Şişecam'ın karı yüzde 390 arttı

Şirket, 309.2 milyon lira kar etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şişecam, 2010 yılının dokuz ayında 309,2 milyon lira net kar elde etti.

Şişecam açıklamasında, 9 aylık dönemde 3 milyar 105,4 milyon lira ciro ve 309,2 milyon lira net kar elde edildiği belirtildi.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuyla ilgili değerlendirmesinde, geçen yıla oranla toplam net karın yüzde 390 artış gösterdiğini ve eylül ayı sonunda 309,2 milyon lira düzeyindeki toplam, 267,5 milyon lira ana ortaklık payına düşen net karın, önceki yıla kıyasla sırasıyla yaklaşık yüzde 390 ve yüzde 239 oranında artış gösterdiğini dile getirdi.

Kırman, geçen yıla göre sağlanan brüt kar marjında 4 puan, FAVÖK marjında ise 5 puan iyileşmenin, net kardaki artışta etkili olduğunu belirterek; geçmiş yılın yaklaşık yüzde 30 üzerinde sırasıyla 2,5 milyon ton ve 1 milyon ton olarak gerçekleşen cam ve soda üretimindeki artışın, birim üretim maliyetleri üzerindeki olumlu etkisinin marjlardaki iyileşmeye yansıdığını ifade etti.

Yılın ilk dokuz ayı sonunda 612 milyon dolar ihracat hacmi yakalandığını ifade eden Prof. Kırman, özellikle üçüncü çeyrekte hızlanan TL'deki değerlenmenin topluluğun bu üç aylık dönemdeki finansal sonuçlarının bir önceki dönemin bir miktar altında kalmasında etkili olduğunu belirtti.

TL'nin değerli seyrinin oluşturduğu rekabet dezavantajını, topluluğun yurt içi ve dışında sahip olduğu güçlü marka imajı, maliyet kontrolü ve verimlilik artışı ile tam olarak bertaraf edilememesine rağmen bir ölçüde aşabildiklerini belirten Prof. Kırman, bu konuda göstermekte oldukları gayretlerin kamu otoritesi tarafından da özellikle enerji ve işçilik maliyetlerinin sanayiciler üzerindeki yükünün hafifletilmesine yönelik alınacak tedbirlerle desteklenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Topluluğun mali yapısının güçlenmeye devam ettiğini vurgulayan Prof. Kırman, eylül sonu itibariyle net finansal borcun, yıl sonuna göre 372 milyon lira gerileyerek 540 milyon lira olarak gerçekleştiğini, topluluğun yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların sürmekte olduğunu, Topluluk bünyesindeki dört grubun da 2010 eylül sonu performanslarının ciddi oranda önceki yılın üzerinde gerçekleştiğini vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir