Simavi Ödülleri sahiplerini buldu

Ülker, "Eski Orman Bakanı Osman Pepe'nin İcraatları" haberiyle "Gazetecilik Ödülü"nü aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Gazeteciler Cemiyetince (TGC) bu yıl 34'üncüsü düzenlenen "Sedat Simavi Ödülleri", törenle sahiplerini buldu.

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde düzenlenen törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, TGC'nin kurucu başkanı, yenilikçi gazeteciliğin öncülerinden Sedat Simavi'yi saygıyla andıklarını dile getirdi.

"Son günlerine ulaştığımız 2010 yılı, basın tarihimizde gazeteciler için en olumsuz yıllardan biri olarak yerini alacaktır" diyen Erinç, Türk Ceza Yasası değiştirilirken, TGC'nin ifade ettiği öngörülerin gerçekleştiğini, 'cezaevinde gazeteci kalmayacak' iddialarının geçersizliğinin de kanıtlandığını söyledi.

 4 bini aşkın soruşturmanın, 2 bin dolayında davanın ve gazetecilik faaliyetlerinden yola çıkılarak tutuklanan, tutukluluk süreleri ise ceza infazına dönüşen 50 gazetecinin 2010 yılına damgasını vuran olumsuzlukların başında yer aldığını aktaran Erinç, şöyle devam etti:

"İfade özgürlüğünü sınırlayan ve halkın bilgilenme hakkını kullanmasını engelleyen yasa maddeleri için Şubat ayında başlatılan iyileştirme çalışmalarının sonuçlanmamış olması da 2010 yılındaki olumsuzluklar zincirine yeni halkalar eklenmesine yol açmıştır. 'Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun' kimi maddelerinin anayasaya aykırı olduğu için uygulanamaz ve şiddet yanlılarını özendirme görevini üstlenirken, değişiklik çalışmalarının aynı hukuk mantığıyla sürdürülmeye çalışılmasını anlamak daha da zorlaşmaktadır.

Örnek alınan Avrupa ülkelerinin anayasalarıyla ülkemizdeki anayasanın karşılaştırılması zahmetine katlanmayanların bu kez de aynı başarısızlığı gündeme getirmeleri kaçınılmaz görülmektedir."

Basın tarihinde ilk kez 24 meslek kuruluşunun "Gazetecilere Özgürlük Platformu" adı altında bir araya gelmelerinin Türk basınında yaşanan baskı ve sıkıntıların en büyük göstergesi olduğunu vurgulayan Erinç, "Dileğimiz, 2010'un mesleğimiz açısından en kötü yıl olarak kalması, yeni yılda alınacak önlemlerle Türkiye'nin özgürlük ve sosyal farklılıklar bakımından son sıralardan kurtulmasını sağlayacak önlemlerin alınmasıdır" dedi.

Erinç, konuşmasının sonunda bu yılki Sedat Simavi Ödüllerini kazananları da kutladı.

Ödüller

Törende, gazeteci Kerim Ülker, Vatan gazetesinde yayımlanan "Eski Orman Bakanı Osman Pepe'nin İcraatları" konulu haberleriyle bu yılki "Gazetecilik Ödülü"nün sahibi olurken, Murat Sabuncu da  Milliyet gazetesinde yayımlanan "Mavi Bebek'in Kaderi İsrail'in Elinde" başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer bulundu.

Gecede, "Radyo Ödülü"ne Saadet Baykal, TRT'de yayımlanan "Portede Hüzün: Fado" adlı radyo programıyla layık görülürken, Necmettin Tetik de NTV Radyo'da yayımlanan "Mikrofondaki Hayalet" adlı radyo programı ile övgüye değer bulundu.

"Televizyon Ödülü"nü de TRT'de yayımlanan "Kaybedenler" adlı televizyon programıyla Gül Büyübeşe Muyan almaya hak kazandı. Seçici Kurul, İHA muhabiri Necmi Ertuş'u da "Oğlum Olmadan Asla" adlı haberi dolayısıyla övgüye değer gördü.

Gecede, Adnan Binyazar, "Edebiyat ve Toplum" adlı deneme kitabıyla "Edebiyat Ödülü"nü, Dr. Ayşe Yetişkin Kubilay "İstanbul Haritaları 1422-1922" adlı eseriyle "Sosyal Bilimler Ödülü"nü alırken, Prof. Dr. Emre Dölen de 5 ciltlik "Türkiye Üniversite Tarihi" adlı çalışmasıyla övgüye değer bulundu.

Prof. Dr. Erdal Arıkan,  "Kutupsal Kodlama: İkili-Girişli Kanallarda Kapasiteye Erişen Kodlar İnşası İçin Yapıcı Bir Yöntem" adlı eseriyle,  "Fen Bilimleri Ödülü"nü, Yrd. Doç. İrfan Okan  "Arafta Unutulanlar" başlıklı resim sergisiyle  "Görsel Sanatlar Ödülü"nü, Nevin Yanıt "Avrupa Atletizm Şampiyonası 100 metre engelli birincisi" olması dolayısıyla "Spor Ödülü"nü aldı.

Seçici Kurul, ayrıca A Milli Erkek Basketbol Takımı'nı da "Dünya Basketbol Şampiyonası ikincisi" olması nedeniyle övgüye değer gördü.

Gecede İstanbul Modern Sanat Müzesi'ni bünyesinde bulunduran İstanbul Modern Sanat Vakfının Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Eczacıbaşı'na da geceye ev sahipliği nedeniyle TGC Başkan Yardımcısı Vahap Munyar tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

Ödül törenine, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'in yanı sıra basın dünyasından ve akademik camiadan çok sayıda davetli katıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir