Sertifikalı tohum üreticisine destek ödemesi yapılacak

Buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yer fıstığı, kolza, aspir, patates, yonca, korunga ve fiğ üreticilerine destek verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sertifikalı tohum kullanan buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yer fıstığı, kolza (kanola), aspir, patates, yonca, korunga ve fiğ üreticilerine destek verilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının sertifikalı tohumluk kullanımının yetersiz olduğu bazı türlerde sertifikalı tohum kullanımın desteklenmesi amacıyla hazırladığı, "Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteklenmesi Hakkında Tebliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, sertifikalı tohumluklarını kullanarak ekim yapan çiftçilere 2010 yılında dekar başına buğday ve yonca için 5 lira, arpa, tritikale, yulaf, çavdar için 3,5 lira, çeltik, yer fıstığı için 8 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 6 lira, susam, kolza, aspir için 4 lira, patates için 20 lira, korunga, fiğ için de 3 lira destek ödenecek. Söz konusu destek miktarı 2009 yılında da aynı idi.

Desteklemeye tabi arazi miktarı, faturada belirtilen tohumluk miktarının her bitki türü için belirtilecek ekim normuna bölünmesi ile ortaya çıkan miktardan büyük olamayacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yer alan usul ve esaslara göre ÇKS kaydını yaptırdıkları il/ilçe müdürlüklerine başvuracak. Başvuruların 2010 yılı yazlık ekimler için bugünden itibaren 30 Haziran 2010 tarihi mesai bitimine kadar, güzlük ekimler için de 1 Eylül 2010 tarihinden, 31 Aralık 2010 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekecek.

2009 yılı güzlük sertifikalı tohum ekimlerini, iklim koşullarının uygunsuzluğu sebebiyle 31 Aralık 2009 tarihine kadar yapamayıp, 2010 yılı başında ekimini yapan çiftçiler, başvuruda bulunmaları halinde tebliğ kapsamında sertifikalı tohum kullanım desteğinden faydalanabilecek.

ÇKS'de kayıtlı olduğu yer dışında destek alınımına müracaat eden, gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve/veya gerçeğe aykırı belge ibraz eden, kamu kurum ve kuruluşları, daha önce sertifikalı tohumluk kullanım desteklemesinden faydalanan tohumluk faturası, yurt içinde ihracat amaçlı üretilip sertifikalandırılan tohumluklar, yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşlarının kendi arazilerinde tohum üretimi yaptıkları alanlar desteklemeden faydalanamayacak.

Haksız yere destekleme ödemelerinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında cezai ve diğer kanuni işlemler yapılacak ve 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlamayacak.

Arşiv hizmetleri yönetmeliği

Bu arada bugünkü Resmi Gazete'de Maliye Bakanlığının bir Yönetmeliği de yer aldı.

Söz konusu düzenleme ile "Maliye Bakanlığı Arşiv Hizmetleri hakkında Yönetmelik" yürürlükten kaldırıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir