Sıfırcı hoca da insafa geldi
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin notunu Ba2'ye yükseltti
İSTANBUL - Fitch'in ardından Moody's de Türkiye'nin notunu yükseltti. Uluslararası derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin notunu Ba2'ye yükseltti; notunun görünümünü Pozitif'ten Durağan'a çekti.
Moody's tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin devlet tahvillerinin notunun Ba3 seviyesinden Ba2 seviyesine yükseltildiği ifade edildi. Not artırımının hükümetin finansal şokları karşılayabilme kapasitesine yönelik olarak Moody's'in artan güvenini yansıttığı belirtildi.
Moody's Türkiye Analisti Sarah Carlson, "Türkiye ekonomisi 2001 yılında yaşanan finansal krizdekinden daha keskin bir küçülme yaşamış olsa da kamu finansmanının dayanıklılığı önceki kriz dönemlerinden daha güçlü bir seviyede" ifadelerini kullandı.
Carlson son dönemde yaşanan finansal krizin Türkiye'de son 10 yılda gerçekleştirilen reformlar açısından bir stres testi görevi gördüğünü belirterek, bu reformlar sayesinde Türkiye'nin iç ya da dış kaynaklı şokların ardından yükselişe geçme kabiliyetinin artığını gösterdiğini söyledi.
Carlson, geleceğe bakacak olursak ekonominin toparlanmaya başladığını ve dış sermaye girişinin sürdüğünü dile getirdi. Türkiye'nin ihraç ettiği 2 milyar dolar tutarlı 30 yıl vadeli tahvillerin gelişmekte olan piyasalar içinde bu büyüklükte ve bu kadar uzun vadede gerçekleştirilen ilk ihraç olduğu ve bunun başarıyla sonuçlandığı hatırlatıldı.
"Buna ek olarak hükümetin çıkış stratejileri 2010 yılı bütçesi ile birlikte başladı" diyen Carlson "2010 yılı bütçesi, orta vadeli harcama planı ile aynı doğrultuda ve 3 yıllık bir plan çerçevesinde bütçe açıklarını daraltarak bütçeyi fazla verir hale sokmayı hedefliyor" ifadelerini kullandı.
Aşağı yönlü riskler!
Bununla birlikte Carlson Türkiye'de bazı aşağı yönlü riskler karşısında endişeli olduğunu da belirtti.
Carlson Türkiye'nin borç ödeyebilirliği ölçümlerinin uluslararası standardlara göre zayıf olduğunu ve faiz / gelirler oranının yüzde 27 ve borç/gelir oranının yüzde 219 seviyesinde olduğunu belirtti.
Türkiye'nin kırılganlığının 2009 yılında önceki yıllara oranla toparlandığı fakat halen kendi sınıfının dip seviyelerinde olduğu ifade edildi.
Türkiye'nin bütçe oluşumuna ek disiplin getirecek politika kurallarının yoksunluğunu çektiğini belirten Carlson, bu kuralların borç dinamiklerinin daha dayanıklı ve tahmin edilebilir hale gelmesini sağlayacak ve ülkeyi yatırım yapılabilir seviyelerine taşıyacak kuralları olduğunu dile getirdi.
Carlson ayrıca faiz oranlarının tek haneli rakamlarda ya da düşük seviyedeki çift haneli rakamlarda kalmaya devam etmesi halinde bunun borçların ödenebilirliği
oranında hızlı bir toparlanma getireceğini belirtti ve "Türkiye'de bütçe açıklarını dizginlemeye yönelik mali kurallar Türk otoritelerinin mali kredibilitelerini artıracaktır" dedi.
Moody's verilmiş olan notun önümüzdeki dönemde yapılacak olan seçimleri ve benzer siyasi riskleri de ihtiva ettiğini belirtti. Kurum ayrıca Türkiye'de banka mevduatlarında yabancı para cinsinden notu "Ba3"ten "b1"e ve yerel para cinsinden notu "A3"ten "A2"ye yükseltti. Her iki notun görünümü de durağan olarak belirlendi.