ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Meclis Milli Eğitim Komisyonu'ndaki görüşmeleri devam eden zorunlu eğitimin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifine eleştirilerini dile getirirken eğitimin siyasallaşmasının kimseye fayda sağlamayacağını, düzenlemenin çıkması konusunda inatlaşmadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan'a seslenen İnce, "Eğitimin siyasallaşması kimseye fayda sağlamaz. Sayın Başbakan inatlaşmaktan vazgeç, duygularının esiri olma... Sekiz yıllık kesintisiz eğitimden Türkiye'de kim rahatsız, bunun sakıncaları neler? Bana biri anlatsın... Hükümet çevrelerinden de bir kişi çıkıp sekiz yıllık kesintisiz eğitimin zararları şunlardır demedi" ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitabından alıntı yaparak kesintisiz eğitimin Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İsveç, Litvanya, Macaristan, Portekiz gibi ülkelerde devam ettiğini belirten İnce, "Dünyanın hangi ülkesinde 4+4+4 eğitim sistemi var?" diye sordu.
AKP'nin Meclis'e sunduğu zorunlu eğitimin sekiz yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve 4+4+4 olarak kademeli bir yapıya kavuşturulmasını öngören yasa teklifi kız çocuklarını okuldan koparacağı, çocuk işçi uygulamasını başlatacağı gerekçeleriyle çeşitli tepkilere neden oldu. Alt komisyonda çeşitli değişikliklere uğraşarak kabul edilen düzenlemenin görüşmeleri hafta başından bu yana Milli Eğitim Komisyonu'nda devam ediyor. Komisyon bugün saat 1400'te toplanacak.
Konunun, kendisi ve teklifin altında imzası bulunan AKP grup başkanvekillerinin katılacağı bir televizyon programında tartışılması önerisinde de bulunan İnce, Erdoğan'ın dün Mardin'de yaptığı açıklamada söz konusu teklif için "Cuma da Pazar da çalışırız" dediğini anımsatarak, "Yürütmenin siyasi kanadının başı olarak yasamaya talimat veremezsiniz. Dünyanın hiçbir demokrasisinde böyle birşey yoktur" dedi.
Teklif, okula gitmeden öğrenim görülebilmesini öngören "açık öğretim" uygulamasına ikinci dört yıllık kademenin ardından geçilebilmesini öngörürken, mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.
Yükseköğretime giriş ve yerleştirmeye dair hükümler de içeren düzenleme, Yükseköğretim Kanunu'nda yer alan üniversiteye girişteki katsayı uygulamasını kaldırıyor.
(Reuters)