'Savunma'da dışa bağımlılık yüzde 40'a geriledi

Savunma Sanayi Müsteşarı Demir, "15 yılda savunma sanayisinde yüzde 80 olan dışa bağımlılık oranı yüzde 40'a düşürüldü. Bu rakamı daha da düşürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin mayıs ayı olağan toplantısı, "Savunma Sanayimizde Yeni Vizyon Arayışları, Sektördeki Son Gelişmeler ile Yeni İş Birliği İmkanlarının Sanayimiz Açısından Önemi" ana gündemi ile gerçekleştirildi.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, son 15 yılda savunma sanayisinde yüzde 80 olan dışa bağımlılık oranının yüzde 40'a düşürüldüğünü dile getiren Demir, bu rakamı daha da düşürmek için çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Demir, "Savunma sanayimizin 2016'da yıllık 5,9 milyar doları aşan üretim gücüne, 1,7 milyar dolar ihracat kapasitesine ulaştığını biliyoruz. Fakat ihracat rakamlarının son 3 yılda çok hızlı artmadığının farkındayız" diye konuştu.

İhracat rakamlarının 2002 yılında 250 milyon dolarken şu anda 1,7 milyar dolara çıkmasının küçümsenmeyeceğini dile getiren Demir, ancak hedeflerinin daha yüksek olduğunu aktardı.

"Şu anda projelerimizin potansiyel değeri 200 milyar TL"

Potansiyel projelerinin toplamının 200 milyar TL'ye ulaştığını açıklayan Demir, 15 yılda proje sayısının 66'dan 500'e çıktığını belirterek, üretilen proje toplam bedelinin 4-5 milyar dolarlardan 40-50 milyar dolar civarına, sektör cirosunun 1,6 milyar TL'den 20,7 milyar TL'ye çıktığını söyledi.

"KOBİ'leri, sanayicileri desteklemeyi çok önemsiyoruz"

Demir, KOBİ'leri desteklemeyi çok önemsediklerini kaydederek, KOBİ'lerin sanayi etkinliğini, kalite konusunda gerekli desteği sağlamak için program oluşturduklarını anlattı.

KOBİ seviyesinde veya sanayinin genelinde oluşan sorunlara parmak basmayı ve destekleri artırmayı istediklerini dile getiren Demir, bu alandaki faaliyetleri sayesinde belli bir mesafe aldıklarını aktardı.

Demir, savunma sanayisinde sanayicilere verilen desteklerden bahsederek, üniversite-kamu-özel iş birliğinin önemine  de değindi.

"5G'de yerlilik trenini kaçırmamalıyız"

Türkiye'nin 4.5G, 5G'de yerlilik trenini kaçırmaması gerektiğini vurgulayan Demir, "Bu mesele ile ilgili müsteşarlık bünyesinde şu ana kadar 60 milyon dolar harcanarak yapılan bir Ar-Ge faaliyeti ile ortaya çıkmış bir yazılım ve donanım zinciri var. Bu, kullanılmadığı durumda emek boşa gitmiş olacak. Bu konuda Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ilgili iletişimimiz devam ediyor" diye konuştu.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan: Başarısıyı memnuniyetle izliyoruz

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise konuşmasında savunma sanayisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bahçıvan, "Savunma ve havacılık sektörü ciromuzun 5 milyar dolara, ihracatımızın son beş yılda ikiye katlanarak 1,7 milyar dolara, sektördeki Ar-Ge harcamalarımızın da 900 milyon dolara yükseldiğini büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Bu başarı hikayesinde en önemli nokta, savunma sanayimizde yerlilik oranının yüzde 60'ları bulmuş olmasıdır" dedi.

"İSO savunma sanayii alanında 'ara yüz' işlevini görebilir"

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2017-2021 Stratejik Planına göre, savunma sanayisinin yerli ve kaliteli ürüne ihtiyaç duyduğunu aktaran Bahçıvan, "Savunma sanayisi bürokrasisi ile özel sektörün en sağlıklı ve verimli şekilde bir araya gelmesi önemli. Üretken ve sonuç odaklı bir iş birliği mekanizmasının oluşturulması noktasında 'ara yüz' niteliği taşıyan kurumlar da önemli rol oynayacak" açıklamasında bulundu.

"Savunma sektöründe ithalata bağımlılık azaldıkça cari açık da azalıyor"

Bahçıvan, savunma sektöründe ithalata olan bağımlılık azaldıkça cari açığın da düştüğünü belirterek, "Dahası, yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli savunma sanayii ürünlerinin ihracatındaki artış, nitelikli ihracat yapısına doğru atılmış büyük bir adım. Savunma sanayii, diğer sektörler üzerinde bir çarpan etkisine sahip" diye konuştu.

Başkan Bahçıvan, 5 Haziran'da İSO 500'ü (Türkiye'nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu) açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir