Şırnak ocakta hava kalitesi en kötü il oldu

Kükürtdioksit ortalamalarının en yüksek bulunduğu iller sırasıyla Şırnak, Tekirdağ, Bitlis, Kırıkkale ve Hakkari oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ocak ayında en yüksek kükürtdioksit ortalaması Şırnak'ta, partiküler madde (PM10-toz) ortalaması ise Iğdır'da gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılı Ocak ayına ilişkin "hava kalitesi" verilerini açıkladı.

Buna göre, yakıtların doğal olarak yapısında bulunan kükürt bileşiklerinin yanma esnasında açığa çıkmasıyla oluşan kirletici gaz "kükürtdioksit" ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla Şırnak, Tekirdağ, Bitlis, Kırıkkale ve Hakkari oldu.

Partiküler madde (PM10-toz) ortalamalarının en yüksek belirlendiği il ve ilçe merkezleri de Iğdır, Mardin, Denizli, Karabük ve Bolu şeklinde sıralandı.

2010 yılı Ocak ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen kükürtdioksit ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır Değeri Kırklareli, Tekirdağ, Kırıkkale ve Şırnak'ta, İlk Seviye Uyarı Eşiği ise Şırnak'ta aşıldı.

Aynı dönemde Partiküler Madde (PM10-toz) ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır Değeri ve İlk Seviye Uyarı Eşiği birçok il ve ilçe merkezinde aşıldı. Kısa Vadeli Sınır Değerinin aşıldığı gün sayısı 5 ve daha fazla olan il ve ilçe merkezleri Ağrı, Bolu, Denizli, Siirt, Batman, Iğdır ve Karabük oldu. İlk Seviye Uyarı Eğişinin aşıldığı gün sayısı 5 ve üzerinde gerçekleşen il de Iğdır olarak belirlendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir