Sivas'ın tarımsal gücü yeni projelerle büyüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet BEYKAYA / Sivas İl Tarım Müdürü

Sivas ülkemiz tarımına ekonomik olarak katkısı fazla olan bir il. Göreve  geldiğimiz günden itibaren Sivas'ın tarım ve hayvancılık potansiyelini değerlendirmek için birçok projeye imza attık.  Bakanlık destekleri ile müdürlüğümüzün çalışmalarını birleştirerek  yem bitkileri üretim alanını 352 bin 410 dekardan 2009 yılı sonu itibariyle yüzde  295'lik artışla 1 milyon 40 bin 347 dekara çıkardık.  Ülkemizde bir ilk olarak kaba yem ve ot borsasını kurduk. 2010 yılı rakamlarıyla 151 bin 192 ton kaba yem fazlamız var. Kaba yem fazlası olan tek iliz.

Yine ülkemizde ilk olarak sürü bakıcısı (çoban) eğitim projesi gerçekleştirdik. Gerek büyükbaş gerekse küçükbaş hayvanlardaki azalmayı engellemek, vatandaşların köylerinde kalarak hayvancılığa devam etmelerini sağlamak, hayvanların her türlü merada otlatılması, bakımı, idaresi, beslenmesi ve ufak tefek hastalıklara müdahaleler gibi konularda düzenlediğimiz eğitimin sonunda çobanlara sertifika verdik.

Mera ıslah çalışmaları kapsamında ilimizde 36 bin 661 dekar alanda ıslah çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar sürüyor.  Islah çalışmalarında çayır-mera yem bitkileri ile ıslah yapılmış, dışa bağımlılığı azaltmak adına kapatılan Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü elindeki Şarkışla Üretme İstasyonu Müdürlüğümüz bünyesine katılarak  otlak ayrığı, kılçıksız brom, nohut geveni ve gazel boynuzunda seleksiyon ve hat seçimi çalışmaları tamamlanarak tescil aşamasına gelinmiştir. Bu çalışma kapsamındaki

çayır-mera yem bitkileri çalışması bir ilk olup,  ilk defa kamu/özel sektör tarafından böyle bir çalışma yapılmıştır.

Bitkisel üretimde önemli gelişmeler kaydettik.  2005 yılında 11 bin dekar olan patates üretimimiz 60 bin dekar seviyesine çıktı. Üreticilerimiz doğru bir şekilde yönlendirerek bu sonucu elde ettik. Patates Üreticileri Birliği kurduk. Bu birlik Türkiye'de bu konuda ilk birlik. Bu çalışmalarımız sonucunda bakanlığımız ilimizi patates tohumu üretim merkezi ilan etti.

Hububat ana üretim grubuna alternatif olması amacıyla yine 'Yağlı Tohumlu Bitkiler Üretimini Geliştirme Projesi' uygulandı.  2006 yılına kadar ilde yağlı tohumlu bitkiler üretimi demonstrasyon çalışmalarını geçmez iken projeler sayesinde bin 455 dekar alana çıkarıldı. Çalışmalar sürüyor.

Organik tarım projesine de 2006 yılında  start verdik. Başlangıçta 600 dekarlık bir alanda yapılan bu üretim kısa zaman da 133 bin 180 dekar alana ulaştı.

Meyveciliği geliştirme projesi kapsamında 7 örnek meyve bahçesi tesisinin yanında 329 b.in 500 adet fidan dağıtımı yapıldı. İlimiz genelinde bu çalışma ile bin 100 adet kapama meyve bahçesi tesisi gerçekleştirildi.

Su ürünleri üretimini geliştirme çalışmaları sonucunda 2002 yılındaki 228 ton üretimden 5 bin 124,5 ton üretime ulaşıldı.

İl Müdürlüğümüz bünyesinde ' Hayvancılık Yatırım Ofisi' kuruldu. Bu ofis, yatırımcılara yer seçiminden hayvan alımına kadar her aşamada yardımcı oluyor.  Bu çalışmalar neticesinde bu yıl uygulamaya  konulan sıfır(0) faizli kredi kullanımında; ilimizden 679 kişi, 43 milyon 348 bin 131 lira tutarında krediyi kullanmak üzere başvuru yaptı. Bu önemli bir rakamdır. İl Tarım Müdürlüğü olarak Sivas'a dolayısıyla ülke tarımına katkılarımız yeni proje çalışmalarıyla sürecek.