'Seçim İttifakı' Teklifi Anayasa Komisyonunda

Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklif, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülüyor. CHP Çanakkale Milletvekili Erkek, "Yüzde 10 seçim barajı durduğu müddetçe temsilde adaleti yok edersiniz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülüyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyon, alt komisyonda aynen kabul edilen Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alıyor.

Alt komisyona başkanlık eden Komisyon Başkanvekili AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, söz alarak yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de ittifak teklifi olarak görüşülen ve dört kanunda değişiklikler içiren teklifin, birçok açıdan anayasaya aykırılıklar içerdiğini savundu.

Erkek, "Yüzde 10 seçim barajı durduğu müddetçe, siz seçimlerde ittifak yapabilirsiniz ama temsilde adaleti yok edersiniz. Seçimlerde ittifak yapılabilir ama biz ilkeler, adalet temelinde ittifak yapmak istiyorsak barajı kaldırmamız gerekir. Barajı kaldırırsak bu ittifaklar çok daha doğru olur. Temsilde adalet sağlanır." ifadesini kullandı.

Teklifin anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Erkek, düzenlemenin maddelerinin görüşmelerine geçilmeden reddedilmesini talep etti.

"Tüm parti temsilcilerini komisyona çağırmalıyız"

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da teklifin AK Parti ve MHP tarafından diğer partilerle herhangi bir müzakere yapılmadan hazırlandığını savundu.

Dora, seçim barajını da eleştirerek, "Seçim barajı gibi garabet uygulamalarını bir an önce kaldırmamız gerekir" dedi.

Dora da teklifin geri çekilmesi talebinde bulundu.

Komisyon Başkanı Şentop, Anayasa Komisyonun daha önceki toplantısında teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını, kurulan alt komisyonda da düzenlemenin kabul edildiğini hatırlattı.

"Teklifin tümü anayasaya aykırı"

Daha sonra CHP'li milletvekillerinin teklifin tümüne ilişkin anayasaya aykırılık önergesinin görüşmelerine geçildi.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse önerge üzerindeki konuşmasında, adaleti sağlamaması ve çoğulculuk ilkesine uymaması nedeniyle teklifin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet de teklifin demokrasiye ve çoğulculuğa darbe niteliğinde olduğunu savunarak, "Bu teklif baştan sona iki partinin bekası için düzenlenmiş bir tekliftir. Bundan beka çıkar mı? Bunu da hep beraber göreceğiz." ifadesini kullandı.

Bu sırada, anayasaya aykırılık önergesi üzerinde söz almak isteyen bazı CHP milletvekilleri, önergenin oylamasına geçilmesine tepki gösterdiler. Önerge oylanarak reddedildi.

Teklifin birinci maddesinin okunması sırasında da CHP'li üyeler itirazlarını sürdürdü.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve Fatma Kaplan Hürriyet, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmadığını ileri sürerek, görüşmelerin bu kapsamda devam etmesini istedi.

Ancak Komisyon Başkanı Şentop, komisyonun daha önceki toplantısında teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanarak ilk maddenin de okutulduğunu, alt komisyon kurulması kararının bundan sonraki aşamada alındığını dile getirdi.

İtirazlarını sürdüren CHP'li üyeler ile Şentop arasında sözlü tartışma bir süre daha devam etti.

Görüşmeler, teklifin birinci maddesi üzerinde devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir