Selek'e Avrupa'dan destek

Avrupalı gözlemciler Selek davasını Avrupa Parlamentosu'nda tartışacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Eminönü'deki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm Yargıtayca bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılandığı davayla ilgili olarak Avrupalı gözlemciler basın açıklaması yaptı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan ve aralarında gazeteciler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile Avrupalı heyetlerden kişilerin olduğu kalabalık bir grup, "Hep Tanığız Hala Adalet Bekliyoruz" dövizleri taşıdı.

AB-Türkiye Karma Parlamenter Komisyonu Eş Başkanı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Milletvekili Helene Flauture, burada yaptığı açıklamada, "Pınar Selek'in bugün 13 yıllık hukuki tacizin ardından bir kez daha yargı önünde olacağını ve patlamanın bir gaz kaçağı nedeniyle olduğunu belirten birçok rapora rağmen bu davalarda Mısır Çarşısı'na bomba koymakla suçlandığını" belirtti.

Flauture, şunları söyledi:

"Türkiyeli bu sosyoloğun, yazarın, aktivistin suçları neler? Toplumu incelemek ve tabularını sorgulamak ve savunmasız durumdakilerin yanında olmak. İki kez beraat etmiş olduğu halde, dosyasına hiçbir yeni öge eklenmeksizin davası Yargıtaydan geri döndü ve Türkiye'nin insan hakları yükümlülükleri açısından ne anlaşılabilir ne de kabul edilebilir bir hukuki hamle ile şimdi müebbet hapis cezası riski altında."

AP'de tartışılacak

Avrupa Parlamentosu'na davet edildiğinde Selek'in 13 yıldır süren adaletsizliğin ve devam eden tehditlerin hikayesini, geçmişini dinlediklerini belirten Flauture, ilk davadaki hakimler gibi masumiyetine inanarak "Pınar'ın dostları grubuna" katılmaya karar verdiklerini ve özgür bir hayat kurabilmesi için bugün yeniden beraat etmesini ümit ettiklerini dile getirdi.

"Davasını gözlemlemek ve adalet için olan mücadelesi boyunca onu desteklemek için bu talebimizi Avrupa Parlamentosunda tartışmaya açmaya karar verdik" ifadesini kullanan Flauture, bu nedenle duruşma günü olan bugün İstanbul'a geldiklerini sözlerine ekledi.

Ayrıca Selek'e Avrupalı 21 örgütten destek geldi.

5 dilde basın açıklaması

Bu açıklamalar, basın mensuplarına yazılı olarak dağıtıldı. Basın mensuplarına ayrıca AB Türkiye Delegasyonu'ndan Sema Kılıçer ile IGLHRC'den Onur Fidangül'ün de olduğu çoğu Avrupalı siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu başkanı, üyesi, sözcülerinden oluşan 37 ismin yer aldığı "gözlemciler listesi" de verildi.

Dağıtılan bildiriler içinde yer alan ve 5 dilde yazılan bir basın açıklamasında da "İtalya, Almanya ve Fransa'dan Pınar Selek ile dayanışma heyetleri olarak burada bulunuyoruz. Selek'e destek vermeye karar verdik çünkü kendisi feminist ve antimilitarist bir aktivist olarak herkes için barış ve adalet mücadelesi veriyor" denildi.

Yaşar Kemal de destek verdi

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan gruba ünlü yazar Yaşar Kemal, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, sanatçı Lale Mansur ve gazeteciler ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri de katıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir