Solvent ve türevleri için ÖTV'ye tecil oranları belirlendi

Karar, bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Solvent ve türevleri için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarında uygulanacak tecil oranları belirlendi.

"Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi İle İlgili Karar"a göre, Akaryakıt ürünlerinin yer aldığı ekli (1) sayılı listenin, solvent ve türevlerinin yer aldığı (B) cetvelinde yer alan malların tesliminde, birimi itibariyle bu mallar için yürürlükte olan özel tüketim vergisi tutarı uygulanacak. Bu tutardan, aşağıda yer alan mallar için yanlarındaki orana göre hesaplanacak vergi tutarı tecil edilecek:

"Benzol (Benzen), Toluol (Toluen), Solvent nafta (çözücü nafta), White Spirit, diğer solventler (çözücüler)(petrol eteri), hekzan, heptan, pentan, benzen (benzol), Toluen (Toluol) - yüzde 99,25.

(Yağlama yağları; diğer yağlar) heavy neutral, bright stock, diğerleri (yalnız baz yağlar) - yüzde 71,50.

Gazyağı, diğerleri - yüzde 98.

(Yağlama müstahzarları) dokumaya elverişli maddelerin, deri ve köselenin, post ve kürklerin veya diğer maddelerin işlenmesine mahsus müstahzarlar, esas madde olarak kabul edilmemek şartıyla ağırlık itibariyle yüzde 70 veya daha fazla petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içerenler, makine, cihaz ve taşıtların yağlanmasında kullanılan müstahzarlar - yüzde 95."

Oranların uygulanması sonucunda ortaya çıkan tecil edilecek vergi tutarında, virgülden sonraki dört hane dikkate alınacak, beşinci hanedeki rakamlar beşten küçükse dikkate alınmayacak. Beş veya beşten büyükse dördüncü hanedeki rakam bir üst rakama tamamlanacak.

Karar, bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği'ne göre, vergisi tecil edilerek satın alınan malların tecil tarihini takip eden ay başından itibaren 12 ay içinde imalatçı tarafından üretiminde kullanılması gerekiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir