Shopping Fest'te hedef 9 milyar lira

Yabancı kartlarla yapılan alışveriş cirosunu 2 yılda yüzde 64 arttıran festivali bu yıl 1 milyonun üzerinde turistin ziyaret etmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul Shopping Fest'te (İSF), bu yıl 9 milyarlık ciro hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, AA muhabirine, İSF'nin artık gelenekesel hale geldiğini, bunu örnek alan diğer illerin de benzer alışveriş festivalleri düzenlediklerini söyledi.

Özaslan, İstanbul'un tarihi, kültürel mekanları ve eğlencesiyle çok sayıda turisti ağırladığını ve özellikle de son yıllarda modern alışveriş merkezlerinin gelişmesiyle Avrupa'nın sayılı şehirlerinden biri haline geldiğini belirtti.
Yurt dışına alışveriş yapan yabancıların İstanbul'u artık daha fazla tercih ettiğine dikkati çeken Özaslan, "Kurum ve kuruluşların el ele vererek yürüttüğü kampanyalar son derece ilgi çekici hale geldi. Hatta bu konuda söz sahibi olan Dubai gibi Ortadoğu'daki ülkeler bile bizi örnek alır durumda" dedi.
Sadece Ortadoğu ya da Arap ülkelerine değil Avrupa'ya da hitap edecek markaların festivalde yer alacağını bildiren Özaslan, festivalin tüm bölgeyi de olumlu anlamda etkilediğini vurguladı.
Arap turistlerin Bursa ve Adapazarı gibi illerde konut sahibi olduklarına dikkati çeken Özaslan, "İstanbul uluslararası ulaşım açısından da önemli bir nokta. Tarihi ve doğasının eşsiz olması, yeme, içme ve eğlence kültürü şehri önemli bir merkez haline getiriyor. Ayrıca sadece Arap turistler değil tüm dünya için bir çekim merkezi olmasının asıl nedeni 3 dine de hizmet etmesi. Bu nedenle gerek Arap ülkelerinden gerekse Batılı ülkelerden herkes ilgi alanına uygun bir şey muhakkak buluyor burada" diye konuştu.

"Şehrin değerine değer katıyor"

İSF İcra Kurulu Başkanı Vahap Küçük de organizasyonun "İstanbul markası" için önemli olduğunu, şehrin değerine değer katacağını vurguladı.
Zaten büyük ilgi gören İstanbul'un tarihi, kültürel, gastronomik özelliklerinin yanına eğlence ve alışveriş unsurlarını da ekleyerek, şehri tercih edilen bir merkez haline getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Küçük, şunları kaydetti:
"İSF ikinci yılında yani 2012'de, 21 günde 7,5 milyar lira yerli harcama hacmine ulaştı. 2 yılda yabancı kartlarla yapılan alışveriş cirosu yüzde 64 arttı. 2012 İSF döneminde ise 400 milyon lira yabancı harcama gerçekleştirildi. Bu yılki ciro hedefimizi yerli harcamada 8,5 milyar lira olarak belirledik. Yabancı misafirlerin ise 23 günde toplam 500 milyon lira harcamasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl festival süresince 939 bin 508 turist, İstanbul'u ziyaret etti. Yaptığımız araştırmaya göre, bu dönemde İSF nedeniyle İstanbul'a geldiğini söyleyenlerin oranı yüzde 9,5 civarında. Biz bu yıl gelenlerin en az yüzde 15'inin sadece İSF katılmak için kente gelmesini bekliyoruz."