Sektörel teşviklerde söz sahibi olmak istiyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin ÜZÜLMEZ / Konya Ticaret Odası Başkanı TOBB Başkan Yardımcısı 

Konya, ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan kendi bölgesini etkileyen, yönlendiren bir çekim merkezi. Bugün üretim ve ihracatta yapmış olduğu hamlelerle Anadolu'nun sanayileşme ve kalkınma hamlesinin öncüleri arasında yer alan Konya, güçlü ve hızlı büyüyen sanayi yatırımlarıyla Türkiye'nin gözbebeği haline gelmiş durumda.

Başlangıçta sadece tarıma dayalı sınai üretim ağırlıkta iken, bugün Konya'da, 80'in üzerinde ürün çeşidi ile başta otomotiv yan sanayii olmak üzere, makine imalat sanayii, gıda sanayii, döküm sanayii, ayakkabı sanayii, ambalaj ve (son yıllarda) tekstil sanayii olmak üzere pek çok alanda üretim yapılabilmektedir. 

Düzenli şehirleşmesi, arazi potansiyeli, deprem riski en düşük iller arasında yer alması, transit ticaret merkezi olması, çok yönlü ve esnek sanayii gibi özellikleri ile pek çok rekabetçi üstünlüğe sahip olan Konya, yatırımlar açısından son derece cazip bir ildir.

İlimiz bugün Konya dışı gümrüklerle beraber ihracatta 1.5 milyar dolarlık  rakamları yakalamıştır. 2007 yılında ihracatçı firma sayısı 576 iken, bu yıl ocak-nisan ayı itibariyle bu rakam 654'e yükselmiştir. Konya'da dünyanın dört bir yanındaki 148 ülkeye ihracat gerçekleştirilmektedir.

Bu rakamlar Konya'nın son yıllarda dünya ile entegre hale gelme konusunda ne kadar büyük mesafe kat ettiğini göstermektedir. Kentin ihracattaki başarısının arkasında temelleri sağlam bir üretim yapısı ve Konyalı girişimcilerin gelişmelere ayak uydurma becerileri yatmaktadır.

Konya, ticaret ve sanayii geçmişte olduğu gibi bugün de kendi yağıyla kavrulmaya devam etmektedir. Teşvik Yasası kapsamı dışında kalan Konya, çevredeki teşvikli iller başta olmak üzere Türkiye ve dünya ile rekabet etmeye çalışmaktadır.

Konyalı işadamları olarak sektörel teşviklerin belirlenmesinde bu kez söz hakkına sahip olmak istiyoruz. İlimizde sektörel teşviklerden yararlanabilecek önemli bir potansiyel mevcuttur. İlimiz özellikle otomotiv yan sanayii, makine teçhizatı, tarım, metalürji ve gıda sanayiinde Türkiye'nin lokomotif illerden biridir. Mevcut Teşvik Yasası bu yılın sonunda yürürlükten kalkacak. Yeni dönemde bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi için sektörel ve bölgesel teşvik uygulamasının bir an önce başlatılması ve ilimize hak ettiği teşvikin verilmesi gerekmektedir.