Sıkı para politikasını sürdürecek

Çin Merkez Bankası Başkanı Şiaochuan, Çin’in para politikasının ihtiyatlıdan kısmen sıkıya geçirildiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Şiaochuan, ülkesinin bir süre sıkı para politikasını sürdüreceğini söyledi.

Zhou, güneydeki Hainan eyaletinde düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, “Enflasyonla ilgili para unsurlarımızı kaldıracağız. Para politikamız kısmen gevşekten ihtiyatlı olmaya hareket etmeye devam edecek. Bunun anlamı uygun biçimde sıkılaştırmadır. Bu eğilim bir süre devam edecek” dedi.

Çin para birimi yuanın değerinin “daha esnek”, ancak “adım adım” olacağını ifade eden Zhou, “Çin, döviz reformu, değiştirilebilir yuan gelişimini ilerletmek ve yuan döviz mekanizmasını daha esnek yapmak dahil finansal idaremizde reformlar yapmaya devam edeceğiz. Yapmak istediğimiz bu ve bunu adım adım yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Pekin yönetimi geçen yıl haziran ayında yuanın değerini düşürme sözü verse de ABD Hazine Bakanlığı, yuanın o günden bu yana ABD doları karşısında yüzde 4,5 yükseldiğini belirtiyor.

Yuan’ın yükselmesi önleniyor

Çin, yuanın değerinin yükselmesini önlemek için dolar ve diğer para birimlerini satın alıyor. Çin'in mart ayında döviz rezervlerinin 3 trilyon doları aşması, Çin Merkez Bankasının haziran ayında verilen söze rağmen döviz piyasalarına hala müdahale ettiğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Wen Jiabao dahil yetkililer, yuanın değerinin hızla artmasına Çinli şirketleri olumsuz etkileyebileceği ve istihdamda kayıplara yol açacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Piyasa uzmanları, Çin'in mart ayında yıllık yüzde 5,4 ile 32 ayın en yüksek seviyesini gören enflasyonu kontrol altına almak için yuanın değerinin artmasına izin vermesini bekliyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir