Seramikte yol haritası Eskişehir'de belirlendi

Ergün, "Dünya seramik üretiminde 9'uncu sıradayız. Ancak çok daha üst sıralara tırmanacak gücümüz fazlasıyla vardır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

ESKİŞEHİR - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Seramik Sanayi Strateji Belgesi'nin vizyonunun 'Türk seramik sanayisinin imajını yükselterek küresel Pazar payını artırmak" olduğunu söyledi.

Ergün, Seramik Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na son şeklinin verileceği "Türkiye Seramik Sanayi" toplantısında yaptığı konuşmada, "Bugün dünya seramik üretiminde 9'uncu sıradayız.

Ancak çok daha üst sıralara tırmanacak gücümüz fazlasıyla vardır" dedi.

Ergün, yıllardır eksikliği duyulan Sanayi Strateji Belgesi'ni son aşamaya getirdiklerini ve bu belgeyi yakında kamuoyuna açıklayacaklarını ifade ederek, sanayi stratejilerinin uzun dönemli vizyonunu, "Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim, mal ve hizmet üssü olmak" olarak belirlediklerini anımsattı.

"Seramik Sektörü Strateji Belgesi"ni de sanayi stratejilerine mutabık bir anlayışla hazırladıklarını bildiren Ergün, "Seramik sektörünün en göze çarpan özelliklerinden birisi, bu sektörün ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden biri olmasıdır. Dolayısıyla bu sektörü ileriye taşıyacak adımlar, ekonomi için ayrı bir önem taşımaktadır.

Seramik Sanayi Strateji Belgesi'nin vizyonu, "Türk seramik sanayisinin imajını yükselterek küresel pazar payını artırmaktır. Bu vizyondan yola çıkarak, 'Kalite ve verimliliğinin artırılması' ile 'iç ve dış pazarda ticaret ve rekabet şartlarının iyileştirilmesi' şeklinde 2 tane stratejik hedef belirledik.

Sektörü, ülkemizi ve dünyadaki gelişmeleri analiz ederek, sektörün güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyduk. Bizden kaynaklanmayan zayıf yönleri düzeltmek mümkün olmayabiliyor; ancak kendi aramızda çözebileceğimiz sorunları da çözmemiz gerekiyor" dedi.

Tehdit, fırsat olacak

Sektörün potansiyeli ile sorunlarını özetleyen Ergün, "Strateji belgemizde belirlediğimiz eylemler, sahip olduğumuz avantajları daha iyi değerlendirmemize, zayıf yönlerimizi güçlendirmemize ve tehditleri fırsata dönüştürmemize imkan verecektir" dedi.

Ergün, ilk olarak, kalite ve verimliliğin artırılması amacıyla, üretim altyapısını geliştirecek ve kapasite kullanım oranını artıracak tedbirler uygulayacaklarını bildirerek, bu kapsamda, sektörün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge bilincini artıracak, usta eğitim programları düzenleyecek ve markalaşmayı sağlayacak olan alt apıyı oluşturacaklarını anlattı.

İkinci olarak da, iç pazarda ticaret ve rekabet şartlarını iyileştirmek amacıyla, hukuki ve idari düzenlemeler yapacaklarını dile getiren Ergün, sektörün altyapısını güçlendirecek ve iç pazar koşullarını düzenleyecek tedbirler alacaklarını kaydetti.

Önceki gün yapılan Tasarım Danışma Konseyi'nde tasarım konusunu ve seramik sektörünü ele aldıklarını belirten Ergün, "Neden Türkiye olarak, seramiğin yeni kullanım alanlarını keşfetmeyelim? Neden seramikten üretilen yeni araçlar, yeni eşyalar icat etmeyelim? Bunu yapabilir ve kullanım alanlarını genişletirsek, bundan hem ülkemiz hem de sizler kazançlı çıkarsınız. Herkesin yaptığını iyi yapmak önemlidir; ancak daha da önemlisi, kimsenin yapmadığı yeni bir şeyler yapmaktır" dedi.

Bodur: 220 bin kişiye dolaylı iş sağlıyor

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur, seramik sektörünün 26 bin kişiye doğrudan, 220 bin kişiye de dolaylı olarak istihdam sağladığını bildirdi. Sektörün 1 milyar dolar ihracat değeri olduğunu belirten Bodur, dünya seramik sektörünün toplam 142 milyar dolarlık bir pazar olduğunu dile getirerek, 66 milyar dolarlık seramik karo sektörünün İtalya, İspanya, Brezilya ve Çin'in egemenliği altında olduğunu, bu ülkelerin üretimin yüzde 65'ini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Seramik sektöründe son yıllarca ciddi bir konsolidasyon yaşandığını ifade eden Bodur, sektörün fiyata son derece duyarlı olduğunu, üretim ve tedarik zinciri sürelerinde maliyet düşürücü çalışmaların arttığını anlattı. Sektörde ciddi arz fazlası, talep yetersizliği sıkıntısı söz konusu olduğunu da aktaran Bodur, ülkeler arası serbest ticaret anlaşmalarının ön plana çıktığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir