Şimşek Türk ve Suriyeli işadamlarına seslendi: Rekabetten korkmayalım

Bakan Şişmek, ve Suriye Maliye Bakanı El Hüseyin, Türk ve Suriyeli işadamlarıyla bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ve Suriyeli işadamlarının daha fazla ortaklıklar kurması ve işbirliği yapması gerektiğini vurgulayarak, "Lütfen rekabetten korkmayalım, büyük düşünelim, beraber hareket edelim" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin, Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıda, Türk ve Suriyeli işadamlarıyla bir araya geldi.

Bakan Şimşek, konuşmasında, rekabetin iyi olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Biz rekabetten çok kazandık. AB ile 1995'te tam Gümrük Birliği anlaşması yaptık. İlk dönemlerde bizim en büyük şirketlerimiz o zamanlar (Avrupa ile rekabet edemeyiz, iflas ederiz) diyorlardı. Doğru çıkmadı. Şu anda Türkiye her sektörde Avrupa ile rekabet etmenin ötesinde bazı sektörlerde Avrupa'da ilk 3'e girmeye başladı. Korkmamak lazım. Rekabet beraberinde yenilikçilik, verimlilik getirir, ülkenin başarısını sağlar. Lütfen rekabetten korkmayalım, büyük düşünelim, beraber hareket edelim.

Türkiye'de 72 milyon nüfus, 500 milyar dolarlık özel tüketim var. Ekonominin büyüklüğü ortada, bu büyük bir pazar, büyük bir fırsat. (Suriye piyasasına Türkler gelecek, rekabet olacak) diye korkmayın. Bu bölgeyi çok önemsiyoruz. Ama siyasiler olarak yapacaklarımızın sınırı var, gerçek aktörler sizlersiniz."

"Ticaret hacmini iki katına çıkarmalıyız"

Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin de konuşmasında, Türk işadamları ile bankacılık ve sigortacılık alanlarında ortaklıklar kurulmasına hazır olduklarını, ekonomik ve ticari ilişkilerin çok iyi düzeye ulaşana kadar ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Vizelerin kaldırılmasından sonra 10 binlerce kişinin sınır merkezlerinden geçiş yaptığını kaydeden Hüseyin, "Suriye-Türkiye sınır bölgesindeki işbirliğinin örnek oluşturduğunu" söyledi.

İki ülke özel sektörü arasında çok olumlu, çok iyi ilişkiler bulunduğunu vurgulayan Hüseyin, şunları söyledi:

"Bu ilişkileri en üst düzeye çıkarmak bizim isteğimiz. Türkiye'nin bölge ülkeleri ile çok iyi ilişkileri var. Türkiye-Irak ticaret ilişkisi 7 milyar dolar, Türkiye-Suriye ticaret ilişkisi ise 4 milyar dolar. İki ülke ticaret hacmi daha da artırmamız, 4 milyar doları iki katına çıkarmamız lazım."

İşadamlarının sorunlarını ve istekleyen dinleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sorunların çözümü için ilgili bakanlıklarla görüşeceğini belirterek, "En ufak bir kaygınız olmasın" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir