Sigortada prim savaşı

Yabancıların sektörde artan payı var olan rekabeti sertleştirdi, düşük primler nedeniyle yerli-yabancı çekişmesi yaşanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 70 pay aldığı sigorta sektöründe, müşteri kapmak için poliçe primlerinin düşürülmesi kavga çıkardı.

12 milyar lira ciroya ulaşan sigorta sektöründeki kavga, bir anda yerli-yabancı çekişmesine döndü. Yerli şirketler, mali güçleri yüksek olan yabancı şirketlerin agresif büyüme planları çerçevesinde düşük fiyat politikası izlediğini ileri sürüyor. Ancak yabancı şirketler de sektörde düşük fiyat olduğundan yakınıyor. Yani herkes karşı çıkıyor ama düşük prim engellenemiyor.

Konsolidasyon yolda

Fiyat rekabeti, en büyük prim gelirinin olduğu “elementer” sınıf olarak adlandırılan “sağlık, kasko ve zorunlu trafik sigortası”nın içinde bulunduğu segmentte başgösteriyor. Her oyuncunun kendi kâr hanesini büyütmek için 10 milyar liralık büyüklüğe ulaşan bu segmentte kıyasıya fiyat rekabetine

girdiği belirtiliyor. Ancak düşük fiyat politikası ve ödenen hasarlar nedeniyle sektörün zarar yazması bekleniyor. Bu segmentte konsolidasyonun ise yakın olduğu dile getiriliyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir