Siyasi süreç adliye koridorlarına girdi

Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ'un tutuklanmasını değerlendiren Deniz Baykal, "Karşımızdaki sorun bir yargı sorunudur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanması ile ilgili, "Yaşanmakta olan sorun Türkiye'de teröre ya da darbeye karşı tedbir alma ihtiyacından kaynaklanan sorun olmanın ötesindedir. Karşımızdaki sorun bir yargı sorunudur" dedi.

Baykal, çeşitli toplantı ve etkinliklere katılmak üzere geldiği Adana'da gazetecilere açıklama yaptı. Türkiye'nin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi.  Baykal, bir gazetecinin eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanması ile ilgili sorusu üzerine "Yaşamakta olduğumuz sorun bir yargı sorunudur. Bu açıkça ortadadır. Tartışma götürmez bir gerçektir" yanıtını verdi.

"Türkiye'de yaşanan bu süreç bir hukuk süreci, bir yargı süreci değildir" diyen Baykal, şöyle devam etti:

"Öyle görünebilir. İş mahkeme salonundadır, iş savcılıktadır, adliye koridorundadır, ama bu demek değildir ki yaşanan olay bir yargı sürecidir. Siyasi süreçtir. Maalesef siyasi süreç adliye koridorlarına girmiştir. Çok acı bir gerçek, bunu söylemekten gerçekten ızdırap duyuyorum. Bize hukuk, yargı saygısı öğretildi, bizim kişiliğimizin temelinde bu anlayış vardır. Yargı kararına saygı göstermek, anlamak. İşimize gelse de gelmese de yargının gereğidir diye bunu günlük siyasi tartışmanın dışında tutmak. Temel bu, kural bu. Elbette böyle olması lazım. Üzüldüğümüz olaylara da 'şeriatın kestiği parmak acımaz kardeşim, taşıyacağız' demek istiyorum. Ama bunu söylemenin mümkün olduğunu maalesef düşünmüyorum. Çok acı bir olay."

Davanın görüleceği yer

Baykal, adalete olan güvenin Türkiye'de çok ciddi şekilde tartışıldığını belirterek, "Demokrasi bir oyun haline geldi. Türkiye böyle bir noktaya doğru hızla gidiyor. Bu böyle gitmez. Türkiye'nin müthiş birikimi var. Yaşanan acı olaylar ızdıraplara yol açabilir. Pek çok insan, aile, büyük mağduriyet yaşamış, mahkum olmuş olabilir. Bu aylar, yıllar sürer, ama bu böyle gitmez, bir yerde bu aşılır. Böyle olaylar geçmişte de yaşandı. O dönemde yaşananların şimdi tekrar etmesini kabul etmem mümkün değil. Hukuk siyasi intikam aracı değildir" diye konuştu.

Baykal, davanın nerede görüleceği konusunda ise şunları kaydetti:

"Çok temel bir konu. Anayasa bir düzenleme yapmış, bir usulu düzenleme yapmış, Genelkurmay Başkanlarının, eski ya da yeni, görevleri ile ilgili suçlardan dolayı Anayasa Mahkemesi'nde Yüce Divan olarak yargılanması gerektiğini Anayasa hükme bağlamıştır. Bazıları diyor ki 'kardeşim darbe yapmak görev suçu mu? Darbe yapmak Genelkurmay Başkanının görevi değildir, o nedenle darbe yapıyor iddiasıyla onu yargılayacaksak, özel yetkili mahkemede yargılayalım' diyor. Tamam da bir bakanın yolsuzluk yapmak görevi midir? Bakan yolsuzluk yaparken görevinden dolayı suç işledi diye Yüce Divan'da yargılanıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir