Sofuoğlu'nun hayatı belgesel oldu

Milli motosikletçinin profesyonel ve günlük yaşamı, Avrupa'da ve Türkiye'de yayınlanmak üzere 2 ayrı formatta çekilerek belgesel haline getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA  - Ülkü Parlakyıldız Karakuş - Dünya Supersport Şampiyonu milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu'nun hayatı belgesel oldu.
Dünya Supersport Şampiyonası'nı 3 kez kazanarak, ulaşılması zor bir başarıya imza atan Sofuoğlu'nun hayatı, sponsoru Red Bull ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde belgesel yapıldı. Memleketi Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, Ocak ayında bir hafta boyunca çekimleri yapılan belgeselde, sporcunun özel ve profesyonel yaşamından birçok kişi yer aldı.
Kenan Sofuoğlu, daha önce de belgeselinin yapıldığını, ancak profesyonel anlamda ilk kez böyle bir çekim gerçekleştirdiklerini söyledi. Belgesel filmlerin, 3 ve 26 dakikalık olmak üzere iki ayrı şekilde çekildiğini ifade eden Sofuoğlu, kısa olanın Avrupa'daki televizyon kanallarının yanı sıra Türkiye'de, uzun olanın ise sadece Türkiye'de yayınlanacağını belirtti.
Uzun belgeselin ilk kez NTV'de yayınlanacağını ifade eden şampiyon motosikletçi, "3 dakikalık olan, geçen sezonki başarım ve bu sezonki beklentilerimle ilgili. 26 dakikalık olan ise hayatımı konu alıyor. Hayatımdaki herkes... Avrupa'daki mekanikerlerimden tutun da geçmiş yaşantım, şimdi, her şey bu belgeselin içinde" dedi.
Belgeselinde, şampiyonluğa gidilen yolda nelere karşı mücadele verdiğini anlattığını dile getiren Kenan Sofuoğlu, "Hayat hikayemi bu şekilde bir belgesel haline getirme fikrine sıcak bakmamın tek nedeni vardı, benden sonraki kuşaklara ilham vermek" diye konuştu.
Sofuoğlu, genç yetenekler Harun Çabuk ve Toprak Razgatlıoğlu ile ilgilenip, onlara hazırlık antrenmanları yaptırdığını belirterek, "Ben elimden geldiği kadarıyla genç sporculara yardımcı oluyorum. Bunun için Akyazı'da dünya standartlarında bir pist yaptım. Bizim antrenman yerimiz yoktu, çok zorlanırdık. Onlar antrenman yapabilsin, benden de başarılı olsunlar istedim" ifadelerini kullandı.
Sadece antrenmanın yeterli olmadığını, sporcuların zihinsel antrenmana da ihtiyaç duyduğunu dile getiren milli motosikletçi, "O da motivasyon. Zor zamanlarımda bile nasıl motive olduğumu, sonucunda neler elde ettiğimi göstermek istedim. Red Bull'dan gelen belgesel fikri bu yüzden çok hoşuma gitti. Red Bull ile geleceğin yıldızlarını yetiştirdiğimiz için bu filmin önemli olduğunu düşünüyorum. Günün birinde yerimi onlara bırakacağım" dedi.
 
Yönetmen Cengiz Yıldız
 
Red Bull Media House yapımcılığında Spark Film Collective Prodüksiyon şirketi ile gerçekleştirilen "Kenan Sofuoğlu'nun Hayatı" belgeselinin yönetmeni Cengiz Yıldız da yaptığı açıklamada, "Kenan, benim çok ilgimi çeken bir isimdi. Bu proje bana geldiğinde kendimi şanslı hissettim. Hem ele alınması maharet gerektiren bir iş, hem de bir sürü insana ilham olacak özel bir çalışma" dedi.
Ön hazırlık döneminden sonra 4 günü çekimlere ayırdığını ifade eden Yıldız, "Kenan'ın hikayesini anlatırken acı olayları da göstermemiz gerekiyordu. Hayat bu ama burada dengeli bir perspektif sunmamız önem taşıyordu. Kenan'ın olaylara bakışını olduğu gibi koruduk ve yansıttık. Ailesi ve Akyazı, Kenan için çok önemli. Bu iki ögeyi filmin dolgu malzemesi değil, ham maddesi yaptık. İzleyenlerin üzerinde düşüneceği bir hayat" diye konuştu.
Cengiz Yıldız şunları kaydetti:
"Belgeselimizin metni için 8 kişilik bir yazım ekibiyle 1 aya yakın sürede geceli gündüzlü sıkıca çalıştık. Kenan'la yaptığımız röportajlar, televizyon kanallarından aldığımız arşiv görüntüleri ve yurt dışından ulaştığımız yayıncı kuruluşlardaki görüntüler sayesinde filmimizin görsellerini toparladık.
Ocak ayında rastladığımız ilk güneşli günde, Kenan'ı kendi pistinde, Sakarya Akyazı'nda çektik. İkinci çekim günümüzde de Akyazı'daydık. Onu ailesiyle ve eski dostlarıyla birlikte görüntüledik. Üçüncü gün ise Adapazarı'ndaki bir tepede Kenan Sofuoğlu'nu motokros antrenmanı yaparken görüntüledik. Dördüncü ve son çekim gününü ise Kenan'ı tanıyan insanların röportajlarına ayırdık. Bu, bir başarı öyküsüdür."