Sel, enflasyonu tetikleyebilir

JP Morgan, meyve-sebze fiyatlarında son iki haftada yüzde 10'a varan artış saptadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – JP Morgan, Türkiye'nin batısında ve güneyinde etkili olan seller ve kötü hava şartlarının gıda fiyatlarında yeni kötü sürprizler getirebileceğini belirtti.

JP Morgan, yaptığı hesaplamalara göre, meyve ve sebze fiyatlarında son iki haftada yüzde 10'a varan artış saptadığını bildirdi. Bu gelişmenin genel enflasyonun yüzde 9 seviyesinin üzerine çıkmasına neden olabileceğini kaydeden JP Morgan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu gelişmeye bağlı olarak TCMB'nin enflasyon beklentilerini yönetebilmesi kritik. Banka bu zamana kadar bunda başarılı oldu. Piyasalar TCMB'nin enflasyondaki artışın geçici olduğu ve bir kereye mahsus gelişmelerden kaynaklandığı konusunda şimdilik aynı görüşteler."

"Faizde değişiklik olmaz"

Öte yandan JP Morgan TCMB'nin bugün toplanacak Para Politikası Kurulu'nun faizleri değiştirmeyeceğini bildirdi. JP Morgan faizin yüzde 6.5 oranında bırakılacağını öngörürken, toplantının ardından yayınlanacak olan bildirinin faiz oranından daha çok önem taşıdığını belirtti.

Geçtiğimiz toplantılardan bu yana TCMB'nin tavrının giderek daha az güvercin politikası özellikleri sergilediğini kaydeden JP Morgan, bu değişimin bugün yapılacak olan açıklamaya da yansıyabileceğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir