Sığınmacıların bekleyişi sürüyor

Edirne'ye gitmek için Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'na gelen sığınmacılar, geceyi Otogar Camisi'nin avlusunda geçirdi. Sığınmacıların otogardaki bekleyişi bugün de sürerken, emniyet Trakya bölgesine otobüs bileti satılmasını yasakladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sosyal medyada yayılan "Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı gece yarısına kadar alacağı" söylentisi üzerine Edirne'ye gitmek için Büyük İstanbul Otogarı'na gelen sığınmacıların bekleyişi sürüyor. 

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 3 bin sığınmacı, geceyi Otogar Camisi avlusunda geçirdi. 

Yaklaşık 200 sığınmacı, polisin ikna çabaları sonucu otogardan ayrıldı ancak sığınmacıların büyük bir bölümü cami avlusunun yanındaki alanda beklemeye devam ediyor. Sığınmacılar sık sık sloganlarla Edirne'ye gitmek istediklerini ifade ediyor. 

Polis ve çevik kuvvet ekiplerinin Otogar Camisi etrafındaki geniş güvenlik önlemleri de devam ediyor. 

edirne.jpg

Otoban kenarında bekliyorlar

Yunanistan'a gitmek için İstanbul'dan yola çıkan ve jandarma kontrol noktalarında yakalanmamak için TEM otoyolunda araçlardan inip Edirne'ye yürümeye çalışan aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce sığınmacının ise otoban kenarında bekleyişi sürüyor. Geceyi otoban kenarında geçiren sığınmacılar yardım derneklerinin kendilerine dağıttığı battaniyelerle ısınırken, günlük ihtiyaçlarını da temin etmeye çalışıyorlar.

Öte yandan Avrupa'ya gitmek için Edirne'ye geçen sığınmacıların 3 güne kadar kamplara gönderileceği bildirildi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, sığınmacıların çevresindeki barikatın kalkmasının mümkün olmadığını söyleyeyerek, "Etrafı polis koridoruna alınmış şekilde bekliyor. Barikatı kaldırdığımızda İstanbul'da bekleyen ne kadar mülteci varsa akın eder" dedi.

'3 gün sonra gitmek zorundalar'

Sığınmacılara gerekli yardımların yapıldığını belirten Şahin, "Akşam battaniyeler dağıtıldı. Kendilerinin bir sorunu yok. Geçen hafta 7 bin 500 kişiyi ikna ederek geri gönderdik. Şu bir gerçek ki bunların burada kalması mümkün değil. Belki 2-3 gün kalabilirler ama sonra gitmek zorundalar. Yine ikna metodlarını çalıştıracağız. Çöplerin toplanması bugünden itibaren başlayacak. Akşam 2 tuvalet konuldu. 2 tane tuvalet daha konulacak" diye konuştu.

Vali Şahin'den açıklama

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Suriyeli sığınmacıların, sosyal medyada yayılan söylenti üzerine kente geldiğini belirterek, "Biz dünden beri bu insanları otogarda misafir ediyoruz. Hem insani ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de ikna etmeye çalışıyoruz. Bu söylentinin asılsız olduğunu ve Kapıkule'den öteye geçemeyeceklerini söylüyoruz'' dedi.  

Vali Şahin, sığınmacıların dünden itibaren hem Edirne hem de İstanbul'a, yoğun bir şekilde geldiğini hatırlattı. 

Bu durumun sosyal medyadaki bir söylentiden kaynaklandığını ifade eden Vali Şahin, ''Avrupa ülkelerinin göçmen alacağı, hatta günün belli bir saatine kadar belli bir sayıda göçmen kabul edeceği söylentisi üzerine geldiler. Biz dünden beri bu insanları otogarda misafir ediyoruz. Hem insani ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de ikna etmeye çalışıyoruz. Bu söylentinin asılsız olduğunu ve Kapıkule'den öteye geçemeyeceklerini söylüyoruz'' diye konuştu.  

Bazı Suriyeli sığınmacıların ikna edilerek geldikleri kamplara ve şehirlere gönderildiğini aktaran Vali Şahin, şunları kaydetti:  

''Maalesef, Suriyeli mülteciler Avrupa ülkelerinin kendilerini kabul etmeyeceğini bilmiyorlar. Onları tekrar ikna ederek geldikleri kamplara veya şehirlere göndermeye çalışıyoruz. Aralarında dönenler oldu. Arkadaşların bugün bana verdiği son bilgiye göre, dünkü sayıya göre, Suriyeli mültecilerin yarısının geri döndüğü şeklinde. Diğer yarısının da ikna edilmek üzere olduğunu düşünüyorum. Ama burada özellikle vurgulamaya çalışacağım şey şudur. Avrupa ülkelerinin mülteci kabul edeceğine dair iddia asılsız ve böyle bir şey yok. Maalesef kamuoyunun bildiği gibi Avrupa bu konuda çok seçici ve yardımcı olmayacak tarzda davranıyor. Çok az sayıda göçmen aldılar. Bunu bütün kamuoyu biliyor. Bugünkü söylenti de asılsız bir söylenti tamamen. Suriyelilerin umutlarını istismar etmeye çalışan gruplarca maniple edildiğini düşünüyorum.'' 

Vali Şahin, Suriyeli sığınmacıların bu tür söylentilerle inanmamaları gerektiğini belirtti.