Şerafettin Elçi Cizre'de defnedildi

Elçi için Cizre'de düzenlenen törenlere bakanlar, BDP'liler, Barzani yönetimi temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR/CİZRE - Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı, Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi, Şırnak'ın Cizre ilçesi mezarlığında amcası Seyit Abdülkadir Elçi'nin yanında toprağa verildi. Şerafettin Elçi'nin cenazesi Şırnak'ın Cizre ilçesine geldikten sonra kentte neredeyse açık işyeri kalmadı. İşyerlerinin kepenkleri inerken Cizreliler ve güneydoğunun diğer kentlerinden gelenler cenazenin geçeceği yol boylarına toplanarak geçişi izledi. BDP Elçi için Cizre'de kitlesel karşılama yapılmasına yönelik çağrı yayınlamıştı. Elçi'nin tabutuna Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağı örtüldü. 
 
Vekiller cenazenin önünde yürüdü
Sabah saatlerinde Ankara'dan Diyarbakır'a getirilen Şerafettin Elçi'nin cenazesini BDP'liler karşıladı. Cizre Belediyesi'ne ait ambulansa konulan cenazeye, aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, milletvekilleri Nursel Aydoğan, Aysel Tuğluk, Emine Ayna, Altan Tan, Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu grup Kuruçeşme kavşağına kadar yürüyerek eşlik etti. Ambulans daha sonra karayoluyla Cizre'ye ulaşmak için yola çıktı. Cizre'de sabah saatlerinden itibaren cenaze için hazırlıklar yapıldı. Cizrelilerin neredeyse tamamı Şerafettin Elçi için caddelerde bekledi. İlçede kepenklerin de tamamı BDP'nin Cizrelilere "cenazenin kitlesel biçimde karşılanması" çağrısı doğrultusunda kapandı. Yüzlerce kişinin eşlik ettiği yürüyüşte Milletvekili Altan Tan vatandaşlara Fatiha okuttu. Bu arada kalabalığın sarı, kırmızı, yeşil fular, süs, başörtü gibi aksesuarlar taktıkları dikkati çekti. Cizre'ye güneydoğunun birçok il ve ilçesinden binlerce vatandaşın törene katılmak üzere geldiği görüldü. Bu arada Şerafettin Elçi'nin tabutuna sarı kırmızı yeşil renklerden oluşan Bölgesel Kürt Yönetimi Bayrağı örtüldü. 
 
Elçi'nin naaşı önce vasiyeti üzerine Seyyitler Camii'nde yıkandı, daha sonra Ulucami'ye getirildi. Cizre Ulucami'de binlerin katılımıyla kılınan öğle namazına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Haluk Koç, Gülseren Onanç, CHP Milletvekilleri Aladdin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hüseyin Aygün, Levent Gök ile CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan da katıldı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve çok sayıda siyasi de cenazede bulundu. Cenaze törenine Elçi'nin damadı Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Mustafa Denizli de katıldı. 
Bu arada CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın yarın aileye taziye ziyaretinde bulunmak için Cizre'de olacağı öğrenildi. 
 
Törene Irak'ın kuzeyinden Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi temsilen kardeşi Sihat Barzani, KDP'nin Sözcüsü Safin Dizayi, KDP Genel Sekreteri Fazıl Mirani geldi. Sihat Barzani, açıklamasında "Bizi Elçi'nin barış ve demokrat kimliği diğer insanlarla burada bir araya getirdi. Ta babamızdan beri kendisiyle tanışıyoruz" dedi. 
Elçi daha sonra Cizre ilçe mezarlığına götürüldü ve burada amcası Seyit Abdulkadir Elçi'nin yanında toprağa verildi.