Şeker Piliç 400 milyon TL ciro hedefliyor

Bor, "Pazarda 6'ncı sıradayız ama marka bilinirliğinde ilk üçe giriyoruz. Bunda, hem reklam yatırımımız hem de halka açık olmamız etkili oldu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Şeker Piliç geçen yıl 80 bin ton olan üretimini 2011'de 100 bin tona yükseltmeyi hedefliyor. Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor 300 milyon TL olan ciroyu bu yıl 400 milyon TL'ye çıkaracaklarını açıkladı. İstihdamını bin 700 kişiye çıkaran Şeker Piliç son üç yılda 60 milyon TL'lik yatırıma imza attı. Firma, ağustos ayında AB'de sektörün en modern tesislerinden biri olduğu belirtilen kesimhanesini devreye aldı. Emre Bor, "Bu yatırımla günlük 500-600 ton et üretecek kapasiteye ulaştık" dedi.

Beyaz et kırmızı etle başabaş noktaya geldi

Türkiye'de geçtiğimiz yıl 1.5 milyon ton beyaz et üretimi gerçekleştirildi. Bu rakamın 2011'de 1 milyon 750 bin ton seviyesine yükseleceğini söyleyen Emre Bor, "Sektör her yıl yüzde 10-15 büyüyor" açıklaması yaptı. Bor, Türkiye'de beyaz et tüketiminin kırmızı etle başabaş noktaya ulaştığını vurgulayarak "Beyaz et tüketimi kişi başına 14 kilodan 19 kilo seviyesine çıktı. AB'de bu 25 kilo seviyesinde" diye konuştu.

İhracat artmazsa konsolidasyon sürer

Beyaz et ihracatında AB kapısının kapandığını, çok düşük fiyat verildiği için Rusya pazarına da tavuk ihracatı yapılamadığını anlatan Emre Bor, Irak pazarının ise sektörün yüzünü güldürdüğünü açıkladı. "Irak'ı Türk pilici ele geçirdi. 12 milyon dolarlık ihracatımızın 10 milyon doları Irak'a yapılıyor. İran da çok gelişen bir pazar" diyen Bor, 2011 ihracat hedeflerini 15 milyon dolar olarak açıkladı. Bor, yakın gelecekte Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn gibi yeni pazarların açılması ile 205 milyon dolar olan Türkiye'nin toplam beyaz et ihracatının iki ila üç kat artacağını öngördü. Sektörde 10 markanın, üretimin yüzde 90'ını karşıladığını anlatan Emre Bor, yeni ihracat pazarları açılmaması halinde sektörde konsolidasyonun süreceğini de vurguladı.

Yediğimiz tüm tavukların damızlıklarını ithal ediyoruz

Türkiye'nin üretim zincirinde katmadeğeri yüksek ürünleri ithal ederek yer alma sorunu tavukçuluk sektöründe de kanayan bir yara. Üretimi yapılamadığı için tüm damızlık tavukların ithal edildiğinin altını çizen Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, "Katmadeğeri yurtdışına yolluyoruz. Elektrikli otomobil üretme projesi gibi bu alanda da proje geliştirmeliyiz" dedi. Damızlık tavukların tanesinin yaklaşık 3.5 euro gibi bir fiyata ithal edildiğini anlatan Bor, kendilerinin damızlık tavuk ithalatının yıllık 200 bin adeti bulduğunu söyledi.

1 TL'ye paketli ürün tuttu

Şeker Piliç'in son dönemde ürettiği hazır işlenmiş ürünlerde, sürekli yükselen bir eğilim olduğunu anlatan Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, "Tavuğun şinitzelini, dönerini, kebabını paketledik. Bu ürünlerde günlük 70 tonluk üretim kapasitesine ulaştık. Üretimimizde yüde 40'lık artış var" dedi. 1 TL'ye paketli ürün sattıklarını anlatan Bor, özellikle ev kadınlarının, çekirdek ailelerin bu tip pratik kullanımlı ürünlere büyük ilgi gösterdiğini anlattı.

Tavuk üreticileri ne istiyor?

Emre Bor, sektörün 5 talebini şöyle sıraladı:

* Mısırdan gümrük vergisi alınmasın

* Emsal ülkelerdeki kadar teşvik verilsin

* Soya fasülyesi ekimi teşvik edilsin

* Kümes yapımına teşvik gelsin

* İhracatta yeni pazarlara odaklanılsın.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir