Siyanür barajında çökme

Üretime geçici olarak ara veren ETİ Gümüş'e ait barajdaki suyun tahliye edilmesi başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Kütahya'da, Eti Gümüş A.Ş bünyesinde, gümüş madeni çıkarılıp işlenen tesiste, setlerinden biri çöken üç kademeli barajdaki siyanürlü suyun tahliye edilmesine başlandı.

Merkeze 34 kilometre uzaklıktaki Gümüş köyü yakınında bulunan tesisteki barajlarda bulunan siyanürlü suyun, baraj dışına taşmasına yol açacak ilk kademeye ulaşmaması için çaba gösteren şirkete bağlı ekipler, bir yandan iş makineleriyle setleri sağlamlaştırırken diğer yandan suyu tahliye ediyor.

Çalışmaları izlemek ve siyanürlü suyun havzaya yayılması halinde çevreye oluşturabileceği tehlikeye dikkati çekmek amacıyla bölgedeki Aliköy beldesi ve Dulkadir, Gümüş, Kızılcakaya, Köprüören köylerinden gelen yaklaşık 250 kişi, tesis önünde toplandı.

Zaman zaman fabrikanın güvenlik görevlileriyle tartışan vatandaşlar, kendilerinin bulunduğu alanı gören güvenlik kamerasını kapattırdı. Giriş kapısına yüklenerek içeri girmek isteyen vatandaşlar, jandarma ekiplerinin müdahalesiyle güçlükle sakinleştirildi.

Bazı vatandaşlar, Macaristan'da geçen yıl yaşanan "kırmızı çamur" felaketinin büyük yıkıma neden olduğunu ve buna benzer bir felaketin burada yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini söyleyerek, büyük tehlike altında olduklarını ifade etti.

Alınan bilgiye göre, gece saatlerinde tesise gelen Çevre ve Orman Bakanlığı ekipleri, konuya ilişkin rapor hazırlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü su bulunan üç kademeli barajın ortasındaki set dün çökmüş, en üstteki kademede bulunan suyun bir bölümü, diğer iki kademeye dağılmış ve barajı tutan en alttaki set çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Olayın ardından Kütahya Valisi Kenan Çiftçi başkanlığında tesiste toplantı yapılmıştı.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir