”Savunma sektörü ciddi sorumluluk içinde olmalı”
Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, "Kendimiz yaptık diye övünüyoruz ama bu hangi probleme çözüm getiriyor, bunu irdelememiz lazım" dedi.
ANKARA - Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, savunma sektörünün artık ciddi bir sorumluluk duygusu içinde olmasının zamanının geldiğini ifade ederek, "Artık sonucu sorgulamamız gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine ne veriyoruz ve onların hangi problemine çözüm sağlıyoruz ve bunu dünya standardında yapabiliyor muyuz? Bu kongrede bunun irdelenmesi lazım" dedi.
Savunma Teknolojileri (SAVTEK) Kongresi, ODTÜ Bilgisayar Destekli Tasarım, İmalat ve Robotik Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİLTİR) tarafından Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ilgili birimlerinin katılımıyla ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.
Kongrenin açılışında konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, SAVTEK'in savunma sanayi sektörünün bir araya geldiği en geniş platform olduğunu, burada TSK'nın, sanayicilerin, üniversitelerin ve tedarikçilerin temsilcilerinin buluştuğunu, savunma sanayinde kullanılan teknolojilerin, gündemdeki konuların ele alındığını kaydetti.
Savunma sektörünün artık ciddi bir sorumluluk duygusu içinde olmasının zamanının geldiğini ifade eden Bayar, Türkiye'nin de savunma sanayine büyük bir kaynak aktardığını ve büyük bir sabır gösterdiğini belirtti.
Bayar, şöyle konuştu:
"Şimdi hep birlikte şu soruyu sormanın zamanı geldi. TSK'ya ne çözüm ürettik, ne verdik, hangi probleme çözüm sağladık. Şimdiye kadar, (savunma tedarikini yurt dışından yapıyoruz, kaynaklarımız yurt dışına gidiyor, Türkiye'de de bir şeyler üretelim, paranın bir kısmı ülkemizde kalsın) şeklinde görüşleri tartışıyorduk. Bunu artık geride bırakmamız gerektiğini düşünüyorum. Artık sonucu sorgulamamız gerekiyor. TSK'ya ne veriyoruz ve onların hangi problemine çözüm sağlıyoruz ve bunu dünya standardında yapabiliyor muyuz. Kendimiz yaptık diye övünüyoruz, gururlanıyoruz ama bu hangi probleme çözüm getiriyor. Bu kongrede bunun irdelenmesi lazım. Teknolojik çalışmalar yaptık, yerli katkıyı geliştirdik çok güzel ama sonuçta ne çıktı ve ne teslim ettik ve hangi probleme ne çözüm sağladık."
Bu haftanın gelen şehit haberleri nedeniyle ülke için üzüntü verici bir hafta olduğunu anlatan Bayar, "Bu da sorumluluğumuzun bir göstergesi. Türkiye'de savunma sanayi sektörü ne için var ve neye hizmet edecek. Bunun cevabını ararken bence bunları da değerlendirmemiz lazım. TSK'nın görevlerinin sorumluluğunu savunma sanayi sektörünün de hissetmesi gerekiyor. Burada çalışan mühendisler, şirketlerin yöneticileri, üniversitedeki akademisyenlerin de hissetmesi gerekiyor" dedi.
Bayar, konuşmasının devamında slayt gösterisi eşliğinde savunma sanayi sektöründe son 6-7 yılda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye'de savunma sanayini özgün, TSK'ya yurt içi çözümler sunacak ve uluslararası alanda rekabet edebilecek bir yapıya kavuşturmak istediklerini anlatan Bayar, sadece Türkiye'de geçerli çözümler değil, uluslararası alanda geçerli olacak çözümlerin üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Bunun için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının yüzde 50'sinin yurt içinden karşılanması hedefini koyduklarını ve 1 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini ifade eden Bayar, bütün bunların verimlilik içinde olması gerektiğini söyledi.
Savunma sanayi artık tabana yayılmalı
Savunma sanayinin artık tabana yayılması gerektiğini vurgulayan Bayar, şöyle devam etti:
"Bunu artık fildişi kulelerden çıkartıp Türk sanayine, Türk akademisine entegre etmemiz lazım ki o yatırımımız teknoloji olarak ülkeye dönmeye başlasın. Bunu bir Rusya modeliyle yapmayalım orada da çok büyük teknolojiler geliştirildi ama kapalı sistemler içinde kaldığı için ne memlekete faydası oldu ne oradaki insanlara faydası oldu ve katma değer de yaratamadılar. Halbuki en gelişmiş silahları yapıyorlar. Dolayısıyla buradaki modelin bizde daha akılcı tasarlanması, teknoloji yatırımımızın hazır ülke teknolojine yatırım olarak da geri dönmesi lazım. "
Yurt içi geliştirme projelerinde belli sonuçlar almaya başladıklarını ifade eden Bayar, bugün OTOKAR'ın tasarladığı milli tankın ön tasarımının ortaya çıktığını, MİLGEM'in denize indirildiğini seyir aşamasında olduğunu, ATAK helikopterinin geliştirilmesinin hızla devam ettiğini ve 2012'de ilk helikopteri teslim etmeyi planladıklarını bildirdi.
Yurt içi geliştirme projeleri kapsamında son 5 yılda sektör şirketleriyle 6,2 milyar dolarlık sözleşme yaptıklarına işaret eden Bayar, "Bu önemli bir rakam. Artık sektörün bence şikayet edeceği hiç bir şey yok. Devlet üstüne düşeni bence fazlasıyla yaptı. Bu sonuçların başarıyla ortaya çıkması gerekiyor" diye konuştu.
Bayar, sektörün geçen yıl 2,3 milyar dolar ciro elde ettiğini, yaklaşık 800 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.
Türk savunma sanayinin kara ve deniz araçları konusunda çok iyi konuma geldiğini ifade eden Bayar, Tuzla'da 2 milyar doların üzerinde gemi projelerinin yürütüldüğünü kaydetti.
İnsansız hava araçları konusunda da sektörde başarılı çalışmalar yapıldığını belirten Bayar, mini insansız hava araçlarından 168 adedinin TSK'ya teslim edildiğini ve şu anda kullanıldığını, taktik insansız hava araçlarının da prototip denemelerinin yapıldığını, seri üretim için görüşmelerin devam ettiğini anlattı.
Savunma Sanayi sektörünün Ar-Ge'ye büyük yatırım yaptığını belirten Bayar, son iki yılda Ar-Ge için 500 milyon dolar harcandığını söyledi.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da savunma sanayinde ileri teknolojiye dayalı bir alt yapının geliştirilmesinin ülke güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtulmak için üniversite-sanayi işbirliğinin önemli olduğunu ifade eden Acar, bu kapsamda ODTÜ Teknokent'te 61 firmanın toplam 367 proje yürüttüğünü, bu projelerde ODTÜ'deki 185 öğretim üyesinin aktif rol aldığını anlattı.
Acar, her sektörde olduğu gibi savunma sektöründe de deneyimli insan gücünün önemli olduğunu, bu insanların üniversite ortamında yetiştirilmesi gerektiğini, ODTÜ'de bu konuda çalışmalar sürdürüldüğünü kaydetti.
Kongre 2 gün sürecek
Kongre, 25 Haziran'a kadar devam edecek. Savunma Sanayi İmalatçıları Derneğinin desteğiyle düzenlenen kongre, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversite ve savunma sanayi temsilcileri bir araya getirerek, fonksiyonel bir arayüz oluşturulması ve üretilen bilginin paylaşılmasına yönelik ortak bir platform hazırlanması hedefleniyor.
Teknoloji ve sistem geliştirmeye yönelik ar-ge çalışmaları savunma sanayi alanında kullanılabilecek yönetim ve eğitim teknikleriyle ulusal savunma stratejileriyle politikalarının tartışılmasının amaçlandığı SAVTEK 2010'da silah, mühimmat, itki sistemleri kara, deniz, hava uzay platformları insansız araçlar, muhabere, elektronik, bilgi, keşif ve gözetleme sistemleri, ağ merkezli harp, modelleme, simülasyon, malzeme teknolojileri, inovasyon, ar-ge ve teknoloji yönetimi teknoloji izleme ve değerlendirme, sistem-proje, üretim, risk, kaynak ve lojistik yönetimi, yöneylem araştırması ve karar destek sistemleri savunmada ihtiyaç-tedarik, kalifikasyon, sertifikasyon, akreditasyon, strateji, araştırma, mükemmeliyet merkezleri, zırh koruma teknolojileri konularında oturumlar düzenlenecek.