”Şili ile imzalanacak STA'nın büyük katkısı olacak”

Bakan Çağlayan, İki ülke müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik sektörlerinin birlikte çok önemli işler gerçekleştireceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SANTİAGO - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Şili arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının hizmet sektörüne de büyük katkısı olacağını bildirerek, "İki ülke müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik sektörleri birlikte çok önemli işler gerçekleştirecekler" dedi.

Bakan Çağlayan, Şili-Brezilya gezisinin Şili ayağında, Maliye Bakanı Andres Velasco, Bayındırlık Bakanı Patricia Poblete ve İskan Bakanı Romy Schmidt Crnosija ile bir araya geldi.

Çağlayan, görüşmelerde, 100'e yakın iş adamı ve 6 milletvekiliyle Şili'ye geldiklerini, bunun Türkiye ile Şili arasındaki dostluğu gösterdiği bildirdi. Günümüzde serbest ticaret anlaşmalarının (STA) hakikaten büyük önem arz ettiğini kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:

"Biz Türkiye olarak 14 ülkeyle STA yapmışız. Şili'nin 54 ülkeyle STA yaptığını biliyorum. Yalnız bizim Şili ile yapacağımız STA önem arz ediyor. Şili'de ilk defa bir STA Başkanlık Sarayında imzalanacak. Bu Şili tarihinde ilk. Şili'nin verdiği önemi gösteriyor.

Şuna inanıyorum ki iki ülke arasındaki mesafe çok uzak olsa da imzalanacak STA ticaret hacmimizi 1-2 yılda 474 milyon dolardan 1 milyar dolara ulaştıracak. Hizmet sektörüne de büyük katkısı olacak. İki ülke müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik sektörleri, birlikte çok önemli işler gerçekleştirecekler."

Çağlayan, Şili'nin ahşap konut üretme konusunda önemli bir ülke olduğunu, Türkiye ile bu alanda, Suudi Arabistan gibi ülkeler başta olmak üzere üçüncü ülkelerde inşaat alanında ortak iş yapma, Türkiye'den otomobil satın alma istekleri bulunduğunu söyledi.

Şili Bayındırlık Bakanı Patricia Poblete

Şili Bayındırlık Bakanı Patricia Poblete, görüşmede, Türk heyetinin gezisine ve Cumhurbaşkanlığı sarayında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının önemine dikkat çekerek, bütün bunların sonucu, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihe geçeceğinden emin olduğunu söyledi. İmzalanacak STA'nın iki ülke arasındaki ilişkileri daha da sıkılaştırmasını umduğunu anlatan Poblete, "Küreselleşme bütün dünyada hissediliyor. Artık STA'lar zorunlu hale geldi. Türk iş adamlarına sesleniyorum; Şilili iş adamları sizi bekliyorlar" diye konuştu.

Şili Maliye Bakanı görüşme sonrası, STA'nın iki ülke arasındaki ticareti ve ilişkileri artıracağını söyledi.

Bakan Çağlayan, Şilili bakanlara İznik çinisinden hediye sunarken, Bayındırlık Bakanı Poblete, Zafer Çağlayan'a mahmuz, İskan Bakanı Crnosija bakır üzerine Şili'ye özgü taş işlenmiş kartvizit kutusu, Maliye Bakanı Velasco ise Şili'nin güzelliklerini anlatan bir kitap verdiler. Bayındırlık Bakanı Poblete, Türkiye'nin Santiago Büyükelçisi Osman Ulukan'a Latin Amerika'ya özgü bir bitki olan Mate'nin demlenip içildiği yine mate olarak adlandırılan kupa hediye etti.

Çağlayan, Bayındırlık Bakanı Poblete'den mahmuzu alırken, "Bizim yarış atına ihtiyacımız var. Böyle bir küresel yarışta hem bize hem de size birer yarış atı gerekiyor" diye espri yaptı. Şili İskan Bakanı Crnosija, Çağlayan'dan aldığı gemi motifli çini için, "belki bu direkt uçuşların simgesi" yorumunu yaptı. Bakan Çağlayan da aldığı kartvizit kutusuna hemen üzerindeki kartvizitleri koydu.

Zafer Çağlayan'ın görüşmelerde, İspanyolca kelimeler kullandığı da dikkat çekti. Bakan Çağlayan, görüşmelerin ardından çıktığı sokakta gençlerle kısa bir sohbet gerçekleştirdi, çocukları sevdi.

"Türk iş adamları, ihracatçıları için ciddi bir potansiyel var"

Türk heyeti onuruna İstanbul Mineral ve Metal İhracatçıları Birliği (İMMİB) akşam yemeği verdi. Bakan Çağlayan, yemekte yaptığı konuşmada, Şili ile imzalanacak STA'dan hizmet sektörünün de epey pay alacağını, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından sanayi ürünlerinin yüzde 95'inin sıfır gümrükle Şili'ye girebileceğini, tarımda da benzer bir durumun söz konusu olduğunu, kalan yüzde 5'lik korumanın da 4 yılda peyderpey sınırlandırılacağını söyledi.

İki ülkenin de deprem mağduru olduğunu, inşaat sektöründe ciddi işbirliği yapabileceğini bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ağaç evlerde iyiler. Şili dünyanın ikinci büyük somon üreticisi. Türk iş adamları, ihracatçıları için ciddi bir potansiyel var. Anlaşma Şili'ye de avantaj sağlayacak. Şili, Türkiye üzerinden ihracat yapabilecek. Küresel krizle birlikte korumacılık had safhaya çıktı. Fakat Şili, 75 milyar dolar ihracat yapıyor ama 63 milyar dolarlık da ithalat yapıyor. Oysa bizim ihracatımız 150 milyon dolar.

Bizim 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinin arasına girme, 500 milyar dolar ihracat yapma hedeflerimiz var. 2023'de en az 20 tane uluslararası markamız olması lazım. Müteahhitlik sektörü 2008 yılında 24 milyar dolarlık taahhüt aldı. Biz 50 milyar dolarlık hedef koyduk. Bu yapılabilir. Hindistan 500 milyar dolarlık altyapı harcaması yapacak. Yine Suudi Arabistan 500 milyar dolar harcayacak. Bugün Türkiye, inşaat sektörü altyapısı açısından ileri düzeyde. Cam, seramik gibi alanlarda en ileri teknolojiyi kullanıyoruz."

Bakan Çağlayan, Türkiye ile Şili arasında çeşitli işbirliği alanları bulunduğunu, bugün Türkiye'nin 26 milyon turist çektiğini, dünyanın 8'inci büyük destinasyonu olduğunu oysa Şili'den Türkiye'ye 8 bin civarında turist geldiğini, bunu kısa zamanda 175-180 bina çıkarmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Yemekte Bakan Çağlayan ve iş adamlarına brifing veren Türkiye'nin Santiago Büyükelçisi Osman Ulukan, Şili hakkında bilgi verdikten sonra, Şili'de art niyetsiz bir Türkiye sevgisi olduğunu kaydetti. Ulukan, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi gittiğini, Türk askerlerinin Şili pilotlarına F-16 eğitimi verdiğini bildirdi. İki ülke rakamlarının birbirini tutmadığını vurgulayan Ulukan, Şili resmi verilerine göre, 3 yıl içinde ticaret hacminin 274 milyon dolardan 1,3 milyar dolara yükseldiğini ama Türkiye kayıtlarına göre bu rakamın 474 milyon dolarda kaldığını belirtti.