Savunmada, Katar ile 5 milyar dolarlık atak

TRJet, Altay Tankı, Atak Helikopteri, MİLGEM gibi yerli projeler MÜSİAD’ın Katar’da düzenlediği High Tech Port by MÜSİAD Qatar’da sergilendi. Türk- Katar işbirliğiyle yapılan ilk fuarın 5 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI 
MEHMET KAYA 

DOHA - Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği ve Türk ve Katar savunma sanayisinin öncü kuruluşlarını buluşturan High Tech Port by MÜSİ- AD Qatar Fuarı ve 19. Uluslararası İş Forumu, Katar Ulusal Fuar Merkezi’nde başladı. 10 yıllık süreçte yaklaşık 5 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturması beklenen fuar Türk mühendisliğinin de gövde gösterisine dönüştü. TRJet, Atak Helikopteri, Altay Tankı, MİLGEM, Göktürk-2 Uydusu, Kirpi, Milli Piyade Tüfeği ve insansız hava araçları gibi son dönemde öne çıkan yerli projeler organizasyona damgasını vurdu. 

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, açılışta yaptığı konuşmada, fuarın ilkinin geçen yıl İstanbul’da düzenlendiğini anımsattı. Türkiye ve Katar’ın güvenlik ve istikrara yönelik çabalarına işaret ederek, “Bölgede güvenlik, barış ve istikrarın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye ve Katar, bölgelerinde ve dünyada en fazla güvenlik sağlayan ülkeler arasında yer almaktadır” dedi. 

Katar’ın, fuarın Türkiye dışında yapıldığı ilk ülke konumunda bulunduğuna dikkat çeken Gönül, bunun iki ülke arasındaki güçlü bağların bir göstergesi olduğunu söyledi. Gönül, tüketici ve yatırımcıları bir araya getiren fuarın, aynı zamanda ileri teknolojiyle üretilmiş ürünlere yatırım yapılmasını desteklediğini vurguladı. MÜSİAD’ın Katar’daki faaliyetlerinin ve fuar organizasyonunun iki ülke ilişkilerinin gelişmesine çok katkı sağlayacağını belirten Gönül, fuarın, yüksek teknoloji alanında bugüne kadar ortaya konulan emeklerin güzel bir örneği olarak katılımcıların karşısına çıktığını kaydetti. Gönül, şöyle konuştu: “Katar, Ortadoğu’nun en önemli ülkelerinden. Katarlı kardeşlerimizin son yıllarda gösterdiği gelişmelerden çok memnuniyet duyuyoruz. Katar, bölgedeki çatışmaları sonlandırmaya çalışan, bu konuda gücünü gösteren bir ülke konumunda. Türkiye ve Katar, bölgelerinde ve dünyada en fazla güvenlik sağlayan ülkeler arasında yer almaktadır.” 

Fuar, Türkiye ve Katar’ın ortak geleceği için planlandı 
Katar Savunma Bakanı Hamad Bin Ali El-Atiyye de dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğine işaret ederek, bu dönemlerde uluslararası işbirliğinin daha fazla önem kazandığına dikkati çekti. Söz konusu fuarın Katar ve Türkiye arasındaki işbirliğinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağını belirten El Attiyah, “High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı ve 19. Uluslararası İş Forumu, iki ülke arasındaki derin ilişkilerin yanı sıra ticari ortaklığımıza da fayda sağlayacak. Ülkemizdeki iş fırsatlarını yakından görülmesi imkanını sunacak” ifadelerini kullandı. 

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki 57 ülkenin dünya Ar-Ge harcamalarının yüzde 2.4’üne, toplam patentin yüzde 1.6’sına, toplam bilimsel yayınların ise yüzde 6’sına sahip olduğunu belirterek, “Bu düşük seviye kabul edilemez bir durum” dedi. 

İki ülke nezdinde yaptıkları temaslardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin himayelerinde Hightech Port by MÜSİAD’ı Katar’da gerçekleştirmeye karar verdiklerini ifade eden Olpak, “Bu fuar Türkiye’nin ve Katar’ın ortak geleceğini inşa etmek ve yüksek teknoloji alanındaki iş geliştirmesini en verimli seviyede tutmak üzere planlandı” diye konuştu. 

BMC, talep üzerine Kirpi’nin taarruz modelini üretecek 
En yeni teknoloji ürünlerini dünya vitrinine ilk defa çıkaracak olan şirketlerden BMC de fuarda 7 büyük savunma aracının tanıtımını gerçekleştirdi. BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, şunları söyledi: “Kirpi’nin Vuran modelini yapıyoruz. Kirpi savunma aracı. Amacı personel güvenliği. Özel dizaynı var mayına karşı. Orduda 650 tane var. Ordudan bir talep geldi, bir patlama olduğunda bu araç pasif kalıyor. Bu nedenle, tepesine tamamen içeriden kontrol edilen 12 milimetrelik bir uçaksavar yerleştirdik. 7 kişilk daha çok iç asayişte kullanılacak bir model tasarladık. Kirpi’nin yaşadığı 60 patlama var. Tek bir şehit bile yok. En ağır hasar Başkale’de oldu. 6 metre havaya fırladı. Personelde sadece kırıklar oldu. Fakat muadili olmayan diğer zırhlı araçlar dayanıksız... TSK 400 araçlık yeni ihale açıyor. Taarruz aracı istiyor. Biz de Vuran’ı onun üzerine yaptık. Biz eski kapasiteye döndük. Bin 400 işçi tekrar işbaşı yaptı. 3 vardiya çalışıyoruz. Yerli motor için Ar-Ge ekibimiz çalışıyor. General Electric’te 20 yıl çalışmış çok ünlü bir Ar-Ge şefi, Türk’ü ülkesine davet ettik. Bizle çalışmaya başladı. Onların katkılarıyla savunma sanayini milli perspektifte geliştirmeye çalışıyoruz. Ortağımız Katar Silahlı Kuvvetleri... Bu coğrafyalar için milli ve yerli sanayinin gelişmesine katkı yapmak istiyor. Koç Grubu’nun ürettiği porototip üzerinden üreticelecek Altay Tankı’nın ihalesine ortaklarla gireceğiz.”

TRJET ilk kez bir tanıtım etkinliğinde yer aldı
Serginin ilginç katılımcısı ise TRJET şirketi oldu. Türkiye’de üretilecek TRJ328 ve geliştirilecek TRJ628 uçaklarına yönelik tanıtım materyalleri dağıtıldı ve yetkililer de katılımcılara bilgi verdi. TRJET şirketi ile SSM ve SSM’nin ana yüklenici olarak belirlediği STM şirketi arasında üretim süreçlerine yönelik sözleşme görüşmeleri sürüyor. TRJET, Ankara’da üretim tesislerinin de temelini atmaya hazırlanıyor. Bu uçakların yerel ve bölgesel yolcu taşımacılığı ile VİP, hastane gibi sivil ve diğer askeri ihtiyaçlar için versiyonlarının yapılabileceği belirtiliyor. Etkinlik kapsamında bugün ise Uluslararası İş Forumu yapılacak. İş forumunda ekonomik ve savunma sanayiindeki işbirliği imkanları yanında TRJET’e ilişkin bir tanıtım toplantısı da planlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir