Savunma sanayisinde bu yıl ne olacak?
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yüzde 100 yerli üretim ve 50 milyar dolarlık yıllık ihracat hedefleri doğrultusunda 70 milyar dolarlık 660 projenin sürdürüldüğünü söyledi. (Ferit Parlak)
FERİT PARLAK
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Savunma sanayiinde yeni hedefimiz yüzde 100 yerli üretim ve 50 milyar dolarlık yıllık ihracat. Bu hedefe ulaşmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Şu anda ihtiyaçlarımızı 'yerli ürün' ile karşılayabilmek amacıyla 70 milyar dolar değerinde 660 proje devam ediyor" dedi.
Açığa çıkan ihtiyaçların yanı sıra, açığa çıkabilecek ihtiyaçların da tespit edilmesi gerekliliğinin altını çizen Demir, "Teknolojideki hızlı değişim ve gelişim üzerine açığa çıkabilecek ihtiyaçlar da var. O ihtiyaçlarımız için de bugünden hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü ihtiyaçlar ortaya çıktığında geç kalmış oluyoruz. Öngörülü davranmamız ve bugünden yarına sonuç alınamayacak ürünlerin üretimi için bugünden düğmeye basmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile sohbet eden Demir, savunma sanayi ile ilgili gelişmeleri değerlendirirken, S400, F35, Patriot alımı ile ilgili soruları da yanıtladı.
S400 alımının ihtiyaçların tamamen karşılandığı anlamına gelmediğine vurgu yapan Demir, "Bir taraftan kendi hava savunma mimarımızı kurmakla ilgili çalışmamız devam ederken, bu konuda bizimle işbirliği yapmak isteyen bütün ülkelerle işbirliği yapabileceğimizi söylemiştik. S400, bu ihtiyacımızı tamamen karşılamadığı için de ilave sistem ihtiyacımızı karşılamak üzere görüşebileceğimizi de söylemiştik. Bu söylemlerimiz içerisinde çeşitli görüşmeler oldu, gel-git'ler oldu ve nihayet önümüze bir teklif geldi. Bu teklifi şu anda konuşuyoruz ve değerlendiriyoruz. Biz ikisini ayrı konu olarak düşünüyoruz ama bunun ileri safhada siyasi alandaki gelişmeleri olabilir. Bu bizim dışımızda bir konu. Biz fiyat, teknoloji, teslim tarihi vesaire konularının detaylarını görüşüyoruz" dedi.
Amerikalıların endişelerini dinleyeceğiz…
S400'lerde yerli yazılımın olacağına dikkat çeken Demir, "Ruslar'la ilk konuşma aşamamızda, olmazsa olmaz şartımız bu sistemin dost-düşman tanıma unsurlarının, yazılımlarının yerli olması konusundaydı, bu şu anda başlamış bir şey değil. Ruslar da bunu anlayışla karşıladı. Amerikalılar şimdi bir heyet gönderecekler düşüncelerini anlatmak için. Heyet geldiğinde, ne tür tedbirler aldığımızı söylemekten çok onları dinlemek istiyoruz. Onların endişelerini, teknik verilere dayalı olarak henüz işitmedik. Söyleyecekleri şeylere karşı alınabilecek tedbirleri biz onlara söyleyebiliriz diye düşünüyoruz. Bizim kullanacağımız bu sistem, kendi başına tamamen kendi radarı, kendi tespit sistemleri, takip sistemleriyle çalışacak ve diğer sistemlere entegre olmayacak bir yapı düşünüyoruz. Bu baştan beri böyleydi, hep böyle konuşuldu ve bununla ilgili alınacak tedbirler de, teknik olarak da böyle konuşuldu" şeklinde konuştu.
Projelerde duraksama olmayacak…
Projelerin devamı ve seri üretimi konusunda bir duraksama olmayacağının altını çizen Demir, "Şundan emin olun, bu kurum hiçbir projeden asla ve kata taviz vermeyecektir, Kiminle işbirliği yaparsak yapalım, kiminle ortak çalışırsak çalışalım, olmazsa olmaz şartımız nihayetinde bu ülkenin tamamen bağımsız, hiç kimsenin tabiri caizse ağzının kokusunu çekmeden kullanabileceği, hakim olduğumuz ürünler üreteceğiz. Seri üretimde de bir yavaşlama yok. Hisar örneğinden gidersek. Hisar'ın her sene birkaç tane testi oluyor, ama her testte yeni bir şey deneniyor. Bu sistemlerin olgunlaşması diye bir şey var, bu testlerle olgunlaştırarak süreç devam ediyor. Ve Hisar Proje örneğinde de gördüğümüz gibi, aslında sözleşmede konulan takvim şu anda dolmuş değil. Yani takvim doldu, prototip hazır, ama seri üretim yapılmıyor gibi bir durum söz konusu değil" diye konuştu.
Savunma Sanayiinde 2019'da ne olacak?
■ İlk kez Savunma Sanayii Şurası düzenlenecek.
■ MİLGEM 4 Gemisi TCG Kınalıada, Deniz Kuvvetleri'nin hizmetine verilecek.
■ Çok maksatlı, yüzde 70'i yerli, Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu denize indirilecek.
■ İlk yeni tip denizaltı Piri Reis'in denize iniş töreni yapılacak.
■ İlk lojistik destek gemisi Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilecek.
■ Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi'nde (Geliştirilmiş ATAK) performans tamamlama safhası bitirilecek.
■ Akıncı İHA projesinde tedarik sözleşmesi imzalanacak. Dünyada kendi sınıfında hem en iyisi olacak hem de bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri olunacak.
■ İlk iki F-35 uçağı Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'na intikal edecek.
■ F-35 motorlarının bakım ve onarımlarının yapılacağı ABD dışında Avrupa'daki ilk yer Eskişehir olacak. Sadece Türkiye'nin değil, diğer ortak ülkelerin uçaklarının motor ve bakımları da burada yapılacak.
■ İki S-400 uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi teslim edilecek.
■ İlk iki Korkut hava savunma sistemi TSK'ya teslim edilecek.
■ İlk Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD) sistemi teslim edilecek.
■ İnsansız Kara Araçlarından UKAP sistemi ilk kez envantere girecek. 20 adet araç teslim edilecek.
■ Farklı tip ve modellerde 700'den fazla zırhlı aracın teslimatı yapılacak.
■ Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Projesi'nin sözleşmesi imzalanacak.
■ Savunma Sanayii Akademisi çatısı altında 1000 öğrenciye ve 250 uzmana siber güvenlik eğitimleri verilecek.