Sigortacılıkta da kara liste olmalı

Yılın ilk çeyreğinde sigortacılık sektörünün yüzde 24 büyüdüğünü söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, "Biz de yüzde 26 büyüdük ama karlılık hala düşük" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

MARDİN - Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sektörün sahte hasarlar nedeniyle dolandırıldığını belirterek, "Nasıl bankacılıkta kredi ve kredi kartı tarafında kara liste varsa biz de olmalı. Bu konuda hem TSRŞB hem de şirket olarak ciddi bir adım atmayı düşünüyoruz. Trafik branşında soyuluyoruz, kaskoda soyuluyoruz, sağlıkta soygun demesem de abartılı rakamlarla karşılaşıyoruz. Bu soyguna dur diyebilmeliyiz." dedi. 

Mustafa Su, 'Bir Usta Bin Usta' projesi kapsamında ziyaret ettiği Mardin'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2011'in ilk çeyreğinde sigortacılık sektörünün yüzde 24 büyüdüğünü söyleyen Mustafa Su, şunları söyledi: "Biz de yüzde 26 büyüdük ama karlılık hala düşük. Özellikle sağlık ve kasko poliçelerinde toparlanma var. Ancak trafik sigortasında şirketler ve acenteler müşterilere çapraz satış yapabilmek için fiyat rekabetini sürdürüyor. Bu nedenle geçen yıl 600 milyon lira zarar yazıldı. Faiz oranları da düştüğü için mali gelirlerimiz de düştü. Yabancılar Türkiye'nin büyüme stratejisini satın almak için sigorta şirketlerini de satın aldılar. Ancak şimdi bir çoğunun bu karsız ortamda hayal kırıklığına uğradığını düşünüyorum."

Abartılı hasar yüzde 30'a ulaşıyor

Sektörün sorunlarına değinen Mustafa Su, sahte hasar nedeniyle sigorta şirketlerinin zarar etmemesi için bankacılıkta olduğu gibi kara liste sistemine geçmesi gerektiğini belirtti. Özellikle trafik poliçelerinde dolandırıcılık olaylarının arttığını belirten Su: "Bilinçli kaza yapanlar oluyor. Biz ekspertiz gönderdiğimizde kazadan feragat ediyor. Artık bu kişileri mahkemeye vereceğiz. Dolandırıcılığa teşebbüs ediliyor. Sigorta şirketleri de bankacılıkta olduğu gibi kara liste oluşturmalı.Bu konuda hem TSRŞB hem de şirket olarak ciddi bir adım atmayı düşünüyoruz. Bir kişi 20 kere kaza yapmışsa poliçelenmemeli. Dolandırıcılık yapmışsa poliçe verilmemeli" dedi.

Abartılı kasko ödemelerinin tüm hasar ödemelerinin yüzde 10 ile 30'u arasında olduğunu ifade eden Su, bu tutarların çok büyük tutarlara ulaşabildiğini kaydetti. Su, "İlginç olaylarla karşılaşıyoruz. Adam alkollü kaza yapıyor. Bir şekilde alkolsüz yazdırıyor. Bu işten zarar gören biz oluyoruz. Aynı araç 19 kere kaza yapmış. Bence böyle durumlarda ilgili kişinin ehliyetine el konulmalı. Biz şu an çok fazla kaza yapanın primini arttırabiliyoruz. Yapmayanınkinde de hasarsızlık indirimi altında uygulamalara gidiyoruz" diye konuştu.

Sürprim yüzde 500'e çıkarılmalı

Sigorta şirketlerinin fazla kaza yapan araçlar için uyguladıkları ve ek prim almalarını sağlayan 'sürprim' oranının birkaç yıl önce yüzde 80'den yüzde 300'e çıkarıldığını, bunun sigorta şirketlerinin dolandırılmasını bir nebze önlediğini fakat yine de yeterli olmadığını kaydeden Su, Hazine bünyesinde sürprim oranlarının tamamen serbest bırakılmasına yönelik çalışma başlatıldığını fakat yüzde 500'e çıkarılmasının dahi kendilerini mutlu edeceğini ifade etti. Sigorta şirketlerinin bazı kişiler tarafından sahte hasarlar gösterilerek dolandırılmasından yakınan Mustafa Su, sürprim oranının yüzde 500'e çıkarılmasının bilinçli olarak kaza yapıp sigorta şirketinden sahte hasar ödemesi alanların önünün kesileceğini çünkü bu kişilerin priminin çok yüksek tutarlara ulaşacağını ifade etti. Su böylece çok fazla kaza yapan araçların sigortalarının bir süre yapılamayacak kadar pahalı hale geleceğini kaydetti.

Serviste ihale sürecine geçtik

Her yıl 400 milyon TL kasko hasarı ödeyen bir şirketin 40 milyon TL'si şişirilmiş hasarlardan oluştuğunu belirten Mustafa Su: "Oto servisleri gazetelere "Yüzde 30 primle sigorta şirketleriyle çalışılır" diye ilan veriyorlar. Düşünün ne kazandıklarını. Bunun önüne geçmek için farklı sistemler geliştiriyoruz. Özellikle kasko poliçeleri için şirket olarak yaptığımız ihale sisteminden sonra yüzde 43 tasarruf ettik. Bu işi ilk yaptığımızda kıyamet kopmuştu ama şimdi şirketler bu sistemi benimsedi" diye konuştu.

Su, Anadolu Sigorta'nın son dönemlerde en başaralı ürününün acil durumlarda sigortalının tüm masrafları karşılayan Nefes Sigortası ismiyle çıkardıkları sağlık sigortası olduğunu belirterek şunları söyledi:"Ayda 10 TL'ye acil durumlar tüm sağlık masraflarını karşılıyoruz. 4 ayda 8 bin 692 kişi bu poliçeden aldı" diye konuştu. Su, alt ürünlerle birlikte 100'e yakın ürünleri olduğunun altını çizerek: "Şirket olarak bir buçuk gibi bir ürün satışı yapabiliyoruz. Bunu üç ürüne çıkarmalıyız. Fakat şunu söylemem gerek çapraz satış konusunda istediğimiz verimi alamıyoruz"

Şirkette değişim sürüyor

Şirketteki değişim sürecine değinen Mustafa Su, şirket olarak 2008 yılının ikinci yarısında başlattıkları sürecin devam ettiğini belirtirken, "Gelinen süreç itibariyle yoğun bir çalışma sürecinden geçiyoruz. 2010 yılında ürün ve hasar ödemeyi ihale ettik ve hasar ödeme yılın ikinci yarısında devreye girecek. İnsan kaynaklarında, reasürans, hukuk gibi birçok konuda ciddi adımlar attık. Bunların uyum içinde çalışmasına yönelik birkaç yıl daha önümüzde zaman var. 2010 yılında şirket olarak sokağa çıktık ve eminim ki birkaç yıl sonra çok değişik bir şirket olacağız" dedi.  

TSRŞB Başkanlığı'ndaki ilk ay içinde iki kez toplantı yapabildiklerini belirten Mustafa Su, henüz istedikleri adımları atmadıklarını fakat, komite oluşturulması konusunda çalışmalarının sürdüğünü, aynı zamanda yönetim kurulu üyeleri arasında şirketlerin paylaştırılmasını yaptıklarını, kısa süre içinde hedefledikleri adımları atacaklarını da sözlerine ekledi.

Yeni ustalara İş Bankası'ndan kredi

Anadolu Sigorta kaybolan ve unutulan mesleklere olan ilgiyi artırmak için hayata geçirdiği 'Bir Usta Bin Usta' projesi kapsamında Mardin'de taş oyması atölyesi açtı. Buradaki kursiyelere taş oymacılığı eğitimi verilirken, mezun olan kursiyerlere sertifika veriliyor. Mardin'de bulunan taş atölyesini ziyaret eden Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su yaptığı konuşmada; "Anadolu Sigorta olarak, Türkiye'nin çeşitli illerinde kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu eğitimlerle yetişenlerin bir kısmı geleceğin ustası olurken, bir kısmı belki de bu alanda faaliyet göstermeyecek. Eğitimleri tamamlandıktan sonra bu mesleği icra ederek, deyim yerindeyse, "ekmeğini taştan çıkartacak" olan "yeni taş ustalarımız" için İş Bankası'ndan uygun kredi olanakları da sağlayacağız. Bu olanak, sadece Mardin taş ustaları için değil, "Bir Usta Bin Usta" projesi kapsamında eğitim gören tüm kursiyerlerimiz için geçerli olacak" dedi.

Su, İş Bankası ile çalışmaların devam etiğini belirterek, şartlarının ilerleyen günlerde belirleneceğini de belirtti. Verilen bilgiye göre Anadolu Sigorta tarafından 10 yıl boyunca sürdürülecek projenin ilk yılında Eskişehir'de lületaşı, Bursa'da karagöz tasvir, Trabzon'da kazaziye, Gaziantep'te kutnu dokumacılığı, Edirne'de edirnekari eğitimlerinden toplam 101 kişi yararlandı. 3 ila 6 aylık dönemlerde her ilde ortalama 20'şer kişiye eğitim verilen projede Eskişehir'de 22, Bursa'da 28, Trabzon'da 20, Edirne'de 16, Gaziantep'te ise 15 kişi kurslarını tamamlayıp sertifikalarına sahip oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir