”Siyasette hakim olan üslup ortamından süratle çıkılmalı”
Gül, siyasilere yönelik üslup uyarılarında başka yöntem izleyip izlemeyeceği sorusuna, "Aklımda çeşitli şeyler var. Bunu biraz olgunlaştırayım" dedi
YENİ DELHİ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "son günlerde siyasette hakim olan üslup ortamından süratle çıkılması gerektiğini, buna herkesin katkı vermesi gerektiğini" söyledi.
Gül, siyasilere yönelik üslup uyarılarında başka yöntem izleyip izlemeyeceği sorusuna, "Aklımda çeşitli şeyler var. Bunu biraz olgunlaştırayım" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de temaslarını izleyen Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı ve sorularını yanıtladı.
Siyasi liderlerin tartışmalarda kullandığı üslup konusunda görüşlerini açıklayan ve bazı mesajlar veren Gül, "Hepimiz memleketimizin kıymetini bilmeliyiz. Yazarı, çizeri, politikacısı, tüccarı... Bu kadar içe dönük kalırsak, içe dönük mücadeleler yaparsak büyük fırsatları kaybederiz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin büyük hamleler yaptığına dikkati çekerek, ülkenin orta gelir düzeyi seviyesini geçip geçemeyeceğinin tartışıldığını söyledi. "Biz bu seviyeyi yırtıp geçmeliyiz" diyen Gül, orta gelir düzeyinde demokrasiden ekonomiye kadar standartların da orta düzeyde kalacağını dile getirdi.
Gül, "üslup sorununun nasıl aşılacağının" sorulması üzerine, "konunun üzücü olduğunu" ifade ederek, "Bu ortamdan süratle çıkmamız lazım" dedi.
"Siyasilere sürekli üslup uyarısı yaptığı, ancak uyarılarının siyaset kültürüne yerleşmediği" hatırlatılan Gül, "uyarılarında başka bir yöntem izleyip izlemeyeceğine" ilişkin soruyu yanıtlarken, "Aklımda çeşitli şeyler var. Bunu biraz olgunlaştırayım" karşılığını verdi.
Gül, siyasi parti liderleriyle ikili görüşmeler yapabileceğini da ifade etti. Bu durumun aşılamaması halinde "fasit bir daireye girileceğini" anlatan Gül, "Yoksa özgüvenimiz kaybolur, yazık olur. Bu kadar beklenti var" diye konuştu.
Sorunun aşılmasında gazetecilerin dahil herkesin katkı vermesi gerektiğini belirten Gül, "Polemik devam ediyor. Politikacı, Başbakan konuşunca haber yapmayalım mı?" denilmesi üzerine, "Polemiğe prim vermezsiniz o zaman. Denenebilir. Yapmayın bakalım, ne olur? Bir hafta herkesin birbirine iyi söylediklerini yazın. Bakalım ne olacak?" dedi.
İran'ın uranyum programı
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarıyla ortaya çıkan gerilimi gidermek için Türkiye'nin son birkaç haftadır sessiz diplomasi yürüttüğünü bildirdi. Gerilimin sona erdirilmesi için uluslararası çalışmaların devam edeceğini belirten Gül, "Ama ambargo olursa şaşırmamak lazım" dedi.
Gül, Türkiye'nin bir ara ümitlendiğini belirterek, yine de uluslararası girişimlerin devam etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bu konuda üzerine düşen tüm imkanları kullanacağını vurgulayan Gül, "Türkiye, bu işin diplomasiyle çözülmesine katkı sağlayabilecek bir ülke" diye konuştu.
Birinci Körfez Savaşı'nda Irak'a uygulanan ambargonun Türkiye'ye maliyetinin iyi bilindiğini anımsatan Gül, İran'a ambargo uygulanmamasını ümit ettiğini söyledi. Gül, "Ambargoların da artık netice vermediğini herkes biliyor. Klasik anlamda ambargolardan bahsedildiğini zannetmiyorum" dedi.