Şimşek: Esas toparlanma 2010'da
Maliye Bakanı Şimşek, ekimden itibaren ekonomide toparlanma sinyallerinin güçlendiğini belirtti
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekim ayından itibaren Türk ekonomisindeki toparlanma sinyallerinin güçlendiğini, ancak esas toparlanmanın 2010'da yaşanacağını söyledi.
Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi İletişim Merkezi'ni (VİMER) ziyaret eden Bakan Şimşek, burada Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci ve diğer yetkililerden Merkezin çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Gelir İdaresi Başkanı Kilci, Bakana bilgi sunarken, kamunun ilk profesyonel çağrı merkezi olan VİMER'in, bu yıl 4'üncüsü düzenlenen İstanbul Çağrı Merkezi Ödülleri töreninde 3 dalda ödüle layık görüldüğünü bildirdi.
Mükellef odaklı hizmet anlayışını temel alarak hizmet veren Gelir İdaresi Başkanlığının öncelikli hedeflerinden birinin mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak olduğunu kaydeden Kilci, VİMER'in de mükelleflerin vergi mevzuatıyla ilgili sağlıklı ve standart bilgiye ulaşması için kurulduğunu anlattı.
Merkezin, 25 Aralık 2007 tarihinde Ankara'dan, 1 Mart 2008'den itibaren de tüm illerden gelen çağrılara cevap vermeye başladığını belirten Kilci, merkezde, bugüne kadar 350 binden fazla mükellefin başvurusuna yanıt verildiğini söyledi.
VİMER'in Temmuz ayından itibaren ihbar ve şikayetleri almaya başladığını da belirten Kilci, "Ankara'daki pilot uygulamanın ardından ihbar ve şikayetler tüm Türkiye'de alınmaya başlanacak" dedi.
"Ekonomide toparlanma sinyalleri güçlendi"
Maliye Bakanı Şimşek, VİMER'den ayrılmadan önce gazetecilerin ekonomiye ilişkin sorularını da yanıtladı.
Bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili bir soru üzerine, bütçe rakamlarının yıl sonu tahminleriyle uyumlu seyrettiğini belirten Şimşek, bu nedenle şu aşamada bütçe öngörülerinde bir revizyonun söz konusu olmadığını bildirdi.
"Bizde de, ekimden itibaren ekonomide toparlanma sinyalleri güçlendi" diyen Şimşek, ihracat ve kapasite kullanım oranlarındaki artışa dikkat çekti.
Kendilerinin zaten yıl sonunda göreceli bir toparlanma öngördüklerini dile getiren Maliye Bakanı, şöyle devam etti:
"Esas toparlanma 2010'da ortaya çıkacak. Ben birçok sektör temsilcisine soruyorum. Mesela ambalaj sektöründe toparlanma var. Demek ki başka sektörlerdeki ekonomik faaliyetlerde artış söz konusu. Alışveriş merkezlerinde de cirolarda önemli bir artış var. Sektörlerden aldığımız sinyaller, toparlanmanın başladığına ilişkin ciddi işaretlerle dolu. Ama gerek dünya, gerekse Türkiye için kalıcı toparlanma gelecek sene. Avrupa'daki toparlanma beklenenden daha iyi. Avrupa'nın beklenenden erken ve hızlı büyüdüğü görülüyor. İnşallah bu devam eder. Zaten Asya'da ciddi bir daralma olmadı. Orada toparlanma erken başladı. ABD'de de başladı.
Toparlanmanın kalıcı olması önemli. Tabii ki bankacılık sektörünün bilanço sıkıntıları önemli bir soru işareti olarak dünyanın önünde kalmaya devam ediyor. Ama bizde bankacılık sektöründe sorun yok. Bu yatırımın desteklenmesi için önemli bir avantaj. Biz, toparlanmanın daha kalıcı ve güçlü olma şansına sahibiz."