Şeker Kurumundan 'B kotası şeker' açıklaması

Şeker Kurumu tarafından, B kotası şekerin, kristal şeker ağırlıklı satış fiyat ortalaması olan 2,69 TL/kg ve küp şeker ağırlıklı satış fiyat ortalaması olan 3,12 TL/kg üzerinde bir fiyattan satılamayacağı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, B kotası şekerin 2015-2016 pazarlama yılı Türkiye ağırlıklı ortalama satış fiyatı üzerinde bir fiyattan satışının yapılmamasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Kurumun yaptığı izleme faaliyetleri kapsamında, 15 Temmuz tarihi itibariyle ülkedeki toplam stoklarda bulunan şekerin yeni başlayacak pazarlama yılı şeker üretimine kadar yeteceğinin belirlenmiş olmasına rağmen, spekülatif amaçlı şeker ticaretinin ve fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla, Şeker Kurulunun güvenlik payı olarak bulundurulan B kotası şekerin iç piyasaya arzına izin verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, bu duruma karşın şeker tedarikinde yaşanan sıkıntılara ve şekerin piyasa değerinin üzerinde bir satış fiyatıyla temin edildiğine ilişkin şikayetlerin iletilmeye devam etmesi sonucunda, spekülatif etkilerin şeker piyasasında varlığını sürdürdüğünün anlaşıldığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede bugün yapılan Şeker Kurulu toplantısında şeker üreticisi şirketlerin, B kotası şekeri 2015-2016 pazarlama yılı Türkiye ağırlıklı ortalama satış fiyatı üzerinde bir fiyatla satışını yapmaması kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda, kurumumuza şeker üreticisi şirketler tarafından iletilen en güncel verilere göre hesaplanmış olan 2015-2016 pazarlama yılı Türkiye kristal şeker ağırlıklı satış fiyat ortalamasının (2,69 TL/kg) ve küp şeker ağırlıklı satış fiyat ortalamasının (3,12 TL/kg) üzerinde bir fiyatla B kotası şeker satışı gerçekleştirilmeyecektir."