Siirt ve Hakkari'de çatışma: 8 şehit

Şehitler için bugün 3. Komando Tugay Komutanlığında tören yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı'nın Siirt'in Eruh ilçesindeki çatışmalardaki şehit sayısının 7'ye yükseldiğini bildirmesinin ardından Hakkari'nin Çukurca ve Siirt'in Eruh ilçelerindeki çatışmalarda şehit olan askerlerin sayısı 8'e yükseldi. 3 asker de yaralandı.

Şehitlerin cenazeleri, Siirt'teki askeri törenin ardından memleketlerine gönderilecek.

Çukurca kırsalındaki arazi arama ve tarama faaliyeti sırasında bir grup bölücü terör örgütü mensubu ile çıkan çatışmada Jandarma Kıdemli Astsubay Ferhat Erdem şehit oldu.

Siirt'in Eruh kırsalındaki arazi arama ve tarama faaliyeti sırasında da bir grup bölücü terör örgütü mensubu ile çıkan çatışmada da Jandarma Başçavuş Murat Taş (Amasya-Ailesi İstanbul'da oturuyor) ile askerler Emrah Temel (Bolu), Hüseyin Gürlek (Kütahya-Gediz), Orhan Kılıç (Kırşehir-Kaman), Burak Kopucuoğlu (Kastamonu) ve Yusuf Ulaş (Muş-Malazgirt-Ailesi Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde oturuyor) ile adı öğrenilemeyen bir askeri personel şehit oldu, 3 askeri personel yaralandı.

Şehitler için bugün 3. Komando Tugay Komutanlığında tören yapılacak. Törenin ardından şehit askerlerin cenazeleri memleketlerine gönderilecek.

Gül: Tehditler amacına ulaşmayacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Siirt ve Hakkari'de askerlerin şehit olması nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün mesajı şöyle:

"Siirt ve Hakkari'de teröristlerle çıkan çatışmada 6 askerimizin şehit olması ve 4 askerimizin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum.

Ülkedeki huzur ve kardeşlik ortamını pekiştirmeyi amaçlayan iyi niyetli çabalar sürerken gerçekleşen bu saldırılar hepimizi derinden sarsmıştır.

Vatanı korumak, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla görev yapan mehmetçiklerimize karşı yapılan saldırıları şiddetle telin ediyorum.

Birlik ve beraberliğimize yönelen tehditler hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır.

Kahraman şehitlerimiz milletimizin gönlünde sonsuza kadar yaşayacaktır.

Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

Erdoğan: Süreç engellenemeyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Hakkari'nin Çukurca ve Siirt'in Eruh ilçelerindeki terörist saldırılarla ilgili, "Güvenlik güçlerimize, askerimize sıkılan bu kurşunlar hiçbir zaman bizim 72 milyon vatan evladının birliğine beraberliğine yönelik başlattığımız ve sürdürmekte olduğumuz bu süreci engellemeyecektir" dedi. Başbakan Erdoğan, Hamamönü'ndeki Tevfik Bey Konağı restoranında Sakarya ve Gündoğdu mahalleleri sakinleriyle iftar yaptı.

Yemeğin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bugün Çukurca ve Eruh'taki terörist saldırılarda şehit olan askerlerle ilgili  bir soru üzerine saldırının detayları hakkında henüz bilgisi olmadığını belirtti.

Şehitlerle ilgili haberin kendilerini üzdüğünü söyleyen Erdoğan, "Fakat şunu çok açık net ifade etmek istiyorum; bizim güvenlik güçlerimize, askerimize sıkılan bu kurşunlar hiçbir zaman bizim 72 milyon vatan evladının birliğine beraberliğine yönelik başlattığımız ve sürdürmekte olduğumuz bu süreci engellemeyecektir. Biz, bu barış sürecine milli birlik projemizi, demokratikleşme sürecimizi aynı kararlılıkla, başta terör sorunu olmak üzere, sorun alanları üzerinde aynı kararlılıkla devam ettireceğiz" dedi.

Erdoğan, "Bunun bir kardeşlik projesi olduğunu" ifade etti.

Erdoğan'dan telgraf

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a gönderdiği telgrafta ise şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti; toplumun huzur ve barışını, kardeşlik iklimini bozmayı hedefleyen terör örgütünü etkisizleştirme kararlılığından taviz vermeden mücadelesini sürdürecektir.

Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kederli ailelerine, şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarına ve aziz milletimize başsağlığı dilerim."

Şahin: Saldırıların zamanı düşündürücü

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de Çukurca ve Eruh'taki "hain" saldırıların ülkedeki kardeşlik ve huzur ortamının pekiştirilmesine dönük çabaların sürdüğü bir döneme rastlamasının "düşündürücü" olduğunu belirtirken, "Milli birlik ve beraberliğimize zarar verecek eylemlere başvuranlar, amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklarını bilmelidirler. Hiç kimsenin buna gücü yetmeyecektir" dedi

Şahin, Genelkurnmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a gönderdiği başsağlığı mesajında, Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Çukurca ilçeleri kırsalında teröristlerle çıkan çatışmalarda 6 askerin şehit olması ve 3 askerin de yaralanmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu hain saldırının ülkemizdeki kardeşlik ve huzur ortamının pekiştirilmesine dönük çabaların sürdüğü bir döneme rastlaması düşündürücüdür.

Milli birlik ve beraberliğimize zarar verecek eylemlere başvuranlar, amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklarını bilmelidirler. Hiç kimsenin buna gücü yetmeyecektir.

Milletimizin bir daha böyle acılar yaşamaması ortak dileğimizdir.

Devletimizin ve milletimizin güvenliği ve bağımsızlığı uğruna aziz canlarını veren kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, şahsınızda ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve büyük Türk milletine başsağlığı diliyorum.

Yaralı askerlerimize de acil şifalar temenni ediyorum."

Bahçeli: Hainlere cesaret verenleri lanetliyorum

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Kanlı terör örgütünün belini kırmadan ve ortadan kaldırmadan yapılacak her sözde açılım ve girişim, şiddetin gölgesinde kalmaya ve terör ile yapılan pazarlığın parçası olmaya devam edecektir" dedi.

Bahçeli, Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Çukurca ilçelerinde terörist saldırılarda 8 askerin şehit olması ve bazı askerlerin yaralanması nedeniyle yayımladığı mesajda, olayın, Türk milletini derinden üzdüğünü ve yaraladığını belirtti.

"Bu menfur olayla birlikte hainlere cesaret verenleri, kucak açanları, arkalarında duranları ve muhatap olanları lanetlediğini" ifade eden Bahçeli, mesajında şunları kaydetti:

"Hükümetin 'yıkım projesini' ısrarla sürdürmeye çalışırken gerçekleşen bu olay, gidilen yanlış yolu bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Arkasına saklanılan vicdan, duygu ve şahadet istismarı bu ve benzer saldırılarla gerçek yüzünü göstermeye devam edecek, korkarız ki terörle pazarlığın bilançosu her alanda giderek ağırlaşacaktır.

Duyguların ve fikirlerin karıştırılmak istendiği bu süreç içinde, hükümet bir taraftan bölücülüğe kucak açarken, öte yandan vatan evlatları bölücülerle amansız bir mücadele etmek gibi bir ikilemle karşı karşıya bırakılmaktadır. İhaneti şehir şartlarında sürdürmek için teslim olanın ve siyasete girenin muteber hale geldiği, dağda gezenin terörist bile ilan edilemediği bu karanlık dönemde, Başbakan Erdoğan'a rağmen, terörle mücadele azmini yüksek tutmak, artık kaçınılmaz bir zorunluluk ve müstesna vatan görevi haline gelmiştir.

Bu itibarla, bir sabotaj varsa, bu Başbakan'ın iddia ettiği gibi teröre teslim olan hükümetin sözde açılımına değil, milletin esenliği için terörle mücadeleyi yıllardır sürdüren kahramanların azmine, inancına ve fedakarlığına yöneliktir.

Kanlı terör örgütünün belini kırmadan ve ortadan kaldırmadan yapılacak her sözde açılım ve girişim, şiddetin gölgesinde kalmaya ve terör ile yapılan pazarlığın parçası olmaya devam edecektir."

Bahçeli, içinde bulunulan ağır şartların, Türkiye'nin kararlı bir duruş sergilemesini, pazarlıkla terörün önlenemeyeceğinin anlaşılmasını kaçınılamayacak bir gerçek haline getirdiğini ifade ederek, "Şehitlere Allah'tan rahmet, kahraman silah arkadaşlarına ve Türk milletine sabır ve başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dilerim" dedi.