Şimşek, Belçikalı yatırımcıları Türkiye'ye davet etti

Maliye Bakanı, firma temsilcilerine, ''Türkiye pazarına alıcı gözüyle bakın" çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 130 Belçikalı ve çokuluslu firma temsilcisine, ''Türkiye, çok büyük bir potansiyele sahip, büyük bir pazar. Bu pazara alıcı gözüyle bakın, gelin Türkiye'de yatırım yapın'' çağrısında bulundu.

Belçika Ekonomi Bakanlığı ile Belçika'daki Türk Özel Sektör Derneği ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından düzenlenen '''Türkiye ve Belçika - İş ve Yatırım İmkanları Toplantısı''nda konuşan Şimşek, dünyanın küresel krizden çıkmaya başladığını ve her şeyin yavaş yavaş normale dönmekte olduğunu söyledi. ''Krizin tamamen bittiğini söylemek için henüz erken. Tedbirli davranmalıyız. Orta ve uzun vadede hala yapmamız gereken çok iş var'' diyen Şimşek, Türkiye ile Belçika'nın da bu süreçte çok şeyler yapabileceklerini ifade etti.

2 ülkenin her alanda işbirliği ve güç birliği yapabileceğini belirten Şimşek, bu işbirliğinin Türkiye ile Belçika'yı diğer pazarlarda da güçlü hale getireceğini vurguladı. Türkiye ile Belçika'nın bu kapsamda Orta Asya, Ortadoğu, Kafkaslar hatta Avrupa'nın geri kalmış ülkelerinde güçlerini birleştirebileceğine dikkati çeken Maliye Bakanı Şimşek, şöyle devam etti:

''3. ülke pazarlarında verimlilik temelinde birlikte çalışabiliriz. Biz bu yola baş koyduk. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi, yatırımlarla birlikte çok arttı. Bence önümüzde çok daha fazla fırsatlar bulunuyor. Türkiye büyük bir pazar. Belçikalı işadamlarının bu pazara alıcı gözüyle bakmasını istiyoruz. Gelin Türkiye'ye yatırım yapın. Sizlerle daha fazla ortaklık kuralım. Türkiye, çok büyük bir potansiyele sahip. Birçok şirketimiz var, cesaretle iş yapıyor. Afrika'ya gidiyor, diplomatik koşulların çok iyi olmadığı ülkelerde yatırım yapıyor. Bu cesareti gösteriyor. Güçlerimizi birleştirelim, birlikte iş yapalım. Belçika, lojistik, Türkiye ise kara ulaşımında gelişmiş ülkeler. Burada da güçlerimizi birleştirelim.

Yine yenilenebilir enerji konusunda neden güçlerimizi birleştirmiyoruz? Türkiye'nin büyük bir enerji ihtiyacı var. Gelecekte artacak taleple başa çıkmak için büyük enerji yatırımlarına ihtiyacımız var. Güçbirliği işlerimizi kolaylaştıracaktır.''

Krize rağmen Belçika şirketlerinin Türkiye'de iyi işler yaptığına da işaret eden Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'deki bankacılık sisteminin de krizden yüzünün akıyla çıktığını dile getirdi.

Türkiye'nin ''Mükemmel değiliz ama mükemmel hale gelmek için elimizden geleni yapacağız'' ilkesiyle hareket ettiğini ifade eden Şimşek, ''Bizim ortaklara ihtiyacımız var. Daha fazla refah için ortaklara ihtiyacımız var'' dedi.

Belçika Ekonomi Bakanı Van Quickenborne

Belçika Ekonomi Bakanı Van Quickenborne da konuşmasında, Belçika'da bir işi başlatmanın 4 gün sürdüğünü, bu sürenin 6 gün olarak belirlendiği Türkiye'nin bu açıdan İtalya ve Fransa'dan bile daha hızlı davrandığını anlattı.

Türkiye'nin çok dinamik bir ülke olduğunu kaydeden Quickenborne, ''Türkiye, son yıllardaki reformlarıyla da oldukça etkileyici. Bugün bir THY, Avrupa'nın 4. büyük havayolu. Bankalarınız var, çok güçlü ve Avrupa'nın en iyi bankaları arasında. Biz de Türkleri burada yatırım yapmaya davet ediyoruz. Belçika, her zaman Türkiye ile arkadaş olmuştur, olacak da. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekliyoruz. Belki zor olacak ama cesur politikacılara ihtiyaç var. Türkiye'nin, reformlarını tamamladığında AB'ye girmesini memnuniyetle karşılayacağız'' diye konuştu.

Belçika Girişimciler Federasyonu Başkanı Rudi Thomaes de, Türkiye'deki genç nüfusa dikkati çekerek, Belçikalı şirketlere, Türk nüfusundan yararlanmalarını tavsiye etti. Thamaes, ''Uzakdoğu'ya, Filipinler'e gitmenize gerek yok. Türk nüfusundan yararlanın'' dedi.

TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve AB Temsilcisi Bahadır Kaleağası ise, Türk işadamlarının yeni işlere açık olduklarını vurguladı ve Belçika'nın, Türkiye'nin Avrupa açılımında önemli bir kapı durumunda bulunduğunu ifade etti.

"Nüfusumuzdan endişe ermeyin"

Maliye Bakanı Şimşek ve Belçika Ekonomi Bakanı Quickenborne, daha sonra yatırımcıların sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek, Türkiye ile Belçikalı yatırımcıların, sınırlı imkanlarla dahi en yüksek getiriyi sağlayacak işler yapabileceklerini belirterek, iki ülke işadamlarının, başta enerji olmak üzere pek çok alanda ortak yatırım yapabileceğini kaydetti. Türkiye'nin enerjide çeşitlendirmeye gitmek istediğini dile getiren Şimşek, şunları söyledi:

''Türkiye'de yeni hidroelektrik santralleri kuruluyor. Rüzgar enerjisinde potansiyel hakkında fikrimiz yoktu. Ama şimdi İngiltere'den sonra Avrupa'nın en yüksek rüzgar enerjisi potansiyeline sahibiz. Güneş enerjisinde 7. büyük ülke durumundayız. Enerji şirketleri neden Türkiye'ye yönelmesin? Belçika bizim için çok iyi bir ortak olabilir. Afrika, Ortadoğu'da bizim güçlü ilişkilerimiz var. Gelin bunlardan faydalanalım.''

Şimşek, Türkiye'nin yeni bir teşvik sistemini uygulamaya koyduğunu, Ar-Ge konusunda çeşitli avantajlar getirdiğini de vurguladı.

Belçikalı işadamlarının nüfusla ilgili soruları üzerine de Bakan Şimşek şu bilgileri verdi:

''Nüfusumuzdan endişe ettiğinizi biliyoruz. Ama AB'ye çok büyük uyum sağlayacağız. Bu endişeniz ortadan kalkmalı. Avrupa nüfusu yaşlanıyor. Türkiye'den kimsenin ayrılıp da buraya gelip iş yapmasını istemeyiz. Çünkü güç kaybetmek istemeyiz.

Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı var. Ama Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı var.''