Sınavlara türbanla girilebilecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, bundan sonra yapılacak sınavlara türban ile girilebileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince bundan sonra yapılacak sınavlara türban ile girilebileceğini bildirdi.

Özcan, ilkbahar dönemi Akademik Personel Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) kılavuzunda yer alan ancak 19 Aralık 2010'da yapılacak sonbahar dönemi ALES kılavuzundan çıkarılan "Aday, başı açık ve kılık kıyafeti ilgili mevzuata uygun bir şekilde gelmemişse sınava alınmayacaktır. Türbanlı adaylar sınava alınsa bile sınavları geçersiz sayılacaktır" ibaresinin bundan sonraki sınav kılavuzlarında da yer almayacağını söyledi.

Özcan, YÖK'te, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından düzenlenen "Dünya Üniversiteler Kongresi"ne video konferans sistemi ile katılarak bir konuşma yaptı. Özcan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "ALES kılavuzunda yapılan değişikliği sendikalar yargıya taşıyacak. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu Özcan, "Dava açabilirler. Orada hiçbir şey yok. Onu engelleyen bir durum da yoktu zaten. Tamamen ilk başta keyfi olarak konulmuş bir kuraldır. Biz de o kuralı kaldırdık" diye yanıtladı.

Özcan, "Geçmiş dönemde benzer davalar açılmış. Onlar incelenerek mi bu karar alındı?" sorusu üzerine "Hiç bir aykırılık görmüyoruz, onun için kaldırdık" dedi. Bir gazetecinin "Diğer sınavlarda da aynı uygulama olacak mı?" sorusuna Özcan, "Hepsinde aynısı olacak. Bütün sınavlar dahil. Bütün sınavların kılavuzunda aynı ifadeyi göreceksiniz" dedi.

YÖK'ün son Genel Kurul toplantısında onaylanan sonbahar dönemi ALES kılavuzundan "Aday, başı açık ve kılık kıyafeti ilgili mevzuata uygun bir şekilde gelmemişse sınava alınmayacaktır. türbanlı adaylar sınava alınsa bile sınavları geçersiz sayılacaktır" ibaresi çıkarılmıştı.

KPSS sınavı ile ilgili önlemler

Bir gazetecinin, "KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 100 net ve üzeri alan adayların Ankara ve İstanbul'da sınava alınacakları yönünde basında haberler var. Bu doğru mu?" sorusuna Özcan, "Benim bildiğim, tüm sorulara yani 120 soruya doğru yanıt veren öğrencilerin özel bir yerde sınava girmesini sağlayacaktık. Onlar geçen sınavda endişe yaratan durumları yarattılar bizim için. Şüpheler doğdu onlar yüzünden. Tekrar aynı şüphelerin doğmasını istemiyoruz. Biraz daha kontrol etmek istiyoruz" yanıtını verdi.

Özcan, başka bir gazetecinin "Ancak ÖSYM, 100 soru ve üzeri yapanlara ilişkin bu kararı almış" sözleri üzerine, "Olabilir. 100 soru ve üzerinde yapanların sayısı 3 bin 227 kişi" dedi.

"Maliyet konusu dikkate alındı mı?" sorusuna Özcan, "Hayır. Bu kadar şaibeli olan bir sınavda artık biz maliyet, para gibi meseleleri hiç düşünmüyoruz. Bizim için önemli olan sınavı son derece sıhhatli bir şekilde yapmak. Onun için de ne gerekiyorsa hepsini yapacağımıza emin olabilirsiniz" yanıtını verdi.

"Çağrılan adayların masrafları sizin tarafınızdan karşılanabilir mi?" sorusunu Özcan, "Onu da karşılarız herhalde ama zannediyorum adayların kendileri karşılayacaklar. Biz onlardan ekstra para da almayacağız. Buraya seyahat masrafları olabilir. Zaten bir günlük bir sınav bu" diye yanıtladı.

Özcan, "ÖSYM, 100 net ve üzeri yapan adayları sınava girmedikleri takdirde şüpheli olarak savcılığa verecekmiş. Bu doğru mu?" sorusu üzerine, "Onları verdik zaten. 100 net ve üzeri yapanların isimleri savcılıkta mevcuttur" dedi.

"Üniversitelerde başörtüsü uygulaması ile ilgili" bir soruya da Özcan, "Artık başörtüsü ile ilgili çok konuşmayacağım. Çünkü yargıya da intikal etti mesele. Siyasetin çözmek için hazırlıklar yaptığı şu günlerde artık bizim bu konuda bir şey söylememiz gerekmiyor. Onun için bu konuda konuşmamayı tercih ediyorum" karşılığını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir