”Sigara yasağında talepler kabul edilemez”
Bakan Akdağ, uygulamayı taleplere göre değiştirmeyi asla düşünmediklerini açıkladı
ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kapalı mekanlarda özel yerler yapılması ve burada tütün kullanımına izin verilmesi" yönündeki taleplerin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Sağlık Bakanı Akdağ, "Kapalı mekanlarda özel yerler yapılması ve burada tütün kullanımına izin verilmesi" yönündeki taleplerin kabul edilemeyeceğini belirterek, "Böyle bir uygulama 19 Temmuz tarihinden itibaren olamaz. Aynı şekilde uygulamayı taleplere göre değiştirmeyi de asla düşünmüyoruz" dedi.
Bakan Akdağ, Rixos Grand Ankara Oteli'nde, 4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Kanun'un genişletilerek 19 Temmuzda uygulamaya girecek, restoran, kafe ve bar gibi yerlerde de tütün kullanımını yasaklayan düzenleme ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.
Yasağın genişletilmesiyle birlikte gelinen süreçte sektörün kendilerinden bazı talepleri olduğunu ifade eden Akdağ, birçok kez Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu gibi çeşitli sektör temsilcileriyle bir araya gelerek toplantı yaptıklarını ve sektörün isteklerini dinlediklerini söyledi.
"Klima ile kanserojen maddeler temizlenmez"
Recep Akdağ, sektör temsilcilerinin kapalı mekanlarda sigara yasağına ilişkin düzenlemeyle ilgili istekleri hakkında şunları kaydetti:
"Sektör temsilcileri bizden 'kapalı mekanlarda özel yerler yapılsın, buralarda iyi klima sistemleri hazırlansın ve sigara içilmesine müsaade edilsin' şeklinde talepte bulundu. Böyle bir uygulamayı baştan da düşünmemiştik. Hem bilim adamlarımızla hem de Dünya Sağlık Örgütü'nün yol göstericileriyle bunu çok tartıştık. Bunun doğru olmadığını biliyoruz. Kapalı alanlarda hangi klima sistemini kullanırsanız kullanın, burayı kanserojen maddeler açısından temizleyemezsiniz.
Onun için çok net ifade ediyorum; 'kapalı mekanlarda özel yerler yapılsın, buralarda iyi klima sistemleri hazırlansın ve sigara içilmesine müsaade edilsin' şeklinde bir uygulama 19 Temmuz tarihinden itibaren olamaz. Aynı şekilde uygulamayı taleplere göre değiştirmeyi de asla düşünmüyoruz."
"Esnafımızın tedirgin olmasına hiç gerek yok"
"Bu hususta esnafı tedirginliğe sevk edenlerin kim olduğunu çok iyi bildiklerini" belirten Akdağ, şöyle devam etti:
"Çok açık söylüyorum; bu kanundan zarar görecek bir tek sektör vardır. O da sigara üreten ve satanların sektörüdür. Başka kimse bundan zarar görmeyecektir. Ne lokantalar ne kahve işletmecileri, ne pastaneler, ne kafeler ne de eğlence yerlerinin bundan zarar görmesini beklemiyoruz. Çünkü, geçmişte bunu yaşayan birçok ülkenin tecrübeleri bize şunu gösteriyor; bu kanunla işletmelerin bir kısmında müşteri değişikliği olmuyor, bir kısmında da müşteri artışı oluyor.
Türkiye'de çok yaygın bir kahvehane geleneği vardır. Bunların bir kısmı çay ocağı şeklindedir. Köylerde, mahallelerde bulunur ve burada insanlar çay içer ve sohbet ederler. Bu çok köklü ve kültürü güçlü bir alışkanlıktır. İnsanlar buraya gitmeye şiddetle ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla sırf burada sigara içilmeyecek diye vatandaşların buralara gitmekten vazgeçmesi asla mantığa uygun bir şey değildir. Sigara içilmiyor diye lokantaya da mı gitmeyeceksiniz? Sevdiğiniz yiyecekleri oralarda yemekten vaz mı geçeceksiniz? Pastaneye de mi gitmeyeceksiniz? Bunlardan vazgeçilmez."
"Okeyde 5. kişiye benim taşlara 2 dakika bak diyecek"
Akdağ, vatandaşın kahvehane kültürü olduğuna değinerek, şöyle devam etti:
"Vatandaşımız kahvehaneye gidip okey oynadığında en fazla 5. kişiye diyecek ki 'arkadaş, benim taşlara 2 dakika bak, ben bir sigara içip geleyim'. Başka yapılacak bir şey yok, bunu biz çok iyi biliyoruz. Ayrıca sigara içen vatandaşımızın tükettiği sigara miktarında da önemli bir azalma olacaktır. Bu nedenle esnafımızın, bu hususta tedirgin olmasına hiç gerek yok."
Bakan Akdağ, işletme sahiplerinin bu tür endişeler yerine, "19 Temmuzdan itibaren buranın havası tertemiz olacak" sloganını benimsemelerini istedi.