu savundu. 

Müvekkilinin, terör örgütlerinin hedefinde olup olmadığının, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden sorulmasını isteyen Ceyhan, müvekkili için yeterli güvenliğin sağlanmasını ve hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. 

Sarısülük ailesinin avukatı mahkemenin, sanığı koruduğunu iddia etti

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar da kendilerinin sanıkla ilgili tutuklama talep etmelerine rağmen, mahkemenin, sanığı koruduğunu savunarak, "İnfiali gittikçe yükseltiyorsunuz. Ali İsmail Korkmaz'ı öldüren polisler de yargılanıyor, hiçbirinin yüzü kapalı değil. Sanığın fotoğraflarını kasaya kapatmak nedir?" diye sordu. 

"En güvenli yer hapishanedir" 

Sanık avukatının, "müvekkilinin terör örgütlerinin hedefinde olduğu" sözünü eleştiren Bayraktar, "Terör örgütlerinin saldırısı mı var ortada? Peki, en güvenli yer hapishanedir, o zaman buyurun. Sanığın duruşmaya gelip gelmeyeceğinin garantisi yok. Gelecek duruşmaya gelmeyebilir, o  nedenle tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi. 

Mahkemenin kararı 

Avukat Murat Yılmaz da sanığın mahkemede hazır edilmemesini eleştirerek, "Bir polis memurunu buraya getirmeye gücünüz yetmiyor mu? Sanık bugün buraya niye gelmedi? Tensip zaptındaki hazır olmazsanız tutuklama vereceğim sözü nerede kaldı? Siz bu şekilde devam ederseniz, yarın başka insanlar da ölecek" diye konuştu. 

Yılmaz, sanık hakkında derhal yakalama kararı çıkarılmasını ve sanığın tutuklanmasını talep etti. 

Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi

Mahkeme, sanık Şahbaz'ın tutuklanması talebinin reddine ve avukatının talebi doğrultusunda Şahbaz'ın güvenliğinin sağlanması için gerekli yerlere müzekkere yazılmasına karar verdi. Taraflara delil ve belge sunmaları için süre verilmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı 26 Mayıs 2014 saat 10.30'a erteledi. 

Duruşma sonunda, Mahkeme Başkanı Afak İlleez, duruşmayı takip eden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na, "Mahkememizde görülen bir davada müştekisiniz. Bununla ilgili celp gönderdik. Buradan sözlü olarak da belirtmek istedim" dedi. 

İlleez'in bu sözleri, salondakilerin tepkisine yol açtı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir