Soğan tarlada kaldı, domates 10 kuruşa düştü

Nisanda kilosu 3.5 liraya kadar çıkan soğan bollaşınca tarlada kaldı, hasadın artması domates fiyatlarını da düşürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

YUMURTALIK/ADANA/BURSA - Nisan ayıda kilosu 3,5 liraya kadar çıkan kuru soğan fiyatları, 10 kuruşa düştü. Alıcı çıkmaması nedeniyle üreticiler, ürünü hasat etmeyerek tarlada bıraktı. Tarlada 10 kuruşa kadar düşen domatesin pazar ve marketlerdeki kilogram fiyatı ise 29 kuruşa kadar indi.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, talebin fazla olması nedeniyle ekim ayından itibaren sürekli fiyatı artan ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Nisan ayında yüzde 47,05 oranında artışla zam şampiyonu olan kuru soğanın fiyatının tarlada 10 kuruşa kadar gerilediğini söyledi.

Tezcan, toptancı hallerinde kilosu 30 kuruştan işlem gören soğanın, manav ve marketlerde ise kilosu 35 kuruştan satıldığın ifade etti.

Nisan ayında kilosu 3,5 liraya kadar çıkan kuru soğanın para etmemesi nedeniyle çiftçinin ürününü hasat etmeyerek tarlada bıraktığın belirten Tezcan, şöyle konuştu:

"Önceden, çiftçiyle pazarlık yapıp ürünü 25-30 kuruştan satın alan ve ürünün bedelinin yüzde 25'ini üreticiye  kapora olarak veren tüccarlar bile fiyatların düşmesinin ardından  kaporayı yakarak üreticilerin yanına uğramaz oldu. Geçen yıl para ettiği için bu yıl kuru soğan eken üretici fiyatların aniden düşmesi sonucu bir hayli şaşkın ve ne yapacağını bilemez durumda."

Tezcan, hükümetin önümüzdeki yıllarda ürün ekimlerinin belirli program dahilinde yapılması için çalışma başlatması gerektiğini bildirdi.

Yumurtalık ilçe Tarım Müdürü Cihangir Çay ise kuru soğan fiyatlarının önümüzdeki aylarda yeniden yükseleceğini ifade ederek, üreticilere ürünlerini satmayarak saklamalarını önerdi.

Domates tarlada 10 kuruş

ihracatta yaşanan bazı sıkıntılar ve havaların ısınmasıyla birçok bölgede hasadın artmasıyla birlikte domateste başlayan fiyat düşüşü sürüyor.

Üreticinin tarlasından kilosunu 10 kuruşa sattığı domatesin pazar ve marketlerdeki fiyatı, 29 kuruşa kadar geriledi. Domates, semt pazarları, market ve manavlarda 29 kuruş ile 1,5 lira arasında alıcı buluyor.

Havaların ısınması, sadece domatesin değil birçok sebzenin fiyatını düşürdü. Bir dönem kilosu 4 liraya kadar çıkan kuru soğan ile 1,75 liraya satılan patates, 1 liraya gerilerken, salatalık 1-1,5 lira, patlıcan 1-2 lira, kabak ise 0,75-1,5 lira arasında alıcı buluyor.

Pazarcı esnafı, hasatla birlikte piyasaya arz arttıkça önümüzdeki günlerde fiyatların daha da düşeceğini söylediler.

Bu konularda ilginizi çekebilir