Şirketler rekabet için inovasyona sarılacak
Ernst & Young raporuna göre, artan rekabet şirketleri yeni teknoloji, inovatif yaklaşım ve buluşlara yöneltecek.
İSTANBUL - Ernst & Young'ın "Büyüme Rekabeti" raporunda, Orta ve Güneydoğu Avrupa'daki şirketlerin yüzde 85'inin önümüzdeki 2 yıllık dönemde rekabetin çok daha fazla yoğunlaşacağını düşündüğü, çıkış noktasının ise yeni teknoloji, inovatif yaklaşım ve buluşlarda arandığı belirtildi.
Dünya genelinde gerçekleştirilen anket sonuçlarını içeren raporda, bin 400 üst düzey yöneticinin görev aldığı şirketlerin önümüzdeki 2 yıllık dönemde izleyecekleri stratejilerin ipuçlarına yer verildiği bildirildi.
Orta ve Güneydoğu Avrupalı ile Türk yöneticilerin piyasa hakkındaki değerlendirmelerinin büyük bir benzerlik gösterdiği ifade edilen raporda, Orta ve Güneydoğu Avrupa'daki şirketlerin yüzde 85'inin önümüzdeki 2 yıllık dönemde rekabetin çok daha fazla yoğunlaşacağını düşündüğü, çıkış noktasının ise yeni teknoloji, inovatif yaklaşım ve buluşlarda arandığı belirtildi.
Düşen fiyatlar ve yükselen işçilik maliyetleri nedeniyle önümüzdeki dönemde kar marjlarının daha da azalacağı ifade edilen raporda, kar marjlarına yönelik baskı ve fiyatlarda dalgalanma beklentisinde de artış olduğunun görüldüğü, katılımcıların yüzde 60'ının piyasa fiyatlarının artacağını öngörmediği kaydedildi.
Ankete katılan yöneticilerin yüzde 51'inin ve Orta ve Güneydoğu Avrupalı yöneticilerin yüzde 62'sinin rekabetin yoğunlaşmasına en çok gelişmiş piyasalara giren yeni rakiplerin yol açtığını ifade ettiği belirtilen raporda, "Türk yöneticiler, gelişmekte olan piyasalarda faaliyet gösteren şirketlerin de rekabetin keskinleşmesinde aktif bir rol üstleneceğini düşünmektedir" ifadesine yer verildi.
Pazarlamaya ağırlık verilecek
Raporda, "Bu nedenle önümüzdeki 2 yıl içerisinde pazarlama konusuna daha çok ağırlık verileceği öngörülebilir. Ayrıca Türk yöneticilerin yüzde 59'u kurumsal esnekliğin işletmelerin piyasadaki değişimlere daha hızlı cevap verebilmesi ve rekabette öne çıkabilmesinde en kritik faktör olduğunu belirtmiştir" denildi.
Mevcut işi büyütmek için uygulanabilecek "en doğru" yöntemin yeni pazarlara girmek olduğu, tüm katılımcıların yüzde 60'ı, Orta ve Güneydoğu Avrupa bölgesindekilerin yüzde 71'i ve Türk yöneticilerin yüzde 57'sinin büyümek için en etkin yöntemin ürün veya hizmetleri yeni pazarlara satmak olduğu görüşünü taşıdıkları kaydedildi.
İnovasyonun önemi her geçen gün artıyor
Araştırmaya katılan işletmelerin yarısından fazlası için inovasyonun öneminin her geçen gün arttığı belirtilen raporda, bu işletmelerin mevcut pazarlarına yeni ürün ve hizmet sunmaya ağırlık verdiği, Türk yöneticilerin yüzde 64'ünün inovasyonun önemine değindiği, ancak büyüme stratejisi olarak yeni ürün ve hizmet geliştirmeyi planladıklarını ifade edenlerin oranının yüzde 50'nin altında kaldığı bildirildi.