Shopping Fest'te hedef daha çok döviz

İstanbul'da bugün başlayacak Shopping Fest ile turist başına düşen 580 dolarlık harcamanın, bin dolara çıkartılması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da 18 Mart-26 Nisan arasında gerçekleştirilecek "İstanbul Shopping Fest" ile turist başına düşen 580 dolarlık harcamanın ise bin dolara çıkartılması planlanıyor.

İstinyepark ve Torium’da yarın akşam gong vuruşu ile başlayacak İstanbul Shopping Fest kapsamında, 40 gün boyunca sokak şenlikleri, konserler, gösteriler, çocuklara özel oyunlar ve oyuncaklar, müzik etkinlikleri, partiler, yarışmalar, moda gösteriler ve defileler düzenlenirken, alışveriş merkezleri 23.00'e kadar açık kalacak.

Cumartesi günü İstanbul'un iki yakasında birer AVM nöbetçi seçilecek ve gece saat 2'ye kadar alışveriş devam edecek. Festival hakkında bilgi vermek için Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet T. Nane, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, İstanbul Shopping Fest Eş Başkanı olarak Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleri ile bir araya geldi.

Yüzde 30 indirim

Toplantıda konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı ve İstanbul Shopping Fest Eş Başkanı Yılmaz, 40 gün 40 gece sürecek olan alışveriş festivaline, 300 bin ticari müessesenin katılacağını ve festival boyunca İstanbul'un en büyük 42 alışveriş merkezi, Abdi İpekçi, İstiklal ve Bağdat Caddesi gibi İstanbul'un önemli alışveriş merkezleri ve caddelerinde yüzde 30'a varan indirim uygulanacağını söyledi.

2015 turist hedefine katkı sağlayacak

Yılmaz, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, ona yakın ülkede festival tanıtımı için reklam billboardları kiraladı. İstanbul Shopping Fest 2015 ile şehre 1.5 milyon turist çekmeyi hedefleyen festival, böylece İstanbul'un 2015'teki toplam 10 milyon turist hedefine de katkı sağlamış olacak. 21-23 Mart Nevruz Bayramı, 24 Nisan Paskalya Bayramı ve 18-26 Nisan Hamursuz Bayramı da festival günlerine denk geliyor. Bayram günlerini Türkiye'de geçirmeye gelenlerin en az bir hafta konakladığını ve ciddi paralar harcadığı düşünülürse büyük bir girdi oluşacak" dedi.

28 banka hazır

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, festival kapsamında şirketlerin stoklarını yüzde 30 ila 70 oranında artırdığını ve sadece kredi kartı ile alışveriş yapılacak festival için 28 banka hazırlık yaptığını, Tax free mağazalarında KDV iade oranı yüzde 75'e çıkarıldığını belirterek, "Her 40 liralık alışveriş için bir ev ve araba kazanma şansı elde edilecek festival günlerinde, İstanbul'a gelen turistler için pasaport kontrol noktalarında bilgilendirici notlar dağıtılacak.

Yurtiçi ve yurtdışında 2 bine yakın bilboard kiralandı, yapılan tanıtım ve hazırlık çalışmalarının bedeli 40 milyon liraya ulaştı. Resmi açılışı 25 Mart'ta yapılacak festival sebebiyle AVM'lerde saat 20'den sonra özel indirimler uygulanacak. İstanbul metrosuna 'shopping fest' yazısı giydirilecek. İstanbul'un önemli caddeleri festival teması ile ışıklandırılacak. Kıvanç Tatlıtuğ'un katılımı ile Azerbaycan ve Dubai'de festival tanıtımı için toplantılar düzenlenecek" diye konuştu.

Hedef turiste para harcatmak

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal da İstanbul'u bir cazibe merkezi haline getirmek için uğraştıklarını belirtti. Turistlerin geldiğinde para harcamaktan kaçındığını, bunun için de markasız ürünlere yöneldiğini belirten Kodal, "Bizim hedefimiz halkımız bu etkinliklerden yararlanırken turistlere para harcatmak. Festival ile turist başına düşen 580 dolarlık harcamayı bin doların üzerine çekmeyi planlıyoruz" dedi. Kodal, perakende sektöründe gıda dışı harcamaların 1.8 milyar dolar olduğunu, 2023 yılında perakende sektöründe 10 milyar dolara ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir